Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Robert Fabbri


height=Heersers van Rome
Vespasianus V
Robert Fabbri

In het jaar 45 azen de Romeinen op de verovering van Britannia. Hun tegenstanders bestaan voornamelijk uit druïden die de bijgelovige Romeinse soldaten regelmatig grote schrik aanjagen. In het heetst van de strijd is Sabinus, broer van de machtige legeraanvoerder Vespasianus, gevangengenomen. Sabinus is erin geluisd en als het aan de druïden ligt, loopt ook Vespasianus in hun zorgvuldig opgezette val. Beide broers vormen een perfect godenoffer.

Vespasianus en zijn broer Sabinus hebben niet altijd een hechte band gehad maar na het bereiken van een volwassen leeftijd, is er een wederzijds respect gegroeid. Vespasianus is dan ook vastbesloten zijn broer te bevrijden. Nadat een aantal aanvallen in de soep zijn gelopen, komt Vespasianus tot de conclusie dat zijn trouwe wapenbroeder Alienus in werkelijkheid een spion is. Met nepbevelen stuurde Alienus gevechten in de war om vervolgens de benen te nemen. De tijd begint echter te dringen, als het moet zullen de druïden met slechts een enkelvoudig offer genoegen nemen.

Vespasianus voelt zich op zijn gemak in het leger. Hij vindt het moeilijk om beslissingen te nemen die onherroepelijk tot de dood van soldaten zullen leiden maar de daaropvolgende overwinningen verdrijven zijn schuldgevoel keer op keer. Vespasianus vindt zichzelf een rechtvaardig man. Hij is bijvoorbeeld een goede meester voor zijn lijfslaaf Hormus. De vrouw en kinderen van Vespasianus wonen in Rome. Vespasianus heeft hen goed verzorgd achtergelaten maar tot zijn grote schrik bereikt hem het bericht dat zijn gezin voortaan in het keizerlijke paleis zal wonen. Zijn vrouw Flavia is dikke vriendinnen geworden met keizerin Messalina. Vespasianus maakt zich zorgen. Hij verbergt een groot geheim voor de keizer en bovendien weet Vespasianus pijnlijk goed wie de werkelijke machthebbers in Rome zijn.

Vespasianus is al jaren van huis. Zijn jongste dochter heeft hij zelfs nog nooit gezien. Toch wil hij liever niet naar Rome terugkeren. Vespasianus vindt het op het slagveld veiliger dan in de comfortabele stad. Toch zal ook Vespasianus de bevelen van zijn meerderen moeten opvolgen. Zal hij zijn broer op tijd weten te redden om vervolgens het bedrog in Rome te trotseren?

Heersers van Rome is het vijfde deel in de Vespasianus-reeks. Belangrijke ontwikkelingen uit de vorige verhalen worden wel vermeld maar omdat er in het boek al zoveel gebeurt, begon het me al snel te duizelen. Het is dus beter om eerst de voorgaande delen te lezen. Auteur Robert Fabbri geeft zo natuurgetrouw mogelijk het leven in het Romeinse rijk weer. Het is een hard, meedogenloos leven voor velen. Een luxueus, veilig leven is slechts voor enkele geluksvogels weggelegd.

Persoonlijk ben ik geen fan van dit genre dus misschien ben ik niet de aangewezen persoon om over dit boek te oordelen. Ga niet puur op mijn oordeel af maar lees dit boek en oordeel zelf! Voor liefhebbers van verhalen over de Romeinen is dit boek vol intriges ongetwijfeld een aanrader. Imposante veldslagen worden gedetailleerd beschreven waarbij ook de gruwelijkheid van de gevechten niet over het hoofd wordt gezien. De hoofdpersonen zijn ambitieus, machtsbelust of achterbaks. Vespasianus zelf is de meest sympathieke van het stel: af en toe speelt zijn geweten op en hij probeert over de veiligheid van zijn gezin te waken.

Bij een boek dat zich aan het begin van onze jaartelling afspeelt, is het zaak goed op het woordgebruik te letten. Helaas zijn er enkele vreemde uitspraken in het boek geslopen. Uitspraken die door hedendaagse tieners gebezigd worden maar zeker niet door de Romeinen van weleer. Foutje van de auteur of van de vertaler? Ondanks dat vermoed ik dat liefhebbers van het genre zullen genieten van Heersers van Rome. Het Romeinse rijk in al haar glorie én wreedheid komt tot leven in deze kleurrijke historische thriller.

ISBN 9789045205182 | paperback | 415 pagina's| Karakter Uitgevers| oktober 2014
Vertaald door Henk Moerdijk

© Annemarie, 9 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven