Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Sofie Sarenbrant


altIn jouw plaats
Sofie Sarenbrant

Zestien jaar is Adam nu maar zijn vader Tobbe en zus Nicole hebben hem nog nooit gezien. Zijn moeder Agnes heeft hem slecht heel kort in haar armen mochten houden. Toen Agnes hoogzwanger was, is ze ontvoerd in het Zweedse vakantiedorp Brantevik en vervolgens opgesloten in een kelder. Nadat ze daar beviel van Adam werd hij haar afgenomen. Ze heeft hem nooit meer gezien. De man die dit op zijn geweten heeft is opgepakt en heeft jarenlang gevangen gezeten. Zijn vrouw is er echter in geslaagd om met Adam te vluchten. Ze houdt zich al zestien jaar verborgen.

Agnes, Tobbe en de achttienjarige Nicole proberen een zo gewoon mogelijk leven te leiden. Ze slagen er niet heel goed in. Dochter Nicole heeft continue het idee dat ze tegen een onzichtbare broer moet opboksen waardoor ze zich opstandig gedraagt. Agnes volgt een rouwcursus in de hoop dat het tot haar door zal dringen dat ze Adam echt nooit meer zal zien. Tobbe heeft een affaire met Johanna, de beste vriendin van Agnes. Hij beseft dat hij zich op glad ijs begeeft en dat het fout af gaat lopen maar kan er niet mee stoppen.

Nicole weet alleen dat haar broertje kort na zijn geboorte is verdwenen. Meer hebben Agnes en Tobbe haar nooit verteld. Nicole wil de waarheid weten, het hele verhaal. Nadat ze via internet ontdekt dat haar ouders na het gebeuren een andere achternaam hebben aangenomen, vindt ze redelijk wat informatie. Nicole legt contact met Göran Rosenlund, de inmiddels hoogbejaarde journalist die destijds artikelen over de ontvoering schreef. Ze doet zich voor als Jenny, een studente journalistiek en Göran vertelt haar alles wat hij weet. Nicole is verbijsterd maar ook vastbesloten om de complete waarheid boven tafel te krijgen. Ze reist stiekem af naar Brantevik en gaat op eigen houtje op onderzoek uit. Niet iedereen is blij met haar komst.

Adam, die tegenwoordig Love heet, groeit op in een huisje bij een boerderij. Zijn “moeder” werkt voor een boer die nooit vragen heeft gesteld. Love gaat niet naar school en heeft geen vrienden. Geld is er niet en Love vindt het heel gewoon dat hij en zijn moeder af en toe inbreken. Zijn moeder is alles voor hem en Love is een tevreden tiener. Maar dan komt zijn moeder niet meer thuis. Ze heeft hem nog nooit in de steek gelaten. Waar is ze?

In jouw plaats is het vervolg op Week 36, het debuut van Sofie Sarenbrant. Na het lezen van Week 36 vermoedde ik dat de schrijfster nog een groei door zou maken. Dat ze met elk boek beter zou worden. Helaas bevestigt In jouw plaats mijn vermoeden niet. Het onderwerp – een ontvoerd kind – is heftig maar dit boek is niet erg diepgaand. De emoties die de hoofdpersonen ervaren worden wel omschreven maar toch blijft het afstandelijk. Aangrijpend is het verhaal dan ook niet en niet alles is even geloofwaardig. Ondanks dat vloog ik door het boek heen. Het is vlot geschreven en spannend. De schrijfster houdt de vaart erin, soms struikelt ze bijna, en mijn nieuwsgierigheid werd gul gevoed. Binnen een dag had ik het boek uit.

Er zijn nog een paar verhaallijnen in het boek. Journalist Göran Rosenlund leeft helemaal op nu hij denkt dat hij een jonge journaliste in spe – Jenny alias Nicole - begeleidt. Hij hoopt nog één keer te mogen schitteren als journalist. Max Samuelsson, de ontvoerder van Agnes, leeft teruggetrokken in een bos bij Brantevik samen met zijn trouwe hond Silla. Max is een ongelukkige man die niet begrijpt hoe hij ooit tot zijn gruweldaden in staat is geweest. De laatste tijd wordt hij geplaagd door het idee dat iemand hem in de gaten houdt. Heeft iemand het op hem voorzien?

In jouw plaats is een fijn boek voor in de vakantiekoffer, in de trein of voor een middag-voor-jezelf. Het is een boek dat vooral vrouwen aan zal spreken.

ISBN 9789021446776 | paperback |288 pagina's| Uitgeverij Q | april 2013
Vertaald door Edith Sybesma

© Annemarie, 8 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altWeek 36
Sofie Sarenbrant

Twee bevriende stellen besluiten hun vakantie in het Zweedse vissersdorpje Brantevik af te sluiten met een karaokeavond. De avond verloopt echter niet zo gezellig als gepland. Al voor vertrek maken Agnes en haar man Tobbe ruzie over hun dochtertje Nicole en de gespannen sfeer tussen de twee is ook in de bar nog duidelijk merkbaar. Tobbe zet het op een drinken en flirt met de serveerster. Agnes verlaat de bar om bij Nicole te gaan kijken.

De volgende dag wordt Tobbe alleen wakker. Hij is verbaasd dat Agnes niet naast hem ligt maar vermoedt dat ze, in een boze bui, bij Nicole is gaan slapen. Nicole heeft de nacht, om praktische redenen, in het huisje van hun goede vrienden en reisgenoten Johanna en Eric doorgebracht.

Wanneer Tobbe bij het huisje van Johanna en Eric arriveert, treft hij daar zijn tweejarige dochter aan maar Agnes is er niet. Ze heeft niet in het huisje geslapen. Paniek slaat toe. Agnes is weg. De politie wordt ingeschakeld en deze spreken het vermoeden uit dat Agnes zelf de benen heeft genomen. Tobbe weigert dit te geloven. Hij vertelt de politie dat Agnes hun dochter nooit zou achterlaten. Bovendien is Agnes hoogzwanger. Vanwege de ver gevorderde zwangerschap neemt de politie de zorgen van Tobbe serieus en probeert Agnes op te sporen. Ook Tobbe zoekt overal. Agnes blijft echter weg. Tobbe is ten einde raad en de kleine Nicole roept om haar moeder.

Ook voor Johanna en Eric is het een nachtmerrie. Johanna en Agnes zijn al jaren beste vriendinnen en  Johanna is eveneens hoogzwanger. Ze maakt zich grote zorgen om haar hartsvriendin en diens ongeboren kind. Het feit dat Tobbe en Agnes ruzie maakten zit haar niet lekker en ook niet dat Tobbe stomdronken was op de avond van de verdwijning. Dan wordt er op een strand door een stel tieners een gruwelijke vondst gedaan. Eén ding is nu duidelijk: Iemand heeft het op zwangere vrouwen voorzien.

Uitgeverij Q noemt dit spannende boek een “zwangerschapsthriller” wat een zeer rake benaming is. Interessant weetje is dat de auteur zelf ook zwanger was tijdens het schrijven van dit boek. Hierdoor heeft ze zich goed kunnen verplaatsen in de gevoelens en emoties die Johanna en Agnes in het boek doormaken. In een interview stelt ze: “Ik heb het onderwerp gekozen omdat ik echt niets ergers kon verzinnen dan dat er iets gebeurd met een vrouw in verwachting, omdat het dan een dubbel verlies is.”

Het open einde van het boek roept bij mij het verlangen naar een vervolg op. En gelukkig: Het tweede boek van Sofie Sarenbrant –  In plaats van jou -  is een vervolg op Week 36. Het ziet er naar uit dat ook deze titel straks in de Nederlandse boekenwinkels zal liggen. Ik ben er zeer nieuwsgierig naar. Na het lezen van dit goede debuut heb ik het serieuze vermoeden dat deze schrijfster zich meer en meer zal gaan ontwikkelen. Sofie Sarenbrant, die nu al niet onverdienstelijk schrijft, is een belofte voor de toekomst.

ISBN 9789021442082| Paperback |  280 pagina’s| Uitgeverij Q | februari 2012
Vertaald door Bart Kraamer

© Annemarie, 24 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven