Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Sabine Durrant

altDenk aan mij
Sabine Durrant


Zach is omgekomen bij een auto-ongeluk. Zijn vrouw Lizzie valt in een gat, dieper zelfs dan ze tevoren had kunnen bedenken. Zach beheerste haar leven, niet alleen omdat ze van hem hield, maar ook omdat hij letterlijk wilde dat ze zijn leven leidde. Haar behoefte om eigen dingen te doen begreep hij nooit. Ze hield toch van hem? Dan wilde ze toch alles doen voor hem? Alleen voor hem? Ziekelijk jaloers was hij, maar Lizzie hield stand. Zach zou het niet begrepen hebben: het briefje dat ze gestuurd had naar zijn zomerhuis waarheen hij onderweg was toen hij verongelukte. In dat briefje vraagt ze om ruimte voor zichzelf, afstand. Ze is blij dat hij nog niet in het huisje geweest was en dus de brief niet gelezen kan hebben.


Een jaar gaat voorbij. Een jaar van rouw. Lizzie besluit naar het zomerhuisje te gaan, waar ze nog niet geweest is sinds zijn dood. Opruimen. Verkopen misschien. Onderweg wil ze bloemen leggen bij de onheilsplek. Tot haar verbazing ziet ze er bloemen liggen! Van ene Xenia, ziet ze op het briefje. Verbijsterd is ze. Haar Zach? De man die haar voor zichzelf wilde zou een ander hebben gehad? Wie is die Xenia? Had Zach nog meer geheimen voor haar?
En er gebeuren eigenaardige dingen: ze vindt zijn laarzen in het huis van oude vrienden van hem.
Er zijn anonieme telefoontjes. Op een schilderij - Zach was schilder, althans dat wilde hij zijn - heeft hij een boodschap getekend, die alleen Lizzie zou begrijpen. Het atelier is kort en klein geslagen.
Lizzie weet het zeker: hij leeft nog. Hij was het niet in die auto. Was er niet een andere man vermist rond dezelfde tijd?


Terwijl Lizzies leven totaal op zijn kop gezet wordt, lezen we ook over Zach. Zijn verhaal begint vier jaar eerder, en zal langzaam dichterbij komen.
Het niet weten hoe dit allemaal zit is ongelooflijk spannend. Je prakkizeert je suf wat hier aan de hand is, maar intussen speelt de schrijfster spelletjes met de lezer. Steeds een andere aanwijzing er bij, maar ook dingen die je weer aan het twijfelen brengen. Alles klopt, zeker wel, maar dat weet je pas op het eind.
Een prima thriller dus. Spannend, origineel, psychologisch en volledig onvoorspelbaar.


Sabine Durrant is schrijfster,  journaliste en woont en werkt in Londen. ‘Denk aan mij’ is haar tweede thriller. Die eerste zal dus zeker ook gelezen worden.

ISBN   9789021457406 |paperback|352 pagina's | Uitgevrij Q | april 2015
Vertaald uit het Engels door Alexandra van Raab van Canstein

© Marjo, 3 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Denk aan mijDenk aan mij
Sabine Durrant


Het verdriet van Lizzie gaat gepaard met een torenhoog schuldgevoel. Een jaar geleden is haar echtgenoot Zach bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Op een bochtige, natte weg vloog hij uit de bocht. Reed hij te snel? Heeft de whisky die in zijn auto werd aangetroffen zijn reactievermogen beïnvloed? Waarschijnlijk is het een combinatie van factoren geweest. Zach is veel te jong gestorven. Niemand weet echter dat Lizzie een echtscheiding overwoog.


De relatie van Zach en Lizzie begon als een modern sprookje. Het stel leerde elkaar via internet kennen. Er was een klik die al snel overging in verliefdheid. Lizzie had weinig ervaring met de liefde. Ze werkte in een bibliotheek en was het type “grijze muis”. Haar uiterlijk was doorsnee. Zach was zeer aantrekkelijk en Lizzie wist best dat mensen vonden dat ze bofte met zo’n knappe en charmante man. Zach aanbad haar. Lizzie vond zichzelf ook een geluksvogel. Aanvankelijk dan. Soms zijn dingen gewoon te mooi om waar te zijn.


Wat mensen niet wisten, was dat Zach een duistere kant had. Een kant die hij alleen toonde als ze alleen waren. Zach was perfectionistisch, veeleisend en jaloers. Soms ging hij te ver. Daarna putte hij zich uit in verontschuldigingen en Lizzie vergaf hem keer op keer. Tot die ene keer. Lizzie durfde het hem niet recht in zijn gezicht te zeggen. Ze stuurde een brief naar zijn huisje in Cornwall maar het ongeluk vond plaats voor Zach in Cornwall aankwam. In de brief stond dat Lizzie niet meer met hem verder wilde. Zach heeft het nooit gelezen en Lizzie heeft het nooit iemand over de brief verteld.


Pas nu, een jaar na het overlijden van Zach, is Lizzie in staat om het huisje in Cornwall te bezoeken. Zach, die kunstschilder was, trok zich er graag terug om te schilderen. Lizzie vond zijn werken mooi maar Zach verdiende weinig. Kort voor zijn dood boekte hij eindelijk succes. Er zou een expositie komen. De schilderijen in kwestie bleken na Zachs dood echter verdwenen te zijn. Heeft iemand ze gestolen? Ook in het huis in Cornwall zijn ze nergens te bekennen. Vreemd genoeg is er ook een schilderij van de muur gehaald. Het lievelingsschilderij van Zach.


Lizzie ontdekt meer vreemde dingen in Cornwall. Ze vindt haar brief niet tussen de berg post die zich onder de voordeur heeft opgehoopt. Uiteindelijk treft ze de brief in de prullenbak aan. De envelop is geopend. Heeft Zach de brief toch gelezen? Hij is voor zijn dood toch helemaal niet in Cornwall geweest? Lizzie begrijpt er niets van. Vreemd genoeg vindt Lizzie ook de laptop van Zach in het huis. Die had hij toch bij zich? Hoe kan hij dan hier zijn en… waarom ontbreken er kleren? Er klopt iets niet, er klopt iets helemaal niet.


Eenmaal thuis stuit Lizzie op meer vreemde dingen. Regelmatig ontvangt ze telefoontjes waarbij de persoon aan de andere kant van de lijn niets zegt. Ook heeft ze het gevoel dat ze bekeken wordt en regelmatig rijdt er in de avonduren een auto waaruit het lievelingslied van Zach schalt door de straat. En dan beginnen er dingen uit haar huis te verdwijnen of juist onverwacht weer op te duiken. Lizzies hond Howard wordt ziek en haar moeder heeft het over een man in haar badkamer. Ook in haar moeders kamer in een verzorgingshuis beginnen spullen te verdwijnen. En dan ziet ze hem. Weliswaar in de verte maar Lizzie weet het zeker: het is Zach. Hij leeft nog. Alleen… niemand gelooft haar.


Denk aan mij van de Britse auteur Sabine Durrant is een heerlijk spannende thriller. Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Lizzie maar ook uit vanuit dat van Zach verteld. Zach blijkt behoorlijk verknipt te zijn. Zwaar gestoord zelfs. Hij is geobsedeerd door Lizzie en ziet in elke man een concurrent. Zach glijdt verder en verder af. Er gaat iets dreigends van hem uit. Als het om Lizzie gaat kan hij niet meer normaal nadenken.


Wat is er gaande? Heeft Zach zijn ongeluk in scène gezet en zint hij nu op wraak? Wraak vanwege de brief die Lizzie hem stuurde? Wraak omdat ze hem afgewezen heeft? Lizzie wordt steeds banger en de spanning neemt toe. Denk aan mij is een thriller om in één ruk uit te lezen. Goed uitgekiend en met een verrassende ontknoping. Sabine Durrant weet de spanning er goed in te houden!


ISBN 9789021457406 | paperback | 351 pagina's | Uitgeverij Q | april 2015
Vertaald door Alexandra van Raab van Canstein

© Annemarie, 2 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven