Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bo Vickery

Niets is wat het lijkt. Het witte dorpNiets is wat het lijkt. Het witte dorp
Bo Vickery

‘Een boek lezen is meevliegen op de vleugels van de fantasie van de schrijver.’

Dat is wat een lezer dan ook graag doet. Zeker als het gaat om de Vlaamse Dan Brown!
Het verhaal speelt in en rond Lissewegen, een deelgemeente van Brugge.
(http://www.lissewege.be)

Luca Viseur, commissaris van de Federale Gerechtelijke Politie heeft een jaar geleden te maken gekregen met gruwelijke moorden. Bij ieder slachtoffer was een P op het voorhoofd gekerfd. De P van Peccata, legde Luca’s collega uit. Roberto Chieti is van Italiaanse afkomst. Hij heeft ook de nodige kennis om de verwijzingen naar de Goddelijke Komedie te duiden. Daarin beschrijft Dante een reis door de drie rijken van het hiernamaals: hel, louteringsberg en hemel.
Op de louteringsberg wordt de zondige mens geconfronteerd met de zeven hoofdzonden: hebzucht, hoogmoed, woede, jaloezie, gulzigheid, lust en traagheid.

Het eerste slachtoffer had een goudstuk in de mond: avaritia = hebzucht. Zijn naam: Frank Metdepenninge (!), een medewerker bij een bank. Er lag een briefje bij zijn lijk:

                  ‘Wie van geld houdt, kan er niet genoeg van krijgen.
                   Wie verzot is op rijkdom, is altijd op meer belust.
                   Ook dat is enkel leegte. (Prediker 5:9)


Het was een gigantische taak voor Luca. Steeds een nieuw slachtoffer, steeds nieuwe raadsels.

Als we haar in het heden tegenkomen, is ze bezig te verwerken dat ze uit een coma is ontwaakt en dat ze niets meer weet van wat daarvoor gebeurd is.


‘Over het verleden moeten we maar geloven wat er ons verteld wordt.
Ze kende haar eigen verleden maar deels, ze moest geloven wat haar verteld werd over haar voorgeschiedenis. Daarbovenop was ze een deel van haar geheugen kwijtgeraakt, omdat de coma dat had vernietigd. Wat als haar eigen geschiedenis anders bleek te zijn dan dat men haar vertelde? Dan kon ook de gewone geschiedenis anders zijn dan gedacht. Zolang niemand een zwarte zwaan had gezien, dacht men vroeger dat er alleen maar witte zwanen bestonden. Luca was juist op zoek naar die zwarte zwaan, de zwarte zwaan van haar eigen verleden, de zwarte zwanen van de geschiedenis.‘


Hier is ze tijdens haar herstel druk mee bezig: ze onderzoekt de geschiedenis van Lissewege. Het zou zomaar kunnen dat de Orde van de Tempeliers (een deel van) de Heilige Graal hebben ondergebracht in de buurt van Brugge.


‘De tempeliers zouden bij hun arrestatie op 13 oktober 1307 een schat in veiligheid gebracht hebben. Met hun schepen, richting Schotland of het Zuiden van Frankrijk. Zodat de Franse koning Philips de Schone hun schat niet kon veroveren. Er is eeuwenlang overal gezocht. De meest genoemde plaatsen zijn de Rosslyn Chapel in Schotland en Rennes-le-Chateau in Frankrijk. IK heb echter al jaren het gevoel dat men in Vlaanderen moet zijn.’


En waarom niet? Luca wordt geleid door stemmen, en ze aarzelt om dat te vertellen tegen haar psychiater, Barbara Vanderzielen (!) maar ze is er wel van overtuigd dat die stemmen het goed met haar voor hebben. Ze wordt steeds in de goede richting geleid. Al erkent ze ook wel dat het gezegde ‘wie zoekt, die vindt’ heel goed waar kan zijn. Toch: ze vindt zoveel aanwijzingen!  Bovendien helpt het schrijven van een boek over de Graal haar haar geheugen terug te vinden.


Want natuurlijk is er een verband tussen de moorden en Luca’s onderzoek. Het onderzoek bleek niet zonder gevaar. De zeven slachtoffers blijken leden van een geheime organisatie, de NOS7, bestaande uit overheidsambtenaren, mensen met macht, uit de financiële sector, ondernemers. Hun doel was nog meer macht te verkrijgen en gingen daarbij heel ver. Maar wie is degene die het op hen gemunt heeft? Wat is zijn motief? En waarom loopt ook de commissaris gevaar?

Het is een boek dat in twee delen uiteenvalt: enerzijds de speurtocht naar de dader van de gruwelijke moorden, anderzijds het onderzoek van Luca naar de Graal.
Allebei de delen brengen veel details met zich mee, zoals een adept van Dan Brown betaamt: De goddelijke Komedie, de Bijbel, Nostradamus, de Tempeliers en nog veel meer. Af en toe maken we een duik in het verleden, naar 1328 en 1831.


Het debuut van Bo Vickery is een thriller die meer geheimen ontrafelt dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Nog meer informatie vind je op haar site https://www.bovickery.eu  Bo Vickery weidt niet uit over onbelangrijke nevenverschijnselen zoals de liefde en sociale verwikkelingen. Ze blijft dicht bij haar onderwerp. Dat heeft voor – en nadelen: je hoeft geen overbodige verhaallijnen te lezen, maar je moet er wel met je hoofd bijblijven.


In het boek staat een flinke hoeveelheid (kleur)foto’s die bij het verhaal passen: van kaarten, de omgeving, monumenten, afbeeldingen van gravures van Breugel, alles ter illustratie, zodat je de naspeuringen goed kan volgen. Het boek is gekoppeld aan een spotifylijst.  En eventueel kun je zelf op onderzoek uit gaan, al geeft de schrijfster duidelijk aan dat haar verhaal fictief is.


ISBN 9789463886697 | Paperback | 260 pagina's | Uitgeverij Bo Vickery | augustus 2019

© Marjo, 23 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven