Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Baantjer

De Cock en de moord op maatDe Cock en de moord op maat
Baantjer


Rechercheur De Cock heeft een nadenkende blik in zijn ogen. Zijn jongere collega Vledder heeft meteen door dat De Cock op het punt staat een belangrijke zaak af te ronden. Het verwart hem. Ze zijn toch helemaal niet met een moordzaak bezig? Vledder heeft gelijk: er hoeft geen moord opgelost te worden. Het gaat om iets minder ernstigs maar dat neemt niet weg dat het De Cock de nodige hoofdbrekers heeft gekost.


Over een maand is De Cock alweer 30 jaar getrouwd. Een jubileum om trots op te zijn. De Cock vermoedt dan ook dat zijn vrouw een feestje zal organiseren en daar ziet hij als een berg tegenop. Feestjes kunnen hem niet bekoren. Om het verplichte feestgedruis te kunnen ontlopen zonder zijn vrouw te beledigen, zal De Cock met een gewiekst plan moeten komen. Vandaar de peinzende blik in zijn ogen. Gelukkig is hij op een doorbraak gestuit. De Cock pakt zijn hoedje van de kapstok en spoedt zich naar het concertgebouw.


Hoewel Vledder beweert dat iedereen tegenwoordig kaartjes op internet koopt, is de rij bij de kassa van het concertgebouw behoorlijk lang. De Cock hoopt dat hij nog op tijd is om kaartjes voor de voorstelling op zijn trouwdag te kunnen bemachtigen. Net op het moment dat De Cock zijn wens aan de caissière kenbaar wil maken, belt Vledder met een flauw grapje op. Er zou een lijk in het concertgebouw aangetroffen zijn. De Cock hangt meteen weer op. Vledder zou eens moeten leren dat niet iedereen zijn flauwe grapjes op prijs weet te stellen. Zijn collega belt echter meteen weer. Het is geen grap. Er bevindt zich werkelijk een dode in het gebouw. De Cock zucht eens diep en spoedt zich naar de Grote Zaal, de plek des onheils. Zonder kaartjes.


De dode bevindt zich achter een doek op het podium. De Cock is verontwaardigd. Wie heeft het doek opgehangen en daarmee de plaats delict verstoord? Het verhullende doek bleek er op het moment van de moord echter al te hangen. Het slachtoffer, celliste Julia de Ruyter, maakte zich op voor een zogeheten “blinde auditie”. Ze hoopte een vaste plek in het orkest te kunnen bemachtigen. Wie had er belang bij de jonge vrouw te doden? Volgens de mensen die Julia kenden was ze een uiterst vriendelijke vrouw. Vijanden had ze niet, alleen concurrenten.


De Cock en Vledder hebben zich nog maar nauwelijks met de moordzaak kunnen bemoeien wanneer een tweede moord wordt gepleegd. Het slachtoffer heet Marcel Trenité. Hij was werkzaam als advocaat. Ook nu staat iedereen voor een raadsel. Waarom moest Marcel dood? De Cock merkt dat beide moordzaken hem een onbestemd gevoel bezorgen. Hij is op een snippertje informatie gestuit dat hem doet vermoeden dat de moordzaken iets met elkaar te maken hebben. Ook heeft hij het angstige voorgevoel dat de moordenaar nog niet klaar is. Er is iets bijzonders met deze zaak aan de hand, iets dat ook hem zal kunnen treffen.


De Cock en de moord op maat heeft, ondanks alle moorden, een feestelijk tintje. Het is namelijk alweer het tachtigste Baantjer-boek. Om dat te vieren krijgt de lezer bij dit boek een kaart van Amsterdam met daarop, handig genummerd, alle moordlocaties cadeau. Ook staan er locaties uit dit boek op aangegeven, zoals het café van Lowietje en het concertgebouw. Wie in Amsterdam woont en vandaag nog een Baantjer-boek wil gaan lezen, kan op de kaart ook zien waar alle boekhandels zich bevinden. Tot slot staat er een leuke oproep voor creatieve geesten op de kaart.


De Cock en de moord op maat is het vijfde Baantjer-boek van Peter Römer. Het is hem opnieuw gelukt een authentiek Baantjer-verhaal met een verrassende ontknoping neer te pennen. De charme van de Amsterdamse binnenstad spat van de bladzijdes. Onlangs is de auteur met de uitgever overeengekomen in ieder geval nog vijf Baantjer-boeken te gaan schrijven. Ik kan dus opgelucht ademhalen, voorlopig hoef ik nog geen afscheid van een van mijn favoriete speurders te nemen.


ISBN 9789026138492 | paperback | 157 pagina's | De Fontein | februari 2017

© Annemarie, 1 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De Cock en de zoete wraakDe Cock en de zoete wraak
Baantjer


Op een rustige maandagochtend in november doorbreekt een verontrustend bericht de stilte op het politiebureau in de Warmoesstraat. Er is een lijk gevonden. Rechercheur De Cock en zijn collega Vledder zullen hun overpeinzingen op een ander moment voort moeten zetten. Ze haasten zich naar de plek des onheils die zich wonderlijk genoeg op een bijzonder drukke locatie bevindt. Er is een moord gepleegd in de Albert Cuypstraat, in een appartementencomplex dat midden op de beroemde markt staat.


De dode, Dries Landman, is een oude bekende van De Cock. Negen jaar geleden schoot Dries tijdens een uit de hand gelopen vechtpartij ene Peet van Uffelen dood. De Cock had al snel door hoe de zaak in elkaar stak en Dries kreeg veertien jaar gevangenisstraf opgelegd. Na negen jaar werd Dries op vrije voeten gesteld. Hij verliet de gevangenis, ging naar zijn oude appartement in de Albert Cuypstraat, stak de sleutel in het slot van de voordeur en werd neergeschoten. Dries Landman heeft niet lang van zijn nieuwverworven vrijheid mogen genieten.


Het ontgaat de immer oplettende De Cock niet dat zijn jonge collega steeds benauwder kijkt. Vledder vertrouwt De Cock toe dat hij problemen op liefdesgebied heeft. Vledder heeft vriendinnetjes bij de vleet maar onlangs heeft hij een wel heel bijzonder meisje ontmoet. Even dacht Vledder zelfs dat Wendy weleens de ware zou kunnen zijn. Toen ontdekte hij iets naars. Zijn droomvrouw houdt er een dubbelleven op na. Wendy werkt in de prostitutie om haar studie te bekostigen.


Vledder is nog altijd ontzet maar toch kan hij Wendy niet uit zijn hoofd zetten. Hij wil graag nog eens met haar praten maar ze neemt haar telefoon niet op. En er is nog niets: Vledder heeft haar toevertrouwd dat Dries Landman op vrije voeten gesteld zou worden. Toen Wendy hem terloops naar Dries vroeg, zocht hij er niks achter. Vol ijver trok hij Dries’ gegevens na. Nu Dries echter vermoord is, beseft Vledder dat hij een enorme inschattingsfout heeft gemaakt. Heeft Wendy hem erin geluisd? Hij kan het nauwelijks geloven.


De Cock parkeert Vledder achter zijn bureau. Omdat hij door Wendy zijdelings bij de zaak is betrokken, kan hij niet actief aan het onderzoek deelnemen. De Cock wil Wendy maar al te graag stevig aan de tand voelen maar de jonge vrouw lijkt in het niets te zijn opgelost. Is ze op de vlucht geslagen omdat ze een moord heeft gepleegd? Het ziet er niet goed voor Wendy uit. Toch is ze niet de enige verdachte. Peet van Uffelen had een broer. René. Heel toevallig is René sinds kort marktkoopman. Op de Albert Cuyp…


De Cock en de zoete wraak is alweer het 79ste boek over de geliefde rechercheur De Cock (met cee-oo-cee-kaa) en zijn collega’s. De eerste 75 delen zijn door Appie Baantjer (1923 – 2010) geschreven. De recentere delen heeft Peter Römer voor zijn rekening genomen. Hij is er uitermate goed in geslaagd het warme karakter van de doorgewinterde politieman in stand te houden. Ook de genoeglijkheid van wereldstad Amsterdam wordt vol genegenheid omschreven.


In De Cock en de zoete wraak heeft De Cock een flinke griep te pakken. Hoewel hij koorts heeft en zich vreselijk belabberd voelt, weigert hij ziekteverlof op te nemen. Mevrouw De Cock vertroetelt haar echtgenoot buiten werktijd met versgeperste sapjes en warme voetenbaden maar van bedrust wil de eigenwijze politieman niets weten. De zaak heeft zich stevig in zijn gedachten genesteld en De Cock zal zich pas kunnen ontspannen wanneer hij de zaak tot een goed einde heeft gebracht. Het is voor de grieperige politieman te hopen dat hij het mysterie snel zal doorgronden. Wie heeft de brute moord gepleegd? Het antwoord op dit raadsel is zowel verrassend als vanzelfsprekend.


ISBN 9789026138478 | paperback | 141 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2016

© Annemarie, 16 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De Cock en de vermoorde onschuldDe Cock en de vermoorde onschuld
Baantjer


Het is een warme zomer. Het bruisende Amsterdam zucht onder de hitte en ventilatoren maken overuren. Het is zelfs zó warm dat rechercheur Jurriaan “Jurre” De Cock zijn karakteristieke hoed heeft thuisgelaten. Politiepartner Dick Vledder heeft geluk. Met zijn huidige vlam viert hij vakantie op Texel. Even geniet De Cock van het mooie weer maar al snel wordt de zonnige dag overschaduwd door een gruwelijke gebeurtenis.

 

Op de Haarlemmerstraat heeft een schietpartij plaatsgevonden. Een onbekende schutter met een motorhelm op hield zich verscholen tot “zakenman” Jantje Haverkort opdook om bij Coffeeshop Bob zijn dagelijkse kopje koffie te nuttigen. Jantje wist weg te duiken maar dat gold niet voor de elfjarige Rianne. Zij was met haar moeder op weg naar de bakker en verheugde zich op de krentenbol die ze daar altijd van het personeel kreeg. Het onschuldige meisje werd getroffen door de kogel die voor Jantje Haverkort was bedoeld en kwam te overlijden.


Het nieuws grijpt De Cock hevig aan en Vledder laat zijn vriendin meteen op Texel achter om zijn collega met het moordonderzoek te helpen. Er zijn de afgelopen jaren veel afrekeningen in het criminele circuit geweest. Doorgewinterde criminelen openen regelmatig het vuur op elkaar. Maar waarom Jantje Haverkort? Jantje is weliswaar een handelaar in allerhande zaken die het daglicht niet kunnen verdragen maar hij hoort beslist niet bij de grote jongens. Afrekeningen vinden vrijwel altijd binnen de drugswereld plaats en daar hoort Jantje Haverkort niet thuis.


Een kind is gestorven omdat kwalijke lieden zich zo nodig met duistere zaken bezig moeten houden. Haar moeder is ontroostbaar. Ze zal de rest van haar leven onder dit ondraaglijke verlies gebukt gaan. De Cock en Vledder zijn vastbesloten de waarheid boven tafel te krijgen. Jantje kan dan wel beweren dat hij geen idee heeft waarom hij het doelwit was, maar daar trappen de doorgewinterde politiemannen niet in.


Wie wilde Jantje Haverkort dood hebben en waarom? Schoot de schutter op eigen initiatief of is er sprake van een opdrachtgever? Helaas is het niet eenvoudig om ervaren criminelen aan het praten te krijgen. Alle betrokkenen glimlachen vriendelijk en wisselen beleefdheden uit maar houden verder hun mond. Wanneer de negenjarige Havanna verdwijnt lopen de emoties hoog op. Is het meisje ontvoerd? Zal er nóg een onschuldig kind slachtoffer worden?


De Cock en de vermoorde onschuld is alweer het 77-ste deel in de Baantjer reeks. Opnieuw bewijst Peter Römer dat hij succesvol in de voetsporen van de in 2010 overleden Appie Baantje is getreden. De Cock en Vledder zijn uitgegroeid tot misschien wel de bekendste en populairste politiemensen van Nederland.


De dood van een kind laat niemand onberoerd. Zonder onnodige sentimentaliteiten wordt duidelijk gemaakt dat afrekeningen in het criminele circuit ook onschuldige mensen kunnen treffen. De straten van Amsterdam zijn in een strijdtoneel veranderd. Nietsvermoedende burgers worden de dupe van ruzies tussen gewetenloze criminelen. Politiemensen staan vaak machteloos omdat iedereen zijn mond houdt. Uit angst of uit eigenbelang. Zullen de Cock en Vledder erin slagen de schuldige voor deze afschuwelijke daad te laten boeten?


Wie zijn of haar eigen speurderskwaliteiten eens wil testen kan in een groot aantal Nederlandse theaters terecht voor Baantjer 2 LIVE! waarin de theaterbezoekers een feestelijke jubileumreceptie bijwonen. Wanneer er een dode valt te betreuren kunnen De Cock, Vledder en commissaris Buitendam (gespeeld door Peter Römer) de hulp van de aanwezigen goed gebruiken!

ISBN 9789026137488 | paperback | 141 pagina’s| De Fontein | september 2015

© Annemarie, 21 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De Cock en de dode divaDe Cock en de dode diva
Baantjer

Eens was Louise van den Bergh een echte revuester. Als Lou Montaigne schitterde ze avond aan avond op het toneel waar ze de harten van vele mannen betoverde. De diva bleef tot op hoge leeftijd actief in het theater maar uiteindelijk haalde de ouderdom haar in. De afgelopen jaren bracht ze met haar piepjonge echtgenoot door in haar prachtige huis aan het Vondelpark. Zojuist is het leven van de beroemde Lou Montaigne geëindigd. Ze is uit haar stoellift gevallen en daarbij ongelukkig terecht gekomen. Haar huisarts vertrouwt het echter niet en schakelt de politie in.


Rechercheurs De Cock en Vledder hebben nog nooit van Lou Montaigne gehoord maar hun baas, commissaris Buitendam, koestert warme herinneringen aan de voormalige ster. Hij was een groot fan en heeft zelfs een kortstondige romance met mevrouw Montaigne beleefd. Tijdens het onderzoek blijkt al snel dat de diva zich maar al te graag met bewonderaars omringde. Buitendam is niet de enige met dergelijke herinneringen.


Terug naar het huis aan het Vondelpark: het lichaam ligt nog in de hal. De treurende echtgenoot bevindt zich in de woonkamer. Vledder vermoedt dat de oude dame onwel is geworden en uit de stoellift is gevallen maar de huisarts is het niet met deze bevinding eens. Lou Montaigne was kerngezond op wat vergeetachtigheidsklachten na. Het is ook vreemd dat de lift halverwege de trap is stilgezet. Bovendien blijkt het vrijwel onmogelijk om uit de stoellift te glijden. Heeft iemand haar soms ruw naar beneden getrokken? Wanneer een bloedonderzoek uitwijst dat er rohypnol in het bloed van het slachtoffer zit, is een tragisch ongeval uitgesloten. Mevrouw Montaigne is vermoord.


Wie kan de oude dame om het leven hebben gebracht? Is haar treurende echtgenoot Rob niet zo treurig als hij zich voordoet of huilt haar zoon Dummie krokodillentranen? Naarmate het onderzoek vordert, duiken er steeds meer verdachten op. Lou Montaigne gedroeg zich de maanden voor haar dood allesbehalve vriendelijk en hoogoplopende ruzies waren aan de orde van de dag. De ruzies gingen voornamelijk over geld, in veel families een heikel punt. Is mevrouw Montaigne vanwege haar geld vermoord? Haar bankrekening spreekt dit echter tegen.


Auteur Peter Römer volgt de in 2010 overleden A.C. Baantjer succesvol op. De Cock, Vledder en al hun collega’s schitteren als vanouds in deze heerlijke politieroman. Römer zet de kenmerkende sfeer van deze reeks goed neer en ook de verhaallijn past uitstekend bij de vele gemoedelijke verhalen over De Cock (met Cee-Ooo-Cee-Kaa) die aan dit boek vooraf gingen. Het is moeilijk om een boek te schrijven in de stijl van een ander maar Römer heeft zich uitstekend van deze taak gekweten. Hij heeft de authenticiteit en warmte van de reeks weten te bewaren en als lezer waande ik me weer helemaal in het wereldje van de politiemannen van de Warmoesstaat. Ik heb ouderwets genoten van een echt Baantjer-boek.


ISBN 9789026137044 | paperback | 143 pagina's| De Fontein | februari 2015

© Annemarie, 1 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altDe Cock en de dood van een engel
Baantjer


Vlak voor de kerstdagen aanbreken wordt heilsoldate Betty Wijn dood aangetroffen. Ze is neergestoken in de daklozenopvang van het Leger des Heils waar ze werkzaam was en de junk die haar gevonden heeft, is erg van streek. De dood van de jonge vrouw stemt rechercheur De Cock (met ceeooceekaa) verdrietig. De Cock kende Betty al jaren en heeft haar zien opgroeien. Betty was de goedheid zelve. Iedereen hield van Betty die zich elke dag weer met hart en ziel op haar werk stortte. Waarom moest Betty dood en wie heeft deze laffe moord op zijn of haar geweten?

Betty was verloofd met collega Anton Roelofs. De verloving werd kort geleden verbroken. Waarom is het tweetal uit elkaar gegaan? Anton is niet erg spraakzaam. Wanneer aan het licht komt dat Betty af en toe wat drugs toestopte aan drugsverslaafden die erg “ziek” waren, geeft Anton toe hiervan op de hoogte te zijn geweest. Hij keurde het gedrag van Betty ten zeerste af. Is de dood van Betty het gevolg van een ruzie tussen twee ex-geliefden?

Vlakbij de daklozenopvang wordt nóg een dode aangetroffen. Het betreft een bekende drugsdealer en een ander politieteam wordt op de zaak gezet. Toch houdt De Cock ook deze zaak goed in de gaten. Misschien hebben beide sterfgevallen helemaal niets met elkaar te maken maar De Cock sluit een verband niet uit.

Betty is geboren in de buurt waar ze werkte. Haar moeder was een prostituee en haar vader een zeeman die de (zee)benen nam. Betty groeide op tussen de prostituees die ze allemaal “tante” noemde. Iedereen hield een oogje in het zeil maar toen Betty nog maar elf jaar oud was, overleed haar moeder. Het Leger des Heils zorgde ervoor dat ze in een pleeggezin werd geplaatst. Haar verdere opvoeding stond in het teken van het geloof en van Het Leger. De pleegouders van Betty wilden dat Betty naar de kweekschool van het Leger des Heils ging maar Betty koos voor een baan tussen de prostituees en de drugsverslaafden. Met name haar pleegvader was hier zeer ontstemd over. Betty’s pleegzusje Marlies blijkt op haar beurt een verrassend geheim met zich mee te dragen.

Naarmate het onderzoek vordert wordt meer en meer duidelijk dat Betty een hart van goud had. Toch is ze om het leven gebracht. Was het een ongeluk of was het moord? Wie heeft “De Engel van Amsterdam” gedood?

Na de dood van auteur A.C. Baantjer in 2010 is de ‘De Cock’-reeks voortgezet. Voor de nieuwe delen in deze reeks is gebruik gemaakt van de scenario’s van de televisieserie Baantjer waarin Piet Römer de rol van Jurriaan 'Jurre' de Cock vertolkte. Het scenario is geschreven door Gerrit Mollema en de boekbewerking door Peter Römer.

Tijdens het lezen van het boek zag ik voor me hoe Piet Römer als De Cock door de straten van Amsterdam struinde met Vledder op zijn hielen. Het boek ademt de sfeer van de serie uit – compleet met het gezamenlijke diner na afloop -  en ook de stijl van Baantjer is mooi doorgevoerd in het verhaal. De Cock en de dood van de engel is een heerlijke Hollandse detective. Naast de boeken en de serie is er nu ook een theatervoorstelling met Peter Tuinman als De Cock. Het publiek is getuige van een misdaad en helpt mee de dader te ontmaskeren. Nederland is Appie Baantjer én Piet Römer nog lang niet vergeten! 

ISBN 9789026134579  | paperback | 142 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2013

© Annemarie, 15 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven