Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Mo Hayder

Diep
Mo Hayder


Weer een boek van Mo Hayder met Jack Caffery in de hoofdrol. Ook politieduikster Flea maakt weer haar opwachting. In dit boek worstelt ze met een gebeurtenis uit het verleden. Haar broer heeft een beroemde vrouw doodgereden en daar haar broer dronken was, heeft Flea aangegeven dat zij achter het stuur van de auto zat. Dit is overigens voordat aan het licht kwam dat haar broer iemand dood heeft gereden. Flea heeft het lichaam van de vrouw ergens verborgen. De vermissing van de vrouw is nog steeds niet opgelost, maar Jack Caffery wil niet dat iemand van het personeel zich met deze vermissing bezig houdt.


Er is ook een nieuwe zaak, die de aandacht van de politie nodig heeft. Het begint als een gewone autodiefstal, waarbij toevallig een kind achterin de auto zit. In dit soort gevallen duikt het kind over het algemeen weer vrij snel op, maar dit keer is dat niet het geval en uiteindelijk blijkt er iets heel anders aan de hand te zijn. Er verdwijnt nog een auto met een kind en het lijkt er op dat er een pedofiel aan het werk is.
Het schijnt dat de politie te maken heeft met een dader die uitzonderlijk slim is en de speurders steeds een paar stappen voor lijkt te zijn. Flea raakt ook bij deze zaak betrokken en speurt op een gegeven moment op eigen houtje verder, waarbij ze flink in de problemen raakt.


Ik kon dit keer de verleiding niet weerstaan om even naar het einde te bladeren, alleen om te weten of Flea haar avontuur zou overleven. Als de politie uiteindelijk een dader op het oog heeft, blijken de zaken toch heel anders in elkaar te zitten dan men al die tijd vermoed heeft.

 

ISBN 9789024587988 Paperback 399 pagina's Luitingh September 2010
Vertaald door Yolande Ligterink

© Renate, 1 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altWolf
Mo Hayder


Mo Hayder ken ik van de nogal angstaanjagende thrillers Vogelman, De behandeling, Tokio, en andere.  Ik lees de boeken die zij schrijft graag en dat is niet omdat er een zelfde speurder in voorkomt. Rechercheur Jack Caffery is ook in dit laatste boek ‘Wolf’ het hoofdpersonage.


Zijn persoonlijke verhaal is dat zijn broer Ewan verdwenen is, toen Jack nog jong was, en dat zijn lichaam nooit gevonden is. Jack weet dat hij slachtoffer is geworden van een pedofiel, maar hij vindt het vreselijk dat hij nooit te weten is gekomen wat er precies gebeurd is. Dit voorval heeft zijn carrière bepaald.
Als een vrouw hem confronteert met de opmerking dat hij geen idee heeft hoe het is om iemand te verliezen en niet te weten wat er van die persoon geworden is, knapt er iets in hem. Hij neemt accuut vrij zonder met zijn chef te overleggen en gaat opnieuw op zoek naar de pedofiel.


Intussen, en dat is het eigenlijk verhaal van dit boek, wordt er een gezin in gijzeling gehouden. Vader en moeder en hun nu dertigjarige dochter hebben zich teruggetrokken in hun vroegere woning, ver van de bewoonde wereld. Oliver is herstellende na een hartoperatie. Dochter Lucia is nooit de oude geworden na een traumatische gebeurtenis vijftien jaar eerder waarbij twee jonge mensen vermoord werden op een gruwelijke manier. De jongen was nog maar net Lucia’s ex-vriendje, het meisje zijn nieuwe vlam. De dader bekende en zit nog steeds in de gevangenis. Dat nemen ze tenminste aan, maar als ze een gruwelijke vondst doen in het naburige bos, beginnen ze te twijfelen.
Dan bellen er twee rechercheurs aan... twee mannen die  na een tijdje helemaal geen agenten blijken te zijn. Hun plannen zijn duister, en het gezin staat een vreselijke tijd te wachten. Maar... de hond Bear ontsnapt. En door toeval komt deze hond terecht bij Jack Caffery!


Mo Hayder weet de lezer heel lang in spanning te houden, en als je denkt dat je weet hoe het zit, blijk je toch op het verkeerde been gezet te zijn. Verrassend, en superspannend. En ja, gruwelijk...

ISBN 9789024564866| Paperback | 368 pagina's | Uitgeverij Luitingh-Sijthoff | december 2014

© Marjo, 22 december  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Duivelswerk
Mo Hayder

 

Joe Oakes is een journalist die een soort kruistocht voert tegen paranormale verschijnselen. In het kader hiervan is hij ooit terecht gekomen bij Malachi Dove, een spiritueel genezer, die Oakes wijsmaakt dat hij een tumor heeft. Maar natuurlijk zal hij hem daarvan genezen, en natuurlijk blijkt het een en al bedrog te zijn.
Oakes krijgt niet echt de kans om de man definitief 'af te maken', maar hij en Malachi zijn gezworen vijanden.
Na twintig jaar komt Joe de man weer op het spoor: hij huist met een groep aanhangers op een eiland aan de Schotse kust. De kustbewoners zijn bang van de sekte die daar woont, ze hebben er een wezen met een staart gezien, dus het zijn duivelbezweerders!
Joe laat zich niet bang maken, en gaat naar het eiland...


Wat dan volgt is best wel spannend, maar niet huiveringwekkend. En dat laatste verwachtte ik na 'de Vogelman' en 'Tokyo' eigenlijk wel. Na die eerdere thrillers is dit verhaal niet realistisch genoeg, en vooral het einde haalt voor mij de hele plot onderuit. Dat kan ik natuurlijk niet verklappen, het zou het leesgenot voor zover dat er is, helemaal weghalen!


Paperback | 352 Pagina's | Luitingh ISBN10: 9024554950 | ISBN13: 9789024554959

© Marjo, januari 2008

Reageren? Klik hier!

De behandelingDe behandeling
Mo Hayder

 

Mo Hayder is een thrillerschrijfster eerste klas. In "de behandeling" wordt een gezin gevonden: vader en moeder liggen vastgeketend aan de verwarming, en zijn net niet gestorven van honger en dorst. Maar hun 8-jarige zoontje is verdwenen! De ouders vertellen dat ze dagenlang vast hebben gelegen, en dat iets/iemand hun zoontje misbruikte.
Een grote speurtocht levert niets op. Pas na dagen ontdekken ze het jongetje, dat in een boom vastgebonden hangt. Dood inmiddels.


Inspecteur Caffery duikt in deze zaak. Omdat hij soortgelijke persoonlijke herinneringen heeft had hij dat beter niet kunnen doen, door zijn vasthoudendheid gaan er dingen mis.
Terwijl Caffery langzaam, stukje bij beetje, informatie krijgt over wat er precies gebeurd is, vermoedt hij dat er ergens opnieuw een gezin in de klauwen van de psychopaat is gevallen. De tijd dringt...
Gruwelijk spannend boek!

 

Pocket | 380 Pagina's | Poema Pocket | 10e Druk | 2005 ISBN: 9024547229

© Marjo, februari 2005

Lees de reakties, klik hier!

De behandeling
Mo Hayder

 

De achterflap:
In een vriendelijke woonwijk in Zuid-Londen wordt een echtpaar aangetroffen dat op sterven na dood is : ze zijn vastgebonden, mishandeld, compleet uitgedroogd. Hun achtjarig zoontje is zoek. De jonge, onverschrokken rechercheur Jack Caffery wordt erbij geroepen. Door alle persoonlijke herinneringen kan hij deze misdaad niet met de nodige distantie behandelen: hij duikt erbovenop. Als de waarheid stukje bij beetje begint op te doemen, niet alleen over deze gruwelen maar ook over zijn eigen verleden, dan vliegt de verschrikkelijke nachtmerrie echt uit de bocht.


Mijn mening:
Mo Hayder heeft met haar debuutthriller, 'Vogelman' een dusdanige indruk op mij gemaakt dat ik dacht : grimmiger en intenser kan niet meer. Het kan dus wel!


In 'De Behandeling' komen we opnieuw rechercheur Jack Caffery tegen. Tegenwoordig woont hij samen met Rebecca, één van de slachtoffers uit het vorige boek van Hayder. Jack gaat op zoek naar 'De trol' een psychopaat die ouders van jongetjes van een jaar of acht vastketent in hun eigen huis. Hij dwingt de vader de meest afschuwelijke dingen met zijn zoontje te doen, om het kind daarna op gruwelijke wijze te vermoorden. Maar het zijn niet alleen deze gruweldaden - die me trouwens vaak deden terugdenken aan de affaire Dutroux - die de hoofdmoot vormen van het verhaal. Het is ook het persoonlijke verhaal van Caffery die nog steeds worstelt met de verdwijning van zijn broertje Ewan nu precies vijfentwintig jaar geleden.


Mo Hayder heeft deze twee verhaallijnen perfect in elkaar geweven. De opeenvolgende gruwelijke gebeurtenissen eindigen steeds met een cliffhanger waardoor het boek leest alsof je in een achtbaan zit. Het einde is verrassend en laat misschien zelfs de mogelijkheid open op een vervolg.
'De Behandeling' heeft voor mij alle ingrediënten die in het recept van een goeie thriller thuishoren: spannend, angstaanjagend, gruwelijk en intens.


Een tip: Leest eerst 'Vogelman' vooraleer je deze leest, want er wordt geregeld verwezen naar gebeurtenissen uit het eerste boek.


Pocket | 380 Pagina's | Poema Pocket | 10e Druk | 2005 ISBN: 9024547229

© Christine

Lees de reakties, klik hier!

Tokio
Mo Hayder

 

Pff, luguber dit boek, dat ik net voor slapen gaan dichtsloeg. Gelukkig niet van gedroomd...


Het verhaal gaat over een Engelse studente, Grey, die op zoek gaat naar een Chinese professor. Deze geeft les op de universiteit in Tokio. Hij is overlevende van het bloedbad dat de Japanners hebben aangericht in Nanking, net voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Grey meent dat hij in het bezit is van een film die tijdens het beleg van Nanking gemaakt is. Ze heeft er als kind over gelezen, maar is dat boek kwijtgeraakt, waardoor haar zoektocht nogal wazig blijft. Er is iets met haar gebeurd in haar jeugd -wat dat is blijft ook heel lang giswerk- en ze is vastbesloten de film in handen te krijgen. Maar de professor wil iets van haar terug, en dat leidt tot zeer gevaarlijke situaties.


Ik vind de verhaallijn die over Grey gaat erg wazig, en ook wel vergezocht.
Maar het verhaal van Nanking overtuigt wel degelijk, hoe luguber het ook is. En hoewel ik Hayders andere boeken beter vond, heb ik ook hier het boek niet weg kunnen leggen voor ik het uit had.

ISBN 9024556899 Ingenaaid, 400 pagina's Verschenen: juli 2005 Luitingh
Oorspronkelijke titel: Tokyo Vertaling: Yolande Ligterink

© Marjo

Reageren? Klik hier!

altRot
Mo Hayder

Twee zussen zijn op respectievelijk 6- en 8-jarige leeftijd vanwege een ongelukkig voorval naar aparte internaten gestuurd en van elkaar vervreemd. Ze wonen evenwel nog wel in elkaars buurt - Bath in Engeland – en na ruim twintig jaar heeft het lot bepaald dat ze elkaar weer tegen zullen komen. Sally is gescheiden en doet met tienerdochter Molly haar best haar hoofd boven water te houden. Dat valt niet mee als je altijd luxe gewend bent geweest, en voor ze het weet zitten ze zwaar in de problemen. Sally krijgt een genereus, maar ietwat louche aanbod wat werk betreft, en kan niet anders dan tegen haar zin er op in gaan. Ook al raadt Steven, haar nieuwe vriend, het af. Die biedt ook financiële hulp, maar Sally moet haar leven zelf weer op poten krijgen, vindt ze.
Zoë, de oudere zus, is als enige vrouwelijke rechercheur in een mannenteam betrokken geraakt bij het onderzoek naar een gruwelijke moord: de zestienjarige Lorne Wood was een veelbelovend mooi meisje, op wie alle jongens verliefd waren. Wie is de dader? Een leeftijdsgenoot, zoals de knappe forensisch psycholoog beweert? Zoë wil er niet aan, die indringster is bezig haar vriend – ook rechercheur - af te pakken en los daarvan is ze een verwaand leeghoofd.
Zoë gaat haar eigen onderzoek doen. Ze komt haar eigen verleden tegen, en dat niet alleen in de vorm van haar zus.


Ze doet het weer, Mo Hayder. Met dit boek moet je even wegkruipen, niet gestoord worden door het dagelijkse leven, nee, opgaan in de wereld van de twee zussen, griezelen als Zoë haar individuele speurtocht niet zonder gevaar volbrengt. Er zijn scènes die niet voor gevoelige zieltjes geschreven zijn, zoals we dat ook van Hayder gewend zijn, maar bovenal is het een trefzeker psychologisch drama over twee eigenzinnige zussen, tegen de achtergrond van kinderporno en oorlogstraumatiek.
Dit boek staat op zichzelf, er is geen sprake van een terugkerende speurder. Laten we dat zo houden. Het zijn in ieder geval wat Mo Hayder betreft de betere verhalen.


ISBN 9789024538195 | paperback | 400 pagina's | Luitingh | oktober 2011

© Marjo, 5 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven