Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ulrich Hefner


De dood sluipt rond in zwart en paarsDe dood sluipt rond in zwart en paars
Ulrich Hefner

 

Ze horen bij Duitsland, maar heten de Friese eilanden, er zijn er 32: o.a. Wangeroog, Langeoog, Baltrum en Spiekeroog. Daar situeert Ulrich Hefner zijn misdaadroman, waarin inspecteur Trevisan de hoofdrol heeft. Hij is zelf ook politieman, dus hij weet waar hij over schrijft.
In dit verhaal beginnen we op zee. Een viskotter wordt het slachtoffer van een geheimzinnige moordenaar. Drie personen vinden de dood, ver op de Noordzee. Voorlopig wordt dat nog niet ontdekt aan het vasteland, vissers leiden immers een ongeregeld leven.
Wie wel gevonden wordt is een wat oudere vogelfotograaf, die in de duinen zijn hutje opgesteld heeft en van plan is mooie foto’s te maken van scholeksters. Voor hij weet wat hem overkomt, is hij dood. Maar zijn camera heeft een laatste opname gemaakt. Daarop staan twee kleuren, paars en zwart.
Trevisan en zijn collega’s hebben geen idee. Als de kotter gevonden wordt, is het raadsel alleen maar groter. Ze hebben te maken met een moordenaar die alleen maar doodt. Kostbaarheden, geld, het blijft onaangetast. Wie is die geheimzinnige snoodaard? Waarom doet hij wat hij doet? Waarom zijn juist deze mensen, die niets met elkaar te maken lijken te hebben, zijn slachtoffers?
Terwijl we Trevisan volgen, lezen we in korte tussenstukjes wat de moordenaar uitspookt. Hij heeft geen naam, en al haalt hij soms herinneringen op,  waarom hij doet wat hij doet, wordt pas heel laat duidelijk.
Op een gegeven moment wordt er ook hulp van een profiler ingeroepen, waar Trevisan natuurlijk niets van moet hebben. Volop clichés dus, maar niettemin een spannende misdaadroman, die je tot het einde toe geboeid blijft lezen.
Trevisan heeft thuis nog wat privéproblemen, dat hoort er tegenwoordig bij in de thrillerwereld, maar gelukkig overheersen die niet. Het is vooral het verhaal van een spannende jacht op een moordenaar, die intussen ook niet stil zit. En dat alles op een sfeervolle plek, de Friese eilandengroep. Boten, helicopters en eenzame landschappen.


Ulrich Hefner zet de lezer verschillende keren op een verkeerd been: je denkt te weten hoe het zal gaan, en zo gaat het dan dus niet. Hij voert de lezer eerst kleine hapjes, die later volwaardige schotels worden, en hoewel hij op deze manier ook wel eens in herhaling valt, is dat niet echt storend.

Ulrich Hefner, geboren 1961 in Bad Mergentheim, is politieman, schrijver en journalist. Hij debuteerde in 2001 met de historische roman Ein leiser Wind.


ISBN  9789078840237  |Paperback|408 pagina's | PMA | juli 2011
Vertaald uit het Duits door Ceg de Groot

© Marjo, 13 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven