Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Sander Blom

Heilige grondHeilige grond
Sander Blom


De Groningse rechercheur Martin Doodeman krijgt een nieuwe zaak. Er is een uitgebrande caravan gevonden, waarin iemand opgesloten zat. Deze persoon had geen schijn van kans: de enige uitgang was met een ketting dichtgemaakt.
Wie is het slachtoffer? Wie is de dader? En wat is het motief achter deze afschuwelijke misdaad?
Het is aan de rechercheur om met zijn team deze vragen te beantwoorden.
De zaak speelt zich af in de ommelanden van Aduard, een dorp ten noordoosten van de stad Groningen.
Het team ontdekt dat het slachtoffer een Franse professor is, die met een nogal omstreden boek bezig was over Johannes de Doper en Gerard van Tours, een tempelridder die meedeed aan de tweede kruistocht.


Deze tweede tocht, die plaatsvond van 1147 tot 1149 vormt de achtergrond van een tweede verhaallijn, over de jonge Gaudri, die onwrikbaar gelooft in het doel dat de tempelridders nastreven: het Heilige Land bevrijden van moslims. In La Rochelle voegt hij zich bij de manschappen van Willem van York, die hij erg bewondert. De reis begint maar wordt onderbroken in Lissabon, om daar de Moren te verjagen.
Daar begint onze hoofdpersoon te twijfelen als hij ziet hoe zijn maten tekeer gaan in de pas veroverde stad: zij gedragen zich niet naar de afgelegde geloften!
Toch zet hij de reis verder voort, en trekt mee op naar Jerusalem.
Onderweg trekt hij de aandacht van Willem van York, en hij krijgt een speciale opdracht.


Hoe deze verhalen met elkaar samenhangen, dat lees je in deze historische thriller.
Wat heeft de Orde van de Tempeliers te maken met het platteland van Groningen? Is er een verband met de opgravingen die op dat moment plaatsvinden bij een oud klooster?
En wat heeft Amiens, met name de kathedraal, met hun zaak van doen? Zo zijn er nog meer vragen. Vragen die Doodeman moet zien te beantwoorden.


In een prettige afwisseling veranderen we steeds van verhaallijn na korte hoofdstukken met een cliffhanger. Doodeman is de hoofdpersoon, maar ook de Fransman Darius volgen we, en broeder Peter. In de twaalfde eeuw is het Gaudri die we op zijn avonturen vergezellen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat er allemaal aan de hand is. Helaas vallen er nog meer slachtoffers.


Spannend en meeslepend. En voor een deel – maar we weten niet welk deel! – gebaseerd op ware feiten. De achtergrond, het Groningse platteland, is realiteit, en ook voor een deel de inspiratiebron geweest voor deze thriller. Bij het klooster in Aduard werden namelijk nog niet zo lang geleden middeleeuwse overblijfselen, met name een riool gevonden.
En er is het verhaal over de rechterarm van Johannes de Doper die werd eeuwen bewaard werd in de Martinikerk in Groningen. Tot het gereformeerde geloof aan het einde van de zestiende eeuw de heersende religie werd en een relikwie niet geaccepteerd werd. De arm verdween.


Liefhebbers van de boeken van Dan Brown en Jeroen Windmeijer zullen dit verhaal van Sander Blom zeker ook waarderen!
Sander Blom (1993) is schrijver en filmmaker met een grote historische belangstelling. Eerder publiceerde hij bij Uitgeverij Passage 'Mythisch Groningen' en 'Mythisch Drenthe' en verschenen er twee thrillers van zijn hand.

ISBN 9789054524144 | Paperback | 240 pagina's | Uitgeverij Passage | november 2022

© Marjo, 21 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven