Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Dirk Van den Eede


altTwee keer sterven
Dirk van den Eede

Marcel D’Hooghe is boekhandelaar. Hij heeft een aardig winkeltje dat gespecialiseerd is in misdaadboeken. Marcel is zijn hele leven al vrijgezel en volgens hemzelf heeft dat te maken met zijn geringe lengte. Seksuele bevrediging vindt hij bij de prostituee Maria met wie hij een vriendschappelijke band heeft opgebouwd. Marcel is al jaren smoorverliefd op zijn beste vriendin Eva Minne. Hij heeft alles voor haar over en dat beseft Eva zich ook.

Zo’n dertig jaar geleden is Eva verkracht door haar leraar Albert Brandt waarna ze zwanger is geraakt. Eva heeft haar verkrachter al jaren niet gezien maar op 13 maart 2008 ziet ze hem lopen in een drukke winkelstraat. Eva valt flauw en stoot haar hoofd lelijk aan de stoeprand. Ze wordt naar het ziekenhuis vervoerd en Marcel wordt op de hoogte gebracht. Zodra Eva bijkomt vertelt ze Marcel dat ze haar verkrachter heeft gezien. Ze is overstuur en blijft herhalen dat de man uit haar leven moet verdwijnen. Voorgoed. En zo gebeurt het dat de kleine boekhandelaar een pistool koopt.

Eva heeft samen met haar twee broers Ben en Victor een computerbedrijfje. Ben is een zachtaardige man maar in Victor gaat een grote woede schuil die veroorzaakt is door zijn vader. Victor heeft het gevoel dat hij in zijn eentje de verantwoording voor het bedrijf draagt. Zijn broer en zus zijn enkel goed in lanterfanten en Eva heeft een gat in haar hand. Tot overmaat van ramp richt een talentvolle ex-werknemer een eigen bedrijf op.

Eva heeft dringend geld nodig en verkoopt een groot deel van haar aandelen zonder dit met Victor en Ben te overleggen. Er ontstaat een flinke ruzie tussen Eva en haar broers. Waarom heeft Eva het geld eigenlijk nodig? Ondertussen is de politie een onderzoek gestart naar de dood van Albert Brandt. Brandt is in zijn eigen huis overleden door een val van de trap maar zijn dood was geen ongeluk. Marcel D’Hooghe weet er het fijne van want hij was erbij toen Brandt zijn noodlottige val maakte. Marcel is niet van plan voor de dood van Brandt op te draaien en doet zijn uiterste best om uit handen van de politie te blijven. Als groot fan van misdaadboeken meent hij het nodige te weten over het verdoezelen van bewijsmateriaal. Met zijn pistool heeft Marcel enkel een boom geraakt maar omdat de boom in de tuin van Brandt staat, moet hij afstand van het wapen doen. Marcel geniet van het machtsgevoel dat het pistool hem geeft en het kost hem grote moeite om het ding weg te doen. Hij is haast verliefd op het dodelijke stuk metaal.

Dirk Van den Eede kan schrijven. Hij weet de sfeer van de situatie en de omgeving mooi te beschrijven. Ook zit er vaart, diepgang en spanning in het verhaal evenals de nodige intriges. Toch ben ik niet enthousiast over dit boek en dat heeft te maken met het jongetje Amdi Conka. Amdi is een zigeunerjongetje van twaalf jaar en hij verricht tegen betaling seksuele handelingen bij mannen. In plaats dat Amdi vol mededogen wordt neergezet, wordt hij op een bepaald moment afgeschilderd als gespuis. Er staat één bepaalde zin in het boek die mij zó met afschuw vervulde dat ik slechts met grote moeite verder kon lezen. Eigenlijk wilde ik niet meer. Het personage Amdi moet de verdorvenheid van Victor benadrukken maar de gebeurtenissen gaan mij veel te ver en het voegt niets toe aan het verhaal. De auteur had ook op een andere manier de slechtheid van Victor tot uiting kunnen laten komen. Het onderwerp seks komt trouwens vaker aan bod maar vrijwel nooit positief. De rest van het verhaal is, hoewel “over the top” en met behoorlijk wat losse eindjes, de moeite waard maar vanwege Amdi kan ik het boek niet aanbevelen.

ISBN 9789462420069 | paperback | 349 pagina's | Kramat | november 2013

© Annemarie, 20 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven