Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Glenn Cooper


height=Boek der wachters
Glenn Cooper


Boek der wachters is het vervolg op Boek der doden en Boek der zielen. Wie, net als ik, de vorige twee delen niet heeft gelezen, krijgt de belevenissen uit de vorige twee boeken door middel van een prijswinnend opstel in de schoot geworpen.

Over 400 dagen is het 9 februari 2027, een datum die niemand onberoerd laat. Vijftien jaar geleden deed Will Piper in zijn toenmalige functie als FBI-agent een opzienbarende ontdekking. Area 51 herbergt geen geheime informatie over ufo’s maar een enorme bibliotheek. De Vectis Bibliotheek. In deze bibliotheek – aan de Amerikanen geschonken door Winston Churchill - bevindt zich een enorm aantal boeken waarin de geboortedata en de sterfdata van de complete wereldbevolking zijn opgenomen. In het jaar 777, op de zevende dag van de zevende maand, werd een baby met bijzondere gaven geboren. De jongen, de zevende zoon van een zevende zoon, tekende zijn leven lang onvermoeibaar geboorte- en sterfdata op. Zijn nakomelingen zetten zijn werkzaamheden voort. Op een dag kwam er een eind aan de eindeloze stroom data. Toen de schrijvers bij de datum 9 februari 2027 waren aanbeland, staakten ze hun werkzaamheden en pleegden ze zelfmoord. De laatste woorden die ze schreven waren Finis Dierum, Latijn voor Einde der dagen.

Nadat Will de bijzondere bibliotheek ontdekte, maakte hij zijn ontdekking wereldkundig. Will vond het niet terecht dat het einde der dagen voor de wereldbevolking werd verzwegen en bovendien probeerde hij zijn eigen hachje te redden. Nu de hele wereld weet wie Will Piper is kan de Amerikaanse regering hem niet zomaar uit te weg laten ruimen. Tegenwoordig twijfelt Will of het wel zo goed is dat de complete wereldbevolking weet dat het menselijk leven op 9 februari 2027 zal ophouden. Veel mensen leven in angst. Wat zal er gebeuren op 9 februari? Welke rampspoed zal de complete wereldbevolking uitroeien?

Will is inmiddels gepensioneerd maar zijn nog jonge vrouw Nancy heeft inmiddels een hoge functie bij de FBI bemachtigd. Ze houdt zich bezig met een zaak die doet denken aan een zaak waar Will zich jaren geleden over boog. Een aantal mensen hebben kort voor hun dood dezelfde ansichtkaart ontvangen. Iemand voorspelde hun dood, iemand die kennelijk toegang heeft tot de gegevens van de zwaar bewaakte Vectis bibliotheek. De kaartontvangers zijn allemaal van Chinese afkomst en de Chinese regering reageert ontstemt. Er dreigt een politieke rel te ontstaan. Nancy moet de gemoederen sussen en tegelijkertijd de dader in de kraag vatten. Er is haast geboden want het imposante China dreigt haar macht te laten gelden.

Will zelf heeft onlangs een zware hartaanval overleefd. Dankzij een gloednieuwe technologie is hij vrijwel volledig hersteld. Will moet het rustig aan doen maar wanneer zijn tienerzoon Phillip wegloopt en vreemd genoeg naar een gehucht in Engeland afreist, lapt hij alle medische voorschriften aan zijn laars. Will zet alles op alles om Phillip te vinden maar Phillip heeft zich in een enorm wespennest gestoken. De recente ontwikkelingen hebben opnieuw met de bibliotheek te maken. Phillip is zijn leven niet langer zeker en ook de zoektocht van Will wordt niet gewaardeerd.

Ik heb met volle teugen genoten van Boek der wachters. Het verhaal is spannend, origineel en leest als een trein. Opnieuw schrijft Glenn Cooper over de Vectis Bibliotheek waarbij hij een nieuwe maar geloofwaardige draai aan het verhaal geeft. De meerdere verhaallijnen houden de vaart in het verhaal. Boeiend is het verhaal over een jong meisje – Clarissa - dat in 1296 door haar vader aan een klooster wordt verkocht. Omdat het verhaal steeds van perspectief wisselt, bleef ik doorlezen. Leuk is dat Benjamin Franklin een bijzondere rol in het verhaal heeft. De belevenissen van Will, Phillip en Clarissa genoten mijn voorkeur. De spectaculaire ontwikkelingen aan het einde van het verhaal zijn ietwat overdreven maar wat mij betreft komt Glenn Cooper ermee weg. De verhaallijnen komen mooi bij elkaar.

De spanning loopt steeds hoger op totdat stoppen met lezen niet langer een optie is. In Boek der wachters laat Glenn Cooper zijn fantasie de vrije loop en neemt hij een overtuigend loopje met zowel de geschiedenis als de toekomst.  Een thriller die politiek, actie, spanning, misdaad, science fiction, historie en fantasie tot een onweerstaanbaar geheel maakt.

ISBN  9789400504318| paperback | 296 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2014
Vertaald door Riek Borgers

© Annemarie, 16 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Boek der zielenBoek der zielen
Glenn Cooper


‘Het boek der zielen’ is het vervolg op ‘het boek der doden’. Wie dat gelezen heeft – en dat is eigenlijk wel een aanbeveling!- weet dat er sprake is van een geheime Bibliotheek. In de boeken die daar bewaard worden, staat van iedereen die geleefd heeft en leeft, geboorte en dood vermeld.
Tot 2027. Niemand weet wat er op 9 februari 2027  zal gebeuren. En waar is dat ene boek uit 1527 dat ontbreekt?


Wil Piper die zich in het eerste boek bezig gehouden heeft met de Doomsdaymoordzaak, is met vervroegd pensioen gestuurd, en woont nu samen met agente Nancy en hun 5 maanden oude zoontje in New York. Hij heeft het niet erg naar zijn zin. Voor een baby zorgen, al is het zijn eigen kind, is niet wat hij graag doet.
Dan neemt Henry Spence contact met hem op. Er is een boek aangeboden op een veiling in Engeland. Maar natuurlijk is Piper niet de enige die het boek wil hebben. Frazier, chef van de Operationele Beveiliging van Area 51 (de plek waar de boeken liggen), heeft dezelfde opdracht.
Piper krijgt het in handen, en reist naar de vorige eigenaars in een oud landhuis ergens in Engeland. Daar lost hij samen met de kleindochter des huizes de raadsels op die verwerkt zijn in een gedicht van niemand minder dan Shakespeare. Dat gedicht bevond zich in de omslag van het boek. Er zijn nog meer historische figuren die een plaatsje krijgen in het verhaal. Want net als in het eerste boek is er af en toe een onderbreking voor het verhaal uit de veertiende eeuw, waarin we meebeleven waarom het ontbrekende boek ontbrak.
Zo speelt Calvijn een rol, met zijn predestinatieleer, die natuurlijk precies past bij dit boek. En dat Nostradamus een rol krijgt, dan is ook niet verwonderlijk. Het biedt een leuke afwisseling. Het spel dat de moderne tijd speelt met deze voorkennis, is veel kwalijker: als je weet dat er ergens op een dag heel veel doden zullen vallen, wat kun je dan met deze kennis doen?
Will en Frazier zitten elkaar flink in de haren, waarbij de laatste de vrije hand heeft.
Het is een gevaarlijk spel dat Will nu speelt, en ook zijn vrouw en kind lopen gevaar.
Ik vind het erg knap van Glenn Cooper dat hij dit onwaarschijnlijke verhaal tot een goed einde brengt. Het is namelijk zo dat meerdere mensen inzage hebben en hebben gehad tot de boeken.
Als je de strijd met anderen aangaat, en je weet tevoren wie er op die dag de dood zal vinden - wat ook verteld wordt - hoe maak je daar dan nog een geloofwaardig geheel van? Heel af en toe denk je wel eens dat er iets niet klopt, maar de schrijver blijft je altijd een slag voor.
Lekker spannend!


ISBN 9789022996102 | paperback| 312 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | mei 2011
Vertaald door Riek Borgers-Hoving

© Marjo, 11 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Boek der dodenBoek der doden
Glenn Cooper


Ligt het al vast wanneer een mens zal sterven? Is het ‘geschreven’ zoals dat heet wanneer jij of ik de dood onder ogen moet zien? En wanneer de rest van de mensheid aan de beurt komt?  Voor een aantal mensen lijkt het in ieder geval vast te liggen:  zij sterven de dag nadat ze een briefkaart hebben ontvangen waarop een doodskist getekend staat.


FBI-inspecteur Will Piper, die dacht rustig naar zijn pensioen te kunnen toewerken, krijgt de zaak in zijn laatje geschoven. Hij heeft geen keuze en stort zich dan maar in het onderzoek. Maar hij tast in het duister: ondanks zijn speurwerk, geholpen door de jonge Nancy Lipinkski  kan hij geen enkel verband ontdekken tussen de slachtoffers. Er is een seriemoordenaar bezig, maar eentje die zomaar willekeurig zijn slachtoffers kiest? Dat past niet in het psychologische plaatje.
De doemsdagmoordenaar, zoals de pers hem al gauw noemt, blijft onvindbaar. Het ziet er naar uit dat de laatste grote zaak die Will op zijn naam kan schrijven een mislukking gaat worden.
Dan meldt zich een toekomstig slachtoffer. Tenminste: een man heeft een briefkaart ontvangen. Hij leeft nog. Het is dé kans om de moordenaar te betrappen. Will en Nancy gaan hem bewaken. Zullen ze nu de moordenaar kunnen inrekenen?


Intussen, lekker spanningverhogend, zijn er nog twee andere verhaallijnen, die we tussendoor lezen. In het jaar 777 is iets gebeurd dat zeer waarschijnlijk verband zal houden met de moordzaak. Maar wat hebben die monniken daar op het eiland Vectis te maken met moorden die gepleegd worden anno nu? En waarom krijgen we ook nog te lezen hoe het met ene Mark Shackleton gaat? Hij was een van de klasgenoten van Will, die we in een van de eerste hoofdstukken al tegengekomen zijn: een computernerd, en als zodanig beschreven als een zielig type.


Glenn Cooper maakt van al zijn personages typetjes, zoals hij ook clichés niet schuwt. Maar ze werken natuurlijk in een thriller als deze. Al weet je heel snel dat er een romantische noot in het verhaal komt, en al is zelfs het gedrag van Mark voorspelbaar, er zijn vragen genoeg.
Het duurt toch even voor je door hebt wat de drie verhaallijnen met elkaar te maken hebben. Want al denk je halverwege de moordenaar te kennen, Cooper gaat je verrassen!
In dit boek heeft hij een ongelooflijk spannend, boeiend, intrigerend en fascinerend plot in elkaar gezet.
Gelukkig is het een verzinsell... of toch niet??


ISBN 9789022996096 | Paperback |334 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2010
Vertaald door Riek Borgers

© Marjo, 17 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


De tiende kamerDe tiende kamer
Glenn Cooper

Een spannend verhaal tegen een historische achtergrond. Altijd lekker.
In het verhaal van de tiende kamer gaan we naar een fictief dorpje in Midden-Frankrijk, Ruac.
Daar staat een cisterciënzer abdij. Als er brand uitbreekt in de keuken, wordt ook de bibliotheek bedreigd. In de muur wordt een manuscript gevonden waar de abt niets van weet.
En hij wil wél weten!
Om er achter te komen wat het precies is wordt de hulp ingeroepen van Hugo Pineau, met de vraag het boek te onderzoeken en restaureren. Die roept op zijn beurt de hulp in van een oude vriend, de archeoloog Luc Simard.
Als ze samen naar het dorp gaan om hun onderzoek naar dit intrigerende document voort te zetten, blijken de dorpelingen helemaal net zo blij met al die aandacht. Hun knusse dorpje wordt verstoord vinden ze. En dat wordt nog erger als Luc en Hugo een verborgen grot vinden, met fantastische grottekeningen! Veel mooier nog dan die van Lascaux.
In de grotten bevinden zich verschillende ‘kamers’. In de tiende kamer zijn de wanden beschilderd met planten. En daar komt dan Sara op de proppen, de ex van Luc.
Met z’n drieën zetten ze een grootscheeps onderzoeksproject op, waar helaas een vloek op lijkt te rusten. Al op de eerste dag vind iemand de dood. En daar blijft het niet bij…

Het verhaal vertoont vaak gelijkenissen met andere verhalen, Lascaux natuurlijk, en de vondst van het graf van Toetanchamon, dus echt origineel is het niet. Als je een liefhebber bent van dit soort verhalen maakt dat helemaal niet uit. De plot zit goed in elkaar, er is een vleug romantiek, en op de achtergrond spelen bepaalde zaken die het verhaal nog een magisch tintje meegeven ook.
Niet voor niets zijn de dorpelingen tegen! De mensen uit Ruac blijken een groot geheim te koesteren.
En ook op hogerhand zijn er mensen die niet willen dat bekend wordt waarom die grotten afgesloten moeten blijven. Waarom is dat?
Er wordt veel achtergrondinformatie gegeven, misschien niet voor iedere lezer even interessant. Daar staat tegenover dat Cooper soms terug in de tijd gaat, naar de periode waarin de tekeningen gemaakt zijn, en ook van perspectief wisselt. Dat werkt spanningverhogend.
In vergelijking met zijn eerdere boeken komt deze thriller er bekaaid van af, het is niet tenenkrommend spannend, maar het hapt heel lekker weg.


ISBN 9789400500662| paperback | 280 pagina's | Bruna | februari 2012
Vertaald uit het Engels door  Riek Borgers

© Marjo 30 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven