Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Amy McCulloch

MiddernachtMiddernacht
Amy McCulloch

 

'Reusachtige bergen, bekroond door eeuwige sneeuw, rezen hoog op achter het stadje; hun gekartelde toppen leken de stralend blauwe hemel te doorboren. Het Martial-gebergte vormde als het ware een beschermende muur rond de zuidelijkste stad ter wereld: Ushuaia, ook wel de poort naar Antarctica genoemd’


Olivia is met haar vriend Aaron meegegaan voor een cruise op de MS Vigil naar de Zuidpool. Ze laat haar leven thuis in Londen even voor wat het is, zo lekker liep het allemaal niet. Maar ook deze reis maakt ze eigenlijk tegen beter weten in, want ze is sinds een traumatische gebeurtenis in haar tienertijd bang voor water.
Toch vindt ze het ook een groots avontuur. Wie maakt dit nou mee?


Dit werelddeel biedt een spectaculaire natuur, niet alleen de ijs- en sneeuwvlakten, ook de dieren die daar leven.
Het is niet zomaar een cruise. De opvarenden zijn speciaal genodigd omdat er, als het schip ter hoogte van de poolcirkel is, een veiling gehouden zal worden van de werken van een aankomend talent. Helaas is de kunstenaar zelf nog niet zo lang geleden om het leven gekomen.
Aaron heeft deze man, Kostas Yennin, vertegenwoordigd bij leven en zorgt nu voor de veiling.
Alles is in orde als iedereen aan boord gaat. Of toch niet? Op het laatste moment gaat Aaron terug het stadje in. En hij komt niet op tijd terug aan boord!


Olivia heeft geen idee wat er aan de hand is. Ze krijgt enkel een vrij nietszeggend mailtje van hem en dan niets meer. Er is nauwelijks bereik dus ze denkt dat het daar aan ligt. Ze krijgt immers ook geen antwoord op mails die ze stuurt aan haar vriendin. Ze hadden dan wel ruzie gehad, maar ze waren al zo lang vriendinnen, dat kon toch niet zomaar voorbij zijn?


Dus daar zit ze dan. In haar eentje. Op een onmetelijke angstaanjagende zee.
Ze moet Aarons werk overnemen en ze kent slechts enkele aanwezigen vaag.
Als ze ontdekt dat er mensen naar het vasteland worden overgebracht per helikopter, en ze een vreemd briefje vindt in het jasje van Aaron, voelt ze zich steeds angstiger worden. Ze probeert zichzelf aan te praten dat er niets aan de hand is, maar er blijven akelige dingen gebeuren…


Het duurt wel even voor je de intrigerende proloog kan duiden, maar dan is een van de vragen die je als lezer zeker zal hebben beantwoord. Niet voor de hoofdpersoon evenwel, dan wordt het de vraag wanneer zij het door zal krijgen.
Er is meer natuurlijk, want na een wat trage start waarin alleen maar vragen opgeroepen worden, neemt het verhaal een spurt. Het wordt razend spannend!
Wie kan Olivia vertrouwen en wie dus niet? Het wordt een spel op leven en dood, als ze de verkeerde persoon dingen vertelt die ze beter voor zich had gehouden. Of als ze hulp afslaat van degene die haar juist wil helpen.
En dan de setting: je krijgt het er koud van! Of zou dat toch de spanning zijn!?

De cover is prachtig!

Amy McCulloch is opgegroeid in Canada, maar woont tegenwoordig in Londen. Ze is de auteur van een achttal kinder- en youngadultboeken, een aantal daarvan internationale bestsellers.

ISBN 9789044362572 | paperback | 352 pagina's | Uitgeverij the House of Books| november 2023
Vertaald uit het Engels door Erica Feberwee

© Marjo, 11 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

AdemloosAdemloos
Amy McCulloch

Een bijzondere hobby van Cecily Wong is bergbeklimmen. Tot voor kort deed ze dat samen met haar vriend James, maar hun relatie is voorbij. James kon het namelijk niet hebben dat de redacteur van het beroemde tijdschrift Wild Outdoors haar verkoos boven hem. Ze zijn allebei journalist maar James had al naam gemaakt als verslaggever van avontuurlijke reizen.


Maar het is dus niet James die uitgenodigd wordt door ’s werelds beroemdste bergbeklimmer Charles McVeigh. Hij wilde Cecily mee hebben: zij mag met hem een berg in de Himalaya beklimmen en als ze de top bereikt hebben krijgt zij het interview waar iedereen zo op aast.


De Manaslu is de op zeven na hoogste berg op aarde, gelegen in de Gorkha Himal in het Nepalese deel van de Himalaya. Voor iemand die zoals Cecily alleen nog maar in Engeland heeft geklommen een behoorlijke uitdaging! Cecily grijpt evenwel die kans, zelfs al weet ze dat ze helemaal niet goed getraind is voor zo’n moeilijke klim. Maar: ze heeft geen rooie cent, en haar carrière zit in het slop, Het is haar enige kans!

En zo komt het dat ze zich in Nepal bij het team voegt dat Charles samengesteld heeft. Hun leider is Doug, de medeklimmers zijn: Elise, een influencer; Grant, die de klim van McVeigh mag filmen en Zach die zijn geavanceerde technologische apparatuur wil promoten met behulp van deze expeditie. Natuurlijk gaan er gidsen mee, sherpa’s die de route zullen voorbereiden, voor hen de tenten opzetten en koken.


Vanaf het begin heeft Cecily twijfels: kan ze dit wel? Maar ze moet! Dus zet ze door. Ook als er vreemde dingen gebeuren. Het  begint met de man die om het leven komt, vlak nadat Cecily met hem gesproken heeft. Ze vindt het uiterst verdacht, maar op een berg als de Manaslu zit een ongeluk verborgen in iedere stap. Ze zal dus maar geloven dat Alains dood een ongeluk was. Maar er vallen meer doden en al hun geld wordt uit hun tassen gestolen. Niet alleen zij, maar ook andere teams die de berg beklimmen worden slachtoffer van vreemde gebeurtenissen.


Wat is hier toch aan de hand? Wie is degene die om Cecily’s tent sluipt terwijl hij een bepaald deuntje fluit? En heeft iemand de verbinding met de buitenwereld gesaboteerd?
Als Cecily een briefje vindt waarop staat: ’er is een moordenaar in het kamp. Maak dat je beneden komt’ bekruipen haar even de twijfels.
Maar niettemin zet ze door.


Zo’n klim in de Himalaya is al gevaarlijk genoeg zonder dat er iemand je naar het leven staat, dus je snapt wel dat dit een ijzingwekkend verhaal is. Wat duidelijk te merken is is dat de schrijfster zelf een ervaren bergbeklimmer moet zijn. Zoveel details, zij weet overduidelijk hoe dat is, zo’n berg beklimmen! Er gebeurt heel veel daar op die berg, met steeds andere wendingen in het verhaal, maar nooit wordt het ongeloofwaardig. En dat komt vast doordat het gedeelte over de klimtechnieken en de ontberingen op de berg zo ontzettend levensecht zijn neergezet. En ja:


‘In september 2019 werd ze de jongste Canadese vrouw die de Manaslu in Nepal beklom, met ruim 8000 hoogtemeters de zeven na hoogste berg ter wereld.’


Maar behalve bergbeklimmen kan McCulloch dus ook uitstekend vertellen. Ademloos is een razend spannende thriller, die je - juist: ademloos - uitleest.

Amy McCulloch is opgegroeid in Canada, maar woont tegenwoordig in Londen. Ze is de auteur van een achttal kinder- en youngadultboeken, een aantal daarvan internationale bestsellers.
Ademloos is haar eerste thriller voor volwassenen.


ISBN 9789044362541 | paperback | 416 pagina's | Uitgeverij House of Books| februari 2022
Vertaald uit het Engels door Willeke Lempens

© Marjo, 3 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven