Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Geoff Nicholson

Stad van inktStad van inkt
Geoff Nicholson


Wat hebben een eigenaar van een parkeerplaats, een vrouw met een schildpadmontuur, een onderbetaalde medewerker van een cartografische antiekwinkel, een groep getatoeëerde vrouwen en een crimineel met elkaar gemeen? Aanvankelijk helemaal niets. De individuen in dit verhaal leiden allemaal hun eigen leven, de een iets luxueuzer of tevredener dan de ander. Toch zullen de levens van al deze mensen tegen wil en dank met elkaar verweven raken. Het is allemaal de schuld van de crimineel in het verhaal. De man in kwestie heet Wrobleski. Ik kom later op hem terug.


Zak Webster werkt al jaren tegen een belachelijk laag loon in de winkel Utopiates. Elke dag om 10:00 uur opent Zak de winkeldeur om hem pas om 19:00 uur weer op slot te doen. De avonden en nachten brengt hij in zijn woning c.q. opslagruimte boven de winkel door. Zak leidt een rustig, saai leven. Het is nooit druk in de winkel. Op een avond, zo rond 18:30 uur ziet Zak een in vodden geklede vrouw op de winkel af komen. Zak opent de deur op een kier en wil de vrouw afpoeieren maar hij wordt overvallen door een gevoel van medelijden. Hij heeft het gevoel dat hij de vrouw moet helpen. Dan laat de vrouw de lompen die haar lijf omhullen los en toont Zak haar naakte rug. Snel bedekt de vrouw haar lijf weer maar Zak heeft toch de kans gekregen iets vreemds te zien. De rug van de vrouw is met dikke lijnen bedekt. Wat is het? Een tatoeage? Zak krijgt geen tijd zich om de vrouw te bekommeren want er stopt een blauwe Cadillac voor de winkel. De man die uitstapt loopt op de vrouw af, pakt haar vast en voert haar naar zijn auto. Vrijwillig of niet, de vrouw gaat met hem mee.


Is Zak getuige van een ontvoering geweest? Hij weet niet wat hij van het vreemde voorval moet denken en probeert het van zich af te zetten. Er was echter nog een getuige. Een slungelige vrouw met een schildpadmontuur. Ze spreekt Zak kort aan en verdwijnt vervolgens om een paar dagen later in de winkel van Zak op te duiken. Precies op het moment dat de eigenaar van de Cadillac de arme Zak op hardhandige wijze duidelijk maakt dat hij het voorval met de vrouw moet vergeten. De schildpadmontuurdraagster, Marilyn Driscoll, neemt het zonder aarzelen voor Zak op.


De eigenaar van de Cadillac heet Billy Moore. Hij is ook de eigenaar van een parkeerplaats. Sinds kort heeft Billy de voogdij over zijn twaalfjarige dochter Clara. Billy woont in een caravan op het parkeerterrein. Achter zijn caravan staat een kleiner exemplaar, daar woont Clara. Het is misschien ongebruikelijk om op een parkeerterrein te wonen maar Billy heeft grootse plannen voor de toekomst. Hij is van plan een waar parkeerplaatsimperium op te bouwen. Net als alles voorspoedig lijkt te verlopen komt er een duister figuur in beeld: Wrobleski. Wrobleski heeft een baan voor Billy. Billy heeft eigenlijk geen interesse maar Wrobleski is een man die weigeringen simpelweg niet accepteert. Een verzoek van Wrobleski staat gelijk aan een bevel. En zo komt het dat Billy Moore op een avond rond 18:30 uur voor de deur van de winkel waar Zak Webster werkt een onbekende dame naar zijn auto voert.


De spanning in dit verhaal gaat met een knipoog gepaard. Wat staat er op de rug van de vrouw en… wie is ze? Er zijn meer vrouwen. Allemaal dragen ze een ongewenste afbeelding op hun rug. Het maakt nieuwsgierig. Wie heeft de vrouwen getatoeëerd en waarom? Auteur Geoff Nicholson verweeft alle personages op originele wijze in het verhaal. Zijn schrijfstijl is vlot, de personages zijn kleurrijk en het verhaal bruist.


Stad van inkt is een zeer prettig geschreven thriller. Ondanks de spanning is het verhaal ook luchtig maar auteur Geoff Nicholson heeft er beslist geen klucht van gemaakt. Het is precies goed. Ik heb genoten van deze wervelende misdaadthriller.


ISBN 9789045206202 | paperback | 319 pagina's| Karakter Uitgevers  | april 2015
Vertaald door Yolande Ligterink

© Annemarie, 9 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven