Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Alex van Galen


altIdeale ouders
Alex van Galen

Dat de bekende filmactrice Fabiënne een groot geheim met zich meedraagt, weet bijna niemand. De actrice - die bekendstaat om de vele naaktscènes die ze speelt -  is op haar zeventiende bevallen van een zoon. Onder grote druk van haar pleegouders heeft ze het kind afgestaan. Sindsdien voelt Fabiënne een grote leegte van binnen, ze voelt zich incompleet. Later hebben haar pleegouders haar verteld dat haar zoon is overleden maar Fabiënne twijfelt, voor haar gevoel leeft haar kind nog.

Vooral op de geboortedag van haar zoon schrijnt het gemis enorm. Op de vijftiende verjaardag van haar kind probeert Fabiënne de zwaarmoedigheid te bestrijden door een première bij te wonen. Ze is echter erg moe van een lange werkdag en drinkt teveel. Wanneer een jonge knul haar aanspreekt en zegt dat hij haar zoon is, weert ze hem in eerste instantie af. Dan trekt de nevel in haar hoofd op en zoekt ze overal naar de jongen. De tiener is echter spoorloos en tijdens haar zoektocht naar hem wordt Fabiënne aangevallen door twee mannen die haar proberen te ontvoeren. De ontvoering mislukt en Fabiënne belandt met een flinke hoofdwond in het ziekenhuis.

Dan ontvangt Fabiënne een voicemailbericht van de arts die bij de bevalling was. Hij vertelt haar dat haar kind nog leeft. Fabiënne verlaat het ziekenhuis om de jongen te zoeken die haar op de première heeft benaderd. Ze keert terug naar het dorpje in de Biesbosch waar ze destijds heeft gewoond. Ze heeft de jongen, Ties, al snel gevonden maar zijn adoptieouders zijn niet bepaald blij met haar komst. Iemand anders is dat echter wel,  haar oude vlam Leon Toorians. Leon is onlangs teruggekeerd naar het dorp en is ervan overtuigd dat hij en Fabiënne de ouders van Ties zijn. Hij dringt zich enorm aan zijn vermeende zoon op. Hoe meer de adoptieouders zich hiertegen verzetten, hoe provocerender het gedrag van Leon wordt. En Leon is bepaald geen lieverdje. Uiteindelijk voelt Ties zich gedwongen te kiezen tussen zijn adoptieouders en Leon. Leon heeft de jongen helemaal ingepalmd en het arme kind beseft niet dat er een spelletje met hem gespeeld wordt. En dan loopt Ties weg, hij gaat met Leon mee. Leon ontpopt zich als gijzelnemer en de situatie loopt volledig uit de hand.

Dit verhaal raakt meteen vanaf het begin in een stroomversnelling en de vaart blijft er tot en met de laatste bladzijde in. Het verhaal is heftig en overdreven. Het is niet geloofwaardig dat een situatie zo kan escaleren. Het voordeel van deze verhaalvorm is dat de gevoelens van de betrokkenen mooi uitvergroot zijn. De adoptieouders zijn erg bang hun kind te verliezen. Zij willen hun zoon afschermen van Fabiënne en Leon, die nu niet bepaald overkomen als voorbeeldige ouders. Fabiënne en Leon hebben het gevoel dat ze een enorme achterstand in te halen hebben. Fabiënne wil uiterst voorzichtig een band met haar zoon opbouwen terwijl Leon de jongen overweldigt. Ties wordt heen en weer geslingerd tussen de vier volwassenen. Hij is een echte tiener en hierdoor botst het nog wel eens tussen hem en zijn adoptieouders. Een moeder die filmster is en een vader die alles doet wat zijn adoptievader veracht, zijn dan ook reuze aantrekkelijk voor hem. Mooi hoe de problematiek ronduit adoptie – en dan vooral wanneer deze niet vrijwillig is gegaan -  is uitgewerkt. Het heeft me nieuwe inzichten gegeven.

Ideale ouders is een pittige thriller, met veel drank, seks en geweld. Niet alles vond ik even smaakvol maar dit is wel een boek dat de lezer aan het denken zet. Het boek is behoorlijk filmisch geschreven en ik zou het dan ook interessant vinden om dit boek verfilmd te zien.

Dit boek is ook als ebook verkrijgbaar met een interessante, nieuwe optie. Vanaf hoofdstuk twee is het bij elk nieuw hoofdstuk mogelijk een samenvatting van het voorafgaande te lezen. Dit gaat heel handig: Op de pagina van het nieuwe hoofdstuk staat een kleine afbeelding van een boek met daarbij de tekst “waar was ik?”. Klik erop en er verschijnt een beknopte samenvatting van de voorafgaande hoofdstukken. Daarna kan er met één druk op de knop weer teruggekeerd worden naar het boek. Of de ouders in dit boek ideaal zijn durf ik te betwisten maar deze noviteit is het absoluut wél.

ISBN 9789044964707| ebook | A.W. Bruna Uitgevers | mei 2012

© Annemarie, 14 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven