De verdwenen meisjes
Helen Grant
De eerste zin:
'Mijn leven had heel anders kunnen verlopen als ik niet bekend had gestaan als het meisje met de ontplofte grootmoeder''
Natuurlijk wil je dan weten wat daarmee bedoeld wordt. En dan zit je al snel in een verhaal dat je niet meer loslaat tot je de laatste pagina hebt gelezen. Dat komt deels doordat de hoofdpersoon een kind is, een meisje van tien jaar. Het is tegelijk de enige factor van twijfel over dit boek, want kan een kind doen wat zij deed? Dat geldt dan ook voor haar vriendje tegen wil en dank, Stefan. Twee kinderen die verzeild raken in een akelig avontuur, waarbij de mensen niet zijn wie ze lijken. Dat je dat al aan voelt komen, is niet erg, want de weg naar de ontknoping is een langzame kronkelweg met hindernissen die op zichzelf al erg spannend zijn.
Het verhaal speelt in een Duits stadje. Net voor Kerst komt de grootmoeder van Pia op een akelige manier aan haar einde, maar een paar dagen later verdwijnt een jong meisje spoorloos, in dat kleine stadje, waar iedereen
iedereen kent!! Meent te kennen dus- Pia haalt opgelucht adem, nu zullen de kinderen op school wel weer normaal tegen haar zullen doen. Niets is minder waar. Haar klasgenoten willen nog steeds niet naast haar zitten, opgehitst door de grootste pestkop van de school. Alleen Stefan, die zelf ook het mikpunt is van pesterijen, staat naast haar. En al vindt ze dat eigenlijk helemaal niet prettig, wat kan ze anders dan hem accepteren als vriend? Natuurlijk verandert haar mening over hem naarmate hun avontuur vordert.
Er verdwijnen meer meisjes, angst slaat toe, kinderen mogen niet meer alleen naar buiten. Pia en Stefan mogen nog wel op bezoek bij de oude Heer Schiller, die prachtige verhalen kan vertellen, griezelverhalen en verhalen over vroeger. Mede aangespoord door die verhalen gaan de twee kinderen zelf op onderzoek uit. Een verdachte hebben ze al!
Helen Grant beschrijft het verhaal vanuit het meisje Pia, met de ogen van een volwassen Pia. Haar medestander Stefan is aan de ene kant nogal eens de initiatiefnemer, maar aan de andere kant ook de verstandige factor, die hen redt uit akelige situaties. Ook door zijn aanwezigheid blijft het verhaal geloofwaardig, maar het is eigenlijk zo spannend dat je bij het lezen niet echt stil staat bij hun leeftijd.
Een debuut dat geslaagd is vraagt om meer.
"Thilo klonk nu erg opgewonden. Hij had een nieuwe ader van haat aangeboord en het bleek een rijke ader te zijn. 'Daarom kunnen ze haar niet vinden. Ze is ontploft. Ze is uit elkaar geklapt als een staaf dynamiet en in zo veel stukjes uiteengespat dat er niks meer van haar over is.'
'Gaaf', zei Matthias, onder de indruk van het beeldend beschreven concept.
'Nu moeten we zeker niet bij haar gaan zitten, 'ging Thilo door met een stem die in de hele gang te horen moest zijn. 'Anders zijn wij straks aan de beurt.'
'Dat weet ik wel zéker.' zei iemand anders. 'Ik weet zeker dat jij uit elkaar springt als je nog één worst eet, vetzak.'
Het was Stefan. Stefan Stink, mijn redder in de nood."
ISBN 978 90 325 1179 1 Paperback 304 pagina's | De Kern, De Fontein 9 maart 2010
' The vanishing of Katarina Linden' Vertaald door Els Franci-Ekeler
Marjo, januari 2010
Lees de reacties op het forum en/of reageer, kik HIER
De glasduivel
Helen Grant
Lin Fox baalt stevig als ze met haar ouders, zus en broertje, mee moet naar Duitsland. Ze wil bij haar vriendinnen blijven, gewoon de school in Engeland afmaken. Maar dat argument wordt van tafel geveegd, juist zij spreekt uitstekend Duits, omdat ze al een zomer bij een Duitse kennis heeft gewoond, en kan dus makkelijk naar een Duitse school. Bovendien is ze pas zeventien, er is geen sprake van dat zij alleen achter mag blijven. Bepaald opgewekt is ze dus niet als ze aankomen in de streek waar haar vader, docent Middeleeuwse geschiedenis, onderzoek wil gaan doen naar speciale zestiende-eeuwse gebrandschilderde ramen. Die Allerheiligenramen zijn volgens een brief van ene heer Mahlberg nog te vinden in Noordrijn-Westfalen. De kennis heeft een kasteel (!) voor hen geregeld om in te wonen.
Als ze de weg willen vragen - natuurlijk moet Lin dat doen -, stuit ze op een lijk in een boomgaard. Haar vader wil zonder de politie te waarschuwen doorrijden, en Lin vertelt maar niet dat ze allemaal glasscherven heeft zien liggen bij de man. Pas later herinnert ze zich de legende van de duivel Bonschariant waar haar vader wel eens over vertelde; later, als er nog meer doden zijn gevallen, onder anderen de heer Mahlberg, nog voor haar vader hem heeft kunnen spreken, waarbij er steeds glasscherven rond de dode liggen. Als hun gezin in gevaar is, is het te laat. Wie kan haar nog helpen?
Natuurlijk weet de lezer dat er niet echt een duivel is, maar wie is dan degene die moordt, en daarbij de afbeeldingen van de ramen als voorbeeld neemt? Kandidaten genoeg: de vader van Michel, haar vriendje, wil haar niet in het bos zien. Michels broer is ook al zo’n geheimzinnig figuur, een forse en norse jongen die zomaar bij het gezin Fox binnenvalt en de kop van een ram op tafel gooit. En pastoor Engels waar Lin verliefd op is, maar die haar kwaad de deur wijst. Of misschien die andere pastoor, Krause, die zijn expertise aanbiedt. De aanwezigheid van het gezin Fox in dat afgelegen kasteel, in een onherbergzaam bos, wordt niet erg op prijs gesteld.
Dit is een thriller waarbij je al lezende de wereld even stil zou willen zetten, zodat je door kan blijven lezen. Zo ontzettend spannend! Lin is als hoofdpersonage heel overtuigend, ze laveert tussen de gezinsleden die zij wel wil helpen, maar die haar nauwelijks hulp kunnen bieden, zo is iedereen verdiept in een eigen wereld. Het is mooi geschreven, met vooral een uitstekende spanningsboog, het zit zo goed in elkaar, dat je pas laat in de gaten hebt van welke kant het gevaar komt.
Voor de liefhebbers: alle losse draadjes worden keurig vastgezet!
Een waardig opvolger van het debuut ‘de verdwenen meisjes’. Helen Grant is een schrijfster om in de gaten te houden!
ISBN 9789032511890 | Paperback | 349 pagina's | de Kern | april 2011
© Marjo, 3 mei 2011
Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER