Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Michael Connelly

Over de grensOver de grens
Michael Connelly


Voormalig rechercheur Harry Bosch heeft moeite met de zeeën van vrije tijd die zich voor hem uitstrekken. Een jaar geleden werd hij na een onzinnige beschuldiging door de LAPD geschorst. Omdat het onderzoek maanden in beslag zou gaan nemen, hij wellicht ontslagen zou worden en hij bovendien al die tijd geen salaris zou ontvangen, besloot Bosch noodgedwongen met pensioen te gaan. Het was de enige manier om zijn financiën op orde te houden. Net als iedereen heeft Bosch een inkomen nodig, vooral nu zijn dochter Maddie op het punt staat te gaan studeren.


Bosch is nog niet klaar voor een leven als gepensioneerd man. Hij is gewend aan dagen die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met drukte en chaos zijn gevuld. Zelfs het opknappen van een oude Harley, een hobby die al jaren op hem wacht, levert niet de verwachte voldoening op. Bosch zit dringend om afleiding verlegen. Het verzoek van zijn halfbroer Mickey Haller komt dan ook als geroepen. Toch aarzelt Bosch. Haller is advocaat en politiemannen en advocaten staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Politiemannen willen immers dat het geboefte achter de tralies belandt, terwijl advocaten hen uit de gevangenis proberen te houden.


Haller heeft dringend hulp van een goede onderzoeker nodig. Normaliter kan hij rekenen op de expertise van de ervaring detective Cisco maar die is, door een verkeersongeluk, de komende tijd uitgeschakeld. Haller wil dat Bosch zich over een moordzaak buigt. Volgens hem is zijn cliënt onschuldig. Bosch peinst er niet over voor zijn halfbroer te gaan werken. Hij heeft een grondige hekel aan ex-politiemannen die voor advocaten aan de slag gaan. Hij heeft zijn mening over ex-collega’s die deze keus hebben gemaakt nooit onder stoelen of banken gestoken. Verraders zijn het. Bosch heeft ze altijd onmiddellijk de rug toegekeerd.


Haller weet echter niet van opgeven en uiteindelijk zegt Bosch toe het dossier over de zaak door te zullen lezen. Het gaat om de moord op Lexi Parks, een assistent-manager. Nadat de vrouw op brute wijze in haar eigen huis, en in haar eigen bed, om het leven was gebracht, zat het onderzoek al snel muurvast. De politie tastte in het duister over het motief van de moord en had ook geen verdachte op het oog. De hoop om de zaak op te lossen was bijna vervlogen toen, enkele weken na de moord, de uitslag van het DNA-onderzoek binnenkwam. Het slachtoffer zat vol DNA van ene Da’Quan Foster, een voormalig bendelid.


Volgens Haller is Da’Quan Foster, ondanks het overduidelijke bewijs, onschuldig. Bosch weet dat zo net nog niet. Hoewel DNA nooit liegt, ontdekt hij dat Da’Quan Foster zijn leven had gebeterd. Ook valt er geen enkele link tussen hem en Lexi Parks te ontdekken. Bosch probeert voorzichtig wat aanvullende informatie te verzamelen maar hij schrikt terug van Hallers enthousiaste reactie. Bosch wil enkel de waarheid achterhalen, terwijl Haller zijn cliënt vrij wil pleiten. Bosch begint te beseffen dat hij tussen twee vuren zit. Hij wil de waarheid achterhalen maar hij wil niet dat Haller misbruik van de informatie maakt. Was als Da’Quan Foster werkelijk schuldig is en Bosch hem onbedoeld vrijpleit? Toch is Bosch al snel volledig bij het onderzoek betrokken. Wanneer zijn oud-collega’s daar lucht van krijgen, liegen hun reacties er niet om. Ineens is Bosch de man die hij altijd verafschuwde.


Over de grens is alweer het twintigste boek over Harry Bosch (en het zevende boek over advocaat Mickey Haller). Hoewel Bosch niet meer als inspecteur voor de politie werkzaam is, is de politieman in hem nog altijd springlevend. Hij wil beslist niet voor zijn halfbroer gaan werken maar het dossier over de wrede moord op Lexi Parks heeft een hypnotiserende uitwerking op hem. Het dossier bevat onregelmatigheden en dat zint Bosch niet. Moordenaars horen in de gevangenis thuis maar onschuldigen niet. Waarom is het bewijs niet waterdicht? Zijn er zaken bewust verzwegen of verdraaid? Bosch stort zich op het natrekken van ogenschijnlijk onbelangrijke informatie. Hij weet niet dat zijn doen en laten met argusogen wordt bekeken.


Harry Bosch maakt indruk met zijn onverstoorbaarheid. Zodra hij zich in een onderzoek heeft vastgebeten, laat hij niet meer los. Dit keer heeft hij zich in een groter gevaar gestort, dan hij zelf doorheeft. Auteur Michael Connelly heeft de spanning uitstekend opgebouwd en mijn nieuwgierigheid werd doorlopend geprikkeld. Ook over de goed uitgekiende ontknoping heb ik niks te klagen. Over de grens biedt een vlekkeloze mix van een spannende detective en een scherpe juridische thriller.   


ISBN 9789022576977 | paperback | 379 pagina's | Boekerij | oktober 2016
Vertaald door Gert van Santen

© Annemarie, 9 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

spannende boekSlotakkoord
Michael Connelly

 

Het verliezen van een kind is de ergste nachtmerrie voor de meeste ouders. Het kan een gezin totaal ontwrichten, huwelijken vernietigen, wonden slaan die nooit meer helen en het leven van de nabestaanden volledig ruïneren. Na drie jaar afwezigheid begint Harry Bosch weer opnieuw als rechercheur bij de politie van Los Angeles en krijgt hij samen met zijn vroegere partner Kizmin Rider de taak om niet opgeloste zaken uit het verleden alsnog tot een goed einde te brengen. De eerste opdracht is de moord in 1988 op een zestienjarig meisje, het enige kind van het echtpaar Robert en Muriel Verloren. Aangezien alle sporen al zeventien jaar oud zijn, moeten Bosch en Rider deze zaak veel anders aanpakken dan ze voorheen gewend waren. Bosch is daarbij duidelijk wat roestig en maakt een aantal fouten die hij vroeger nooit zou hebben begaan. Daarnaast blijkt hij nog altijd het liefst alleen te werken, tot lichte ergernis van zijn partner. Maar Bosch is vastberaden om de moord op het jonge meisje op te lossen en uiteindelijk de stem van het slachtoffer te zijn die schreeuwt om gerechtigheid. Dankzij de steeds voortschrijdende techniek is het nu – in tegenstelling tot de periode waarin de moord werd gepleegd – wel mogelijk om uit gevonden bloed duidelijke aanwijzingen te halen die mogelijk wijzen in de richting van een dader. Een DNA-onderzoek brengt Bosch en Rider al snel op het spoor van de dyslectische automonteur Roland Mackey. Maar is hij ook inderdaad de moordenaar van Rebecca Verloren?



Quote:

Een onopgeloste moord is nooit een gesloten boek…


Harry Bosch wordt gevraagd terug te keren naar de LAPD, de Los Angeles Police Department. Samen met zijn voormalige partner Kizmin Rider wordt Bosch op Onopgeloste Zaken gezet.


De eerste zaak die Bosch en Rider aanpakken, blijkt politiek heel gevoelig te liggen. DNA-onderzoek toont een verband aan tussen een blanke racist en de moord in 1988 op de zestienjarige Rebecca Verloren. Waarom was het politieonderzoek destijds zo slordig? Was dat opzet of het resultaat van diensten die elkaar tegenwerkten?


Bosch en Rider komen er achter dat corruptie binnen de politie er toen de oorzaak van was dat de zaak onopgelost bleef – en dat diegenen die toen de touwtjes in handen hadden Bosch en Rider nu bedreigen…


Harry Bosch stort zich met hart en ziel op het onderzoek en Kiz kan hem daarbij nauwelijks afremmen.


De terugkeer van Harry Bosch bij de LAPD is zowel opmerkelijk als vertrouwd. Na al zijn eerdere problemen met het politiekorps was het op zich niet te verwachten dat hij weer met open armen zou worden ontvangen. Maar gelukkig is de reputatie van Bosch als meer dan uitstekende rechercheur doorslaggevend voor de nieuwe korpsleiding. Hoewel hij binnen het korps ook nog voldoende vijanden blijkt te hebben. Bosch maakt de overstap echter zonder problemen en blikt in ”Slotakkoord” dan ook niet terug op zijn eigen verleden. Het is dan ook net alsof hij nooit weg is geweest en op de afdeling van Onopgeloste Zaken is hij uitstekend op zijn plaats. Ik denk daarom dat dit een goede beslissing genoemd mag worden van Michael Connelly, omdat hij hiermee zijn meest belangrijke serie weer nieuw leven weet in te blazen. Hoewel alle voorgaande delen over Harry Bosch zeker verplicht leesvoer vormen voor de liefhebbers van harde politieromans, leek een zeker verzadigingspunt toch steeds dichterbij te komen. Connelly onderving dat enigszins door Bosch buiten de LAPD te plaatsen, maar dit gaf toch te veel beperkingen. Door zijn terugkeer en zijn nieuwe taak om het onderzoek naar onopgeloste misdaden nieuw leven in te blazen, blijken de mogelijkheden voor de auteur weer eindeloos groot.


Met ”Slotakkoord” bewijst Michael Connelly eens te meer zijn zeldzame klasse en maakt hij wederom duidelijk één van de allerbeste auteurs van dit moment te zijn. Zijn stijl van schrijven is haast onweerstaanbaar en de verhalen zitten zo goed in elkaar dat je op bepaalde momenten vergeet dat het slechts om fictie gaat. Daarnaast is Harry Bosch een intrigerende hoofdpersoon, die voldoende fouten maakt om volledig geloofwaardig over te komen en waarbij zijn menselijkheid ervoor zorgt dat de lezers hem accepteren als een buitengewoon begaafde rechercheur. In zijn speurtocht naar de moordenaar van Rebecca Verloren komt hij in aanraking met racistische organisaties, corruptie binnen de politie, onverwerkt verdriet, menselijke wanhoop en de beperkingen die – terecht of niet – verbonden zijn aan het werk van de politie. Maar niets kan Harry Bosch afremmen als hij denkt te handelen in naam van de rechtvaardigheid en samen met Kizmin Rider weet hij de moordenaar van Rebecca Verloren tot wanhoop te drijven.


Los van het totale verhaal is vooral het uiteindelijk plot van ”Slotakkoord” echt geweldig te noemen. Ik denk dan ook dat dit één van de allerbeste delen is uit de serie en dat het zeer zeker de belofte uitstraalt naar al het mooie dat wij nog van Michael Connelly en Harry Bosch kunnen verwachten.


ISBN: 9789022541920 Paperback 351 pagina's Uitgever: De Boekerij juni 2005
Vertaler: Renée Milders-Dowden

© Eric, juli 2005

Lees de reacties op het forum, klik hier!


BrandhaardBrandhaard
Michael Connelly


Ook al is het slachtoffer nog maar net overleden, zijn moordzaak is al tien jaar oud. De kogel die Orlando Mercer uiteindelijk fataal is geworden, is tien jaar geleden in zijn lichaam beland. Mercer was een pechvogel. Hij speelde in een mariachiband en trad samen met de andere bandleden op het Mariachi Plaza op toen twee rivaliserende bendes het vuur op elkaar openden. De kogel doorboorde eerst zijn muziekinstrument en vervolgens zijn buik,  om zich uiteindelijk stevig in zijn ruggenwervel te nestelen. Mercer raakte verlamd en belandde in een rolstoel. De kogel – die niet verwijderd kon worden - zou hem tien jaar lang kwellen.


De misdaadcijfers in Los Angeles, waar Mercer woonde, zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Een aantal rechercheurs zijn daarom op zogenaamde cold cases gezet. Onopgeloste moorden. Rechercheur Harry Bosch wordt op de Mercer-zaak gezet. De zaak ligt gevoelig omdat de schietpartij tijdens een verkiezingscampagne plaatsvond. Gemeenteraadslid Armando Zeyes nam de verlamde Mercer op sleeptouw en gebruikte hem als symbool voor het falen van de politiemacht. De op sensatie beluste Zeyes won de verkiezingen met gemak en werd de nieuwe burgemeester. Nu Mercer is overleden, zal zijn moordzaak nauwgezet door de media gevolgd worden. Er mogen geen fouten worden gemaakt.


Harry Bosch is een doorgewinterde politieman. Over iets meer dan een jaar zal hij met pensioen gaan. Voor de Mercer-zaak wordt hij aan de achtentwintigjarige Lucia Soto gekoppeld. De hoge bazen hebben besloten dat ervaren politiemensen groentjes onder hun hoede moeten nemen. Bosch mag de tweetalige Soto wel maar hij twijfelt aan haar deskundigheid. Soto heeft immers nog niet genoeg ervaring opgedaan. Bosch heeft bovendien al snel in de gaten dat Soto het een en ander voor hem verzwijgt. Een liegende collega, daar zit Bosch niet op te wachten.


Wanneer Soto hem bekent stiekem een andere cold case te onderzoeken, voelt Bosch genegenheid voor de vrouw opborrelen. Soto heeft een deel van haar verleden voor de politie verzwegen. Als kind kwam ze bijna om bij een gruwelijke brand. Soto bevond zich ten tijde van de brand in een illegale kinderopvang dat in de kelder van een appartementencomplex gevestigd was. De brand werd meerdere van haar vriendjes en vriendinnetjes, evenals de eigenaresse van de opvang, fataal. Soto is de brand, die opzettelijk gesticht was, nooit vergeten. Wie heeft haar vrienden vermoord?


Bosch belooft Soto te helpen, ook al zet hij daarmee zijn welverdiende pensioen op het spel. Hij verbiedt Soto de zaak nog langer op eigen houtje te onderzoeken waarna hij er op vindingrijke wijze voor zorgt dat hij en Soto zich ook over de noodlottige brand mogen buigen. Het kersverse duo zal dus maar liefst twee oude moordzaken onder de loep moeten nemen. Wanneer blijkt dat Orlando Mercer niet het toevallige slachtoffer van een benderuzie maar van een mislukte moordaanslag is geworden, komt het tweetal tijd tekort. Wie was het werkelijke doelwit van de moordaanslag?


Brandhaard is het negentiende boek over rechercheur Harry Bosch. De geliefde politieman heeft sinds 2015 zelfs een eigen televisieserie. Bosch is een sympathieke, rechtvaardige man. In Brandhaard is hij tot zijn grote spijt vrijgezel. Bosch woont samen met zijn tienerdochter die ook een carrière bij de politie ambieert. Ze is zijn oogappeltje en hij betreurt het dat hij niet genoeg tijd voor haar heeft. Zijn spijt is ten dele onterecht want dochterlief heeft het nog drukker dan haar vader.


Brandhaard is een soepel geschreven, prettig leesbaar boek met een aangrijpende, weloverwogen ontknoping. Een aangename misdaadthriller waarin geweld niet wordt geschuwd maar ook niet wordt aangemoedigd. De toegankelijke schrijfstijl van Connelly bevalt me. Brandhaard biedt een gedegen, overtuigend verhaal met personages die bijblijven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er al meer dan 60 miljoen boeken van deze auteur zijn verkocht!  


ISBN 9789022575659 | paperback | 399 pagina's| Boekerij | november 2015
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 7 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven