Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Elsa Lewin


Ik, Anna
Elsa Lewin

Anna is vijftig en eenzaam. Haar man heeft haar een paar jaar eerder verlaten voor een jongere vrouw en haar dochter heeft haar vleugels uitgeslagen. Anna werkt in een bibliotheek en bewoont een klein appartement in New York. Ze heeft behoefte aan warmte en genegenheid en bezoekt daarom vrijgezellenfeesten. De feesten zijn niet echt bijzonder en dat geldt doorgaans ook voor de aanwezige mannen. Op een avond vertrekt Anna dan toch met een man. Ze gaan naar zijn appartement waar het rendez-vous in een drama eindigt. Anna doodt de man, neemt een douche en gaat naar huis. Het is een moord die zo gruwelijk is, dat zelfs de doorgewinterde New Yorkse politiemannen terugdeinzen bij het zien van het verwoeste lichaam. Anna weet er echter niets meer van. De nacht en haar daad zijn uit haar geheugen gewist. Soms sluimert er een vleugje herinnering in haar hoofd maar dat vervliegt weer.

Wel beseft Anna dat ze haar paraplu is vergeten. Een oud en versleten exemplaar met een opvallende gele kleur. Ze gaat naar het appartement van de man om het te halen. Het is er druk en er loopt politie rond. Anna slaat er geen acht op, is zich sowieso niet bewust van haar handelen. Niemand ziet dat ze de paraplu uit het appartement wegneemt. Wanneer ze het appartementencomplex verlaat is het echter de paraplu die de aandacht trekt van inspecteur Bernie. Hij heeft exact hetzelfde exemplaar gezien in het appartement van de dode. Hij noteert het nummerbord van Anna’s auto en vraagt haar adresgegevens op.

Anna is zich nog steeds van geen kwaad bewust. Wel neemt het depressieve gevoel dat al een paar jaar in haar hoofd huist, steeds meer de overhand. Ze glijdt af. Soms beseft ze dit maar andere keren gaat het ongemerkt. Op weer een vrijgezellenfeestje ontmoet ze Bernie die op deze ongebruikelijke manier toenadering tot de mogelijke dader zoekt. Bernie raakt in de ban van de mystieke Anna. Een vrouw zo zacht en vriendelijk dat hij zich niet voor kan stellen dat ze tot moorden in staat zou kunnen zijn. Hij probeert het gevoel dat er iets niet klopt aan Anna te onderdrukken. Bernie geniet van haar aanwezigheid en is gevoelig voor vrouwelijke aandacht. Nadat de verstandhouding tussen Bernie en zijn vrouw al jarenlang bekoeld was, heeft ze hem recentelijk het huis uit gegooid. In Anna’s nabijheid voelt hij zich weer mens. Hij is verkeerd bezig, raakt veel te nauw betrokken bij zijn moordverdachte. Bernie moet zich van haar losmaken, en wel meteen.

Ik, Anna is een boek dat ik in één ruk heb uitgelezen. Ik was meteen vanaf het begin hevig geboeid. De psyche van de mens blijkt ondoorgrondelijk. Wanneer iemand gedreven wordt door haat, wanhoop of verdriet kan hij of zij volkomen onvoorspelbaar zijn. Het is heel dubbel: Anna is saai, zachtaardig en vriendelijk en tegelijkertijd levensgevaarlijk en onberekenbaar. Bernie moet zijn hoofd koel houden en zijn emoties onderdrukken. Kan hij zijn gevoelens uitschakelen en puur professioneel handelen?

De twee schokkende moorden die in het boek worden gepleegd zijn seks-gerelateerd. Ze zijn zo expliciet omschreven dat ik naar adem snakte van schrik toen ik het las. De vriendelijke en haast gezellige schrijfstijl staat in schril contrast tot de inhoud. Het maakt het boek tot een ware page-turner.

Ik, Anna is voor het eerst gepubliceerd in 1984 in de Verenigde Staten. In 1990 verscheen het in Groot-Brittannië. Nu wordt deze psychologische thriller verfilmd en is het boek verschenen in de nieuwe fondslijn van Signatuur: Signatuur Noir. Ik heb nu een drietal boeken in deze nieuwe lijn gelezen en ik ben razend enthousiast. Niet voor tere zieltjes wél voor liefhebbers van thrillers op niveau.

ISBN 9789056724276 | Paperback met flappen| 280 pagina’s| Signatuur | juni 2012
Vertaald door Dirk-Jan Arensman

© Annemarie, 6 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven