Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Inge Spaan

UitgespeeldUitgespeeld
Inge Spaan


Laura Dijkman is journalist, maar is niet echt tevreden met de taken die ze krijgt. Ze is ambitieus, maar of ze de kans zal krijgen?
Toch is ze daar als het verhaal begint even niet mee bezig: haar vader is pas overleden, en het is aan haar om alles te regelen. Ook na de afscheidsdienst, want dan zal ze zijn spullen uit moeten zoeken. Haar moeder leeft nog wel, maar haar ouders waren gescheiden. Haar oom Rudy is meteen bereid om te helpen, dat is wel fijn. Maar als ze in de kleding van haar vader een paar papieren vindt, zegt ze daar niets over tegen haar oom. Had ze al een vermoeden dat er vreemde dingen aan de hand waren?


Het begon met een opmerking over dat haar vader in elkaar gezakt was na een kopje koffie. Maar haar vader dronk geen koffie! En ze ontdekte dat haar vader een tweede huis had terwijl zij noch haar moeder daar iets van weten! En waarom was de rommelkamer op slot? Waarom waren uit haar oude slaapkamer haar foto’s verdwenen? En wat betekent die plattegrond, die ze in haar vaders zakken vond?
Haar vaders laptop brengt geen duidelijkheid, want ze kent het wachtwoord niet.


Gelukkig weet ze al snel iemand te vinden die alles weet van computers. Leendert is de computerman bij de krant en hij helpt haar graag.
In het begin zijn er alleen maar meer vragen. Laura weet natuurlijk dat de politie bezig is met een geheimzinnige zaak van een vermist echtpaar, waarvan de man onlangs dood aangetroffen is. In de Oostvaardersplassen. Waar haar vader een kaart van had!
Als blijkt dat het vermiste echtpaar de ouders zijn van een vroegere klasgenoot van Laura, heeft ze de insteek om dit eens goed te gaan onderzoeken. Ook wil ze weten wie die onbekende man is die ze de eerste keer op haar vaders uitvaart zag en die dan ook opduikt op de uitvaart van de vermoorde man?
Leendert helpt graag waar hij maar kan, hij is dol op gamen en zelf toevallig bezig met een nieuw detectivespel. Maar een moordenaar in een spel is wel wat anders dan eentje die echt actief is!
Dat wordt dan wel een hachelijke zaak…


Het verhaal kent meerdere vertelperspectieven, vermeld boven de hoofdstukken: dat van Laura, dat van Leendert en er is nog een verhaallijn, waarin de vermiste vrouw laat weten hoe het met haar gaat.
Maar wat heeft dat vermiste echtpaar te maken met de vader van Laura? En waarom zijn ze ontvoerd? Pas tegen het einde wordt alles duidelijk. Hoewel, alles? Dat van die koffie die haar vader niet drinkt niet.


Inge Spaan houdt de spanning er goed in, door korte hoofdstukken en door de verhaallijnen af te wisselen, zodat er menig cliffhanger is. Ze schrijft vlot, het boek leest als een trein. Veel actie, maar geen erg ingewikkelde plot met veel slachtoffers. Ook wel eens prettig!
De lezer wordt vooral geprikkeld door de overeenkomsten en de verschillen tussen de game en wat er in werkelijkheid gebeurt. Hoe zit dat toch?


Inge Spaan (1980) werkt in de accountancy. Ze begon in 2018 met schrijven, met als resultaat in 2020 haar debuut ‘Oververhit’. Uitgespeeld is haar tweede thriller.


ISBN 9789493192089 | Paperback | 260 pagina's | Uitgeverij Letterrijn| oktober 2021

© Marjo, 26 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

OververhitOververhit
Inge Spaan

Jolijn, bijna dertig, heeft een relatie met een getrouwde man. Bastiaan heeft beloofd dat hij zijn vrouw snel zal inlichten dat hij wil scheiden en dan zal hij er helemaal zijn voor Jolijn.
Marith, goede vriendin van Jolijn, twijfelt er sterk aan dat Bastiaan gaat doen wat hij belooft, vooral als ze bepaalde dingen ziet die niet in het plaatje passen dat Bastiaan zijn minnares voorspiegelt. Maar ze steunt haar vriendin door dik en dun, ook als die niet wil geloven wat haar verteld wordt.


Die steun is hard nodig, want er gebeuren vreemde dingen: als Jolijn in het ziekenhuis ligt te herstellen van een kruisbandoperatie, vindt Marith haar comateus in bed. Wat daar gebeurd is wordt alleen maar duidelijk voor de lezer.
Dreigbrieven, mannen die zich verdacht gedragen in haar buurt, een lekke band, een eigenaardig pakketje, wie heeft er zo’n hekel aan Jolijn? Zij heeft geen idee wie die onbekende is. Ze verdenkt Suzanne, de vrouw van Bastiaan. Maar hij beweert dat zij van niets weet. Maar of die echt zo argeloos is en al haar mans smoesjes gelooft? Jolijn wil geen politie inschakelen, ze probeert er zelf achter te komen wie haar bedreigt. Niet zo’n verstandige zet…


‘Ze loopt de tuin in, sluit de deur achter zich en staat een tijdje stil. Dit is het dus. Hier zitten ze op een zomerse zondag samen gezellig een ontbijtje te eten. Jolijn slikt. Hoewel ze het natuurlijk gewoon al wel wist, wordt het nu wel erg concreet.
Tussen de twee luie stoelen in de hoek van het terras staat een klein tafeltje met lege glazen en een schaaltje. Jolijn schuift de mand onder het tafeltje naar voren om te kijken wat er in zit. Ze bladert door de stapel tijdschriften en schrikt van een plotselinge knal. ‘Shit’ sist ze.’


De verhaallijnen van deze thriller zitten uitstekend in elkaar. Er staat boven de hoofdstukken vermeld wie de verteller is, en daarbij valt op dat er ook hoofdstukken zijn waar niets boven staat. In de tekst die daar bij hoort lezen we de dingen waarvan de personages niet op de hoogte zijn. Voorlopig toch niet.
Het werkt spanningverhogend want we hebben geen idee wie de schrijver van deze stukjes is, en wat het doel is. Gaandeweg krijgen we wel vermoedens, maar of dat allemaal klopt?


De situatie is nogal eens oververhit, Jolijn kan nogal ondoordacht uit de hoek komen, wat haar metgezellen niet bevalt. En er is een grote rol weggelegd voor de sauna, waar je ook makkelijk oververhit kan raken.


Inge Spaan (1980) is accountant, maar behalve rekenen kan ze ook schrijven, getuige dit debuut.
Het genre valt in de categorie waar je ook de boeken van Suzanne Vermeer en Jet van Vuren vindt: lekkere spannende wegleesthrillers.


ISBN 9789491875977 | paperback | 240 pagina's | Uitgeverij Letterrijn | juni 2020

© Marjo, 30 augustus 2020


Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven