Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Antoine Rouaud


altDe hand van de keizer
Het boek en het zwaard deel 1
Antoine Rouaud

Eens was Dun-Cadal een gerespecteerde generaal maar het keizerrijk dat hij diende is tien jaar geleden gevallen. Nu vult Dun-Cadal zijn dagen met het drinken van wijn en het wachten op de dood. Niemand lijkt meer te weten wie hij eens was. Niemand praat nog over zijn heldendaden.

Dan wordt de oude generaal in de bar - waar hij als vaste klant vertoeft - benaderd door een jonge vrouw. Ze stelt zich voor als Viola en ze werkt als historica voor de Republiek. Viola is op zoek naar het zwaard van de keizer. Het legendarische zwaard Eraëd. Ze heeft het gerucht opgevangen dat Dun-Cadal na de val van het keizerrijk is gevlucht met medeneming van het keizerlijke zwaard. Viola wil het zwaard vinden en ze is ervan overtuigd dat de norse Dun-Cadal precies weet waar het is.

Het gesprek met Viola doen de gedachten van de oude dronkaard afdwalen naar het verleden. Hij denkt aan Kikker en de melancholieke toestand waarin hij zich bevindt, verdiept zich. Jaren geleden dreigde hij door een Rôarg vermorzeld te worden. Het enorme monster stond op het punt hem tussen zijn kaken te vermalen toen hij het beest nog eenmaal met de Kracht wist af te weren. Daarna verloor hij het bewustzijn. Toen hij acht dagen later bijkwam, bevond hij zich in het gezelschap van een kind. De jongen had hem al die dagen verzorgd en zijn zware wonden behandeld. Het zou nog bijna een jaar duren voor Dun-Cadal weer terug zou kunnen keren naar zijn keizer. Al die tijd week de jongen niet van zijn zijde. Het kind hield zichzelf en de ridder in leven met kikkers en omdat het joch zijn naam niet wilde noemen, doopte Dun-Cadal hem Kikker.

Kikker wilde niets liever dan ridder worden. Met een grote toewijding zoog hij alle kennis op die Dun-Cadal met hem deelde. Toen het tweetal terugkeerde naar de keizer, verleende de heerser aan Kikker de status van leerling. Kikker blonk uit als ridder in de dop en beheerste zelfs de Kracht, een soort telekinetische vaardigheid die alleen de beste ridders onder de knie kregen. Dun-Cadal was trots op hem maar nooit toonde de ridder zijn liefde voor Kikker. Kikker kreeg nooit een compliment en nooit een schouderklopje. En dat voedde alleen maar de verborgen bedoelingen van de jongen. Kikker was uit op wraak en hij wachtte geduldig op de kans zich te wreken voor het onrecht dat hem was aangedaan.

Het boek is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel staat het verhaal van Dun-Cadal centraal. Heel mooi is beschreven hoe de oude man zichzelf steeds verliest in zijn herinneringen. Flashbacks dringen door tot het heden en nemen de lezer mee terug naar het verleden. Het tweede deel vertelt het verhaal van Kikker. Wie is het weesjongetje dat zijn echte naam verzwijgt? Met welke reden heeft hij zich destijds over de gewonde Dun-Cadal ontfermd? In eerste instantie overlappen beide verhalen elkaar totdat zij op een gezamenlijk punt belanden en als één verhaal verdergaan.

In het verhaal staat het onderwerp wraak centraal maar ook het onderwerp liefde. Zowel Kikker als Dun-Cadal kennen een grote liefde in hun leven. Kikker verloor zijn hart al als klein jongetje aan een iets ouder meisje. Hij is vastbesloten met haar te trouwen als de tijd rijp is. Zijn liefde voor haar is allesoverheersend. Ook gaat het verhaal over vaderliefde. Kikker mist zijn vader nog elke dag en Dun-Cadal betreurt het dat hij zijn grote liefde nooit een kind heeft kunnen schenken. Van Kikker houdt hij als van een zoon maar hij toont zijn liefde voor de jongen nooit. Kikker vraagt zich vaak af of de ridder wel enige vorm van genegenheid voor hem koestert.

Wie is nog altijd trouw aan de keizer en wie is een vriend van de Republiek? Het verhaal is niet eenvoudig en door zijn omvang niet altijd goed te volgen. Soms zakt het wat in. Het mooist vind ik het verhaal over de tijd die Dun-Cadal en Kikker met elkaar doorbrengen. Intrigerend zijn de contrasten in het verhaal die uiteindelijk toch ook in evenwicht zijn met elkaar. De hand van de keizer is het eerste deel in de trilogie Het boek en het zwaard. Dit literaire Fantasyboek is een aanrader voor belezen liefhebbers van verhalen over ridders, draken, magie en duistere complotten.

ISBN 9789022568453  | paperback | 400 pagina's| Boekerij | november 2013
Vertaald door Margreet van Muijlwijk

© Annemarie, 15 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven