Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Taylor Stevens


De onschuldigeDe onschuldige
Taylor Stevens

 

Hannah was nog maar vijf jaar oud toen ze door David, de vriend van haar moeder Charity, werd ontvoerd. Hij plukte Hannah bij haar school weg en vluchtte met haar naar het buitenland. Sindsdien is Hannah spoorloos. Al acht jaar. Het enige wat haar ouders Charity en Logan zeker weten, is dat het nu dertienjarige meisje zich bij de Uitverkorenen bevindt, een religieuze sekte waaruit ze zichzelf met veel moeite hebben weten te ontworstelen. Helaas zijn de diverse Toevluchtsoorden van de Uitverkorenen over de hele wereld verdeeld.


Wanneer Logan plotseling verneemt dat Hannah zich in Buenos Aires bevindt, schakelt hij zijn beste vriendin Vanessa “Michael” Munroe in. Munroe is een informationist. Haar beroep is het verzamelen van allerhande informatie voor diverse opdrachtgevers. Munroe laat weinig mensen in haar leven toe maar voor Logan  koestert ze een diepe genegenheid. Niemand weet dat Logan, die homofiel is, de vader van Hannah is. Tot voor kort wist zelfs Munroe dat niet. Nu ze de waarheid weet, is ze bereid te helpen. Wie haar in wil huren heeft daar normaliter een grote geldsom voor nodig maar voor Logan maakt Munroe een uitzondering.


Munroe heeft zelf nooit in een sekte gewoond maar haar ouders hebben haar altijd zwaar verwaarloosd. Op haar veertiende liep ze weg. Ze bemachtigde een baantje bij Francisco Beyard, een dubieuze zakenman. Even was Munroe gelukkig maar al snel veranderde haar leven in een hel.  Munroe groeide uit tot een supersoldaat. Een hevig getraumatiseerde supersoldaat. Op het moment dat Logan haar hulp inroept, zijn haar nachtmerries zo hevig dat ze voor de veiligheid van haar vriend Noah vreest.


Samen met Logan en zijn vrienden Gideon en Heidi, die eveneens in de sekte zijn opgegroeid, reist Munroe naar Buenos Aires. Munroe vindt het goed dat het drietal zich in Buenos Aires ophoudt maar ze mogen zich niet met de bevrijding van Hannah bemoeien. Ze zijn te emotioneel betrokken. Munroe werkt meestal solo maar nu kan ze wel wat extra hulp gebruiken. Ze zal immers niet alleen informatie maar ook een kind moeten bemachtigen. Gelukkig is Miles Bradford, met wie ze niet lang geleden aan een ontvoeringszaak heeft gewerkt, bereid haar te helpen.

 

Waar is Hannah? Buenos Aires kent meerdere Toevluchtsoorden. De bewoners, met name de kinderen, leven volkomen geïsoleerd van de buitenwereld. Zij vrezen de mensen uit het “Niets”, zoals zij de rest van de wereld noemen. Hun leven bestaat uit het dienen van hun profeet. Munroe zal het vertrouwen van de leiders moeten winnen. Zich met glimlachjes en bewondering naar binnen moeten praten. Voorzichtigheid is geboden. Als de reddingspoging mislukt, zal Hannah razendsnel naar het buitenland verplaatst worden. Als dat gebeurt, is het maar de vraag of ze ooit nog gevonden zal worden.


De onschuldige is indringend en spannend. Vanessa Munroe beschikt over een intrigerende persoonlijkheid. Ze is een kameleon. Met het grootste gemak kruipt ze, indien nodig, in de huid van haar alter-ego Michael. Munroe doodt zonder te aarzelen maar de doden blijven voorgoed bij haar. Gewetenloos is ze namelijk niet. Ook al doodt ze alleen uit zelfverdediging, het schuldgevoel blijft. Haar opgekropte emoties uiten zich door middel van gruwelijke nachtmerries waarin ze hevig van zich af vecht. Uit angst in haar slaap mensen te verwonden, gebruikt Munroe zware slaapmiddelen. Een verslaving en gezondheidsproblemen liggen op de loer.


Wie weet dat schrijfster Taylor Stevens in de sekte Children of God is opgegroeid, beseft dat dit verhaal heel persoonlijk is. Dat maakt het heel aangrijpend. Hannah groeit op in een omgeving waar seks met kinderen heel gewoon is. Hannah is opgevoed met het idee dat ze de profeet moet dienen maar dat neemt niet weg dat de dingen die haar overkomen ( haar aangedaan worden) , haar met een hevige angst vervullen.

 

Wat ook aan bod komt, is het onbegrip voor de mensen die uit deze sekte zijn gestapt. Sommigen zijn gevlucht, anderen zijn door de sekte gedumpt. Hun aangrijpende verhalen worden door de media verdraaid. Hun hulpkreten worden niet gehoord. De voormalige sekteleden in dit boek stralen een intense eenzaamheid uit. Ze leven in een wereld die ze maar niet kunnen doorgronden.


De onschuldige biedt spanning en actie maar het is ook een aangrijpend verhaal met een intense diepgang. Ik heb grotere bewondering voor Taylor Stevens, die hard heeft moeten vechten om nu een succesvol schrijfster te kunnen zijn.

ISBN 9789022575833 | paperback | 349 pagina's | Boekerij | oktober 2015
Vertaald door Iris Bol

© Annemarie, 23 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altDe informationist
Taylor Stevens

Vanessa Munroe is een expert in het verzamelen van informatie. Als geen ander weet ze zich onder te dompelen in welke cultuur dan ook om vervolgens met gedegen en uitgebreide gegevens op de proppen te komen. Door haar androgyne uiterlijk is Munroe in staat om zich zowel als man of als vrouw aan de buitenwereld te presenteren. Haar acteertalent helpt haar vervolgens om de juiste snaren te raken en zo gevoelige informatie los te peuteren. Het maken van de juiste beslissing wordt vergemakkelijkt door het inhuren van Munroe. Degenen die van haar expertise gebruik willen maken dienen wel over een goedgevulde portemonnee te beschikken want aan de onderzoeksresultaten van Munroe hangt een flink prijskaartje.

Via haar tussenpersoon Kate Breeden wordt Munroe benaderd door de steenrijke Richard Burbank. Vier jaar geleden raakte Burbanks dochter Emily vermist in Afrika. Eerdere pogingen om haar op te sporen zijn mislukt en Burbank vreest dat Emily niet meer in leven is. Hij is ervan overtuigd dat Munroe de enige persoon ter wereld is die de waarheid kan achterhalen. Hij wil weten wat er met zijn dochter is gebeurd. Munroe heeft zich nog nooit beziggehouden met het opsporen van vermiste mensen maar gedreven door nieuwsgierigheid – en het exorbitante bedrag dat haar geboden wordt – stemt ze uiteindelijk toe. Afrika, het werelddeel waar ze opgroeide, lonkt.

Burbanks geeft Munroe de vrije hand maar stelt wel als voorwaarde dat zijn medewerker Miles Bradford haar tijdens de zoektocht vergezelt. Munroe baalt, ze werkt het liefst solo. Samen met haar “oppasser” reist Munroe af naar de Republiek Equatoriaal Guinea. Ze vermoedt dat Emily in dat land is verdwenen. Er is nog nooit eerder in Equatoriaal Guinea naar Emily gezocht en al snel blijkt dat niemand blij is met hun komst. Machtige figuren doen hun uiterste best om hen tegen te werken. Zelf geweld wordt niet geschuwd. Voor het eerst in jaren werkt Munroe nauw met anderen samen. Ze voelt zich er hoogst ongemakkelijk bij. Wie kan ze haar vertrouwen schenken en wie beslist niet?

Munroe groeide op in Kameroen als dochter van missionarissen. Als tiener verzette ze zich tegen haar ouders en toen ze veertien was bemachtigde ze een baantje bij de dubieuze zakenman Francisco Beyard. Beyard behandelde haar goed maar had niet door dat een andere medewerker Munroe vreselijk toetakelde. Munroe liep een groot psychisch trauma op en ontvluchtte Afrika. Munroe heeft door de traumatische gebeurtenissen een duistere kant ontwikkeld. Ze vreest de demonen in haar hoofd en is bang dat ze, net als haar belager, een monster zal worden. En nu is ze terug in Afrika, waar het allemaal begon.

De informationist is een spannend en meeslepend verhaal dat zich afspeelt in een grimmig, broeierig Afrika. Corruptie is aan de orde van de dag en Munroe en Bradford zijn vogelvrij.  Munroe doet denken aan Lisbeth Salander uit de Millenium-reeks van Stieg Larsson. Allebei halen ze kracht uit hun traumatische verleden en zijn ze goed in het vergaren van informatie. Ze werken allebei het liefst solo, zien er niet doorsnee uit en schenken hun liefde aan vrijwel niemand.

Auteur Taylor Stevens heeft zelf ook een ongewone achtergrond. Ze groeide op bij de Children of God, een sekte die er onder andere ongewone ideeën over seksualiteit op na hield. Op haar twaalfde werd ze bij haar familie weggehaald en overgeleverd aan sadistische individuen. Op haar veertiende had ze al in meer dan tien landen op drie continenten gewoond. Ze ging niet langer naar school maar werd de straat op gestuurd om te bedelen. Ook moest ze zwaar huishoudelijk werk voor de communes verrichten. Het was niet toegestaan om boeken te lezen en televisie te kijken. Toen ze ergens in de twintig was heeft ze de sekte weten te verlaten. Tegenwoordig woont ze in Texas en werkt ze aan haar vierde Munroe-thriller.

De informationist is een duistere, spannende thriller die kracht uitstraalt. Actie, spanning en complottheorieën zijn goed in balans met het ontluisterende levensverhaal van Munroe. Ik vermoed dat auteur Taylor Stevens en het personage Vanessa Munroe een aantal raakvlakken hebben. De veerkracht van Taylor Stevens is bewonderingswaardig en dat geldt ook voor haar schrijftalent. Lees dit boek!

ISBN 9789022567005 | paperback | 352 pagina's | Boekerij | januari 2014
Vertaald door Marcel Rouwé

© Annemarie, 16 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven