Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Han Thomas


Het Darwin Dilemma
Han Thomas


Journaliste Michelle Rousseau van de televisiezender France 2 krijgt een mooie kans in haar schoot geworpen. Ze mag verslag doen van een opzienbarende ontdekking. Wetenschapper Nicolas Moreau beweert namelijk een levende cel gecreëerd te hebben. Dat is nog nooit iemand gelukt en het zou het ontstaan van het leven op aarde in een compleet nieuw daglicht zetten. Moreau wil zijn bevindingen, met behulp van de Franse tv-zender, zo snel mogelijk wereldwijd kenbaar maken maar verdwijnt spoorloos. Met hem is ook het bewijs van zijn ontdekking verdwenen.
Vincent Allbright werkt bij National Geograhic Channel en mag antropoloog Mark Enquist volgen. Deze wetenschapper verwacht een grote doorbraak. Hij staat op het punt nieuwe ontdekkingen te doen in de piramide van Cheops. Dit zou wel eens kunnen gaan bewijzen dat het leven op aarde al veel langer bestaat dan tot nu toe wordt aangenomen. Mark Enquist is hier al jaren van overtuigd en zal nu eindelijk zijn gelijk gaan aantonen.
Niet iedereen is blij met deze ontdekkingen. Een religieuze groepering is van mening dat deze bevindingen schade kunnen aanrichten aan het geloof in god. Ze willen de onthullingen dan ook voorkomen. Koste wat het kost. Wetenschap en religie staan lijnrecht tegenover elkaar in deze spannende thriller. Zal er een winnaar uit de strijd komen of zullen er alleen verliezers zijn?


Het boek opent met een zeer lugubere proloog. Dat er nog heel wat staat te gebeuren is duidelijk. Dit is een slimme constructie want het boek begint met een aantal taaie hoofdstukken. De lezer wordt eerst met zeer veel wetenschappelijk informatie om de oren geslagen. Deze informatie is nodig om het verhaal te kunnen volgen. Gelukkig heeft Han Thomas de vaardigheid om dit op een heel duidelijke manier te doen. Het is dus allemaal goed te volgen en de wetenschappelijke inhoud doet denken aan de stijl van Dan Brown. Het is doordrenkt met het enthousiasme van de auteur. De verhaallijn is meer een spannende actie-thriller compleet met spectaculaire achtervolgingen en meedogenloze slechteriken. 


Han Thomas beheerst het kunstje om wetenschap te combineren met een spannend verhaal. Dat heeft hij knap gedaan. Het boek wordt echter verteld vanuit teveel personen. Mooier was het geweest om het te laten bij Michelle en Vincent en het verhaal vanuit hen met de lezer te delen. Nu komt het soms wat rommelig over en dreigt het overzicht te verdwijnen. Mede door de proloog is het snel duidelijk dat de twee verhalen zich uiteindelijk met elkaar zullen vermengen. Op dat punt aanbeland, boet het verhaal even wat aan geloofwaardigheid in. Daarna wordt het toch nog tot een goed einde gebracht. Toch denk ik dat, ondanks de raakvlakken, de auteur de twee onderwerpen beter over twee boeken had kunnen verdelen. De verhalen zijn los van elkaar ook boekwaardig en waren dan beide meer tot hun recht gekomen.
Uit de epiloog blijkt dat de ontdekkingen in de piramide van Cheops deels gebaseerd zijn op waargebeurde onderzoeken. Een leuke wetenswaardigheid. Al met al is dit pittige boek, vooral vanwege de vele interessante theorieën, de moeite van het lezen waard. Er zitten wat haken en ogen aan maar de toewijding van de auteur maakt veel goed.


ISBN 9789081717212 Paperback 444 pagina's | HVD | juni 2011

© Annemarie, 14 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven