Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Dick en Didi van der Plas

De moordflatDe moordflat
Dick en Didi van der Plas


In Warlingen, stadje in Noord-Nederland, wordt een nieuw gerechtsgebouw geopend, de trots van de bewoners. Niet alleen heeft dit miljoenenproject de stad op de kaart gezet, er wordt nu ook een spraakmakend proces gehouden, tegen Bernard B, een beruchte bendeleider, verdacht van moorden, afpersingen, en drugshandel wordt nu berecht vanwege de moord op een aankomend politicus. Diederik van der Kamp, leider van de door hemzelf opgerichte partij, hij was erg populair.
Bernard B. had het waarschijnlijk op hem voorzien vanwege een streng antidrugsbeleid.


Het nieuwe gebouw was evenwel niet onomstreden, er is flink actie gevoerd om te voorkomen dat een volkswijk werd afgebroken. Het enige dat ze bereikt hebben is dat er tegenover het nieuwe gebouw nog een flat uit de oude wijk is blijven staan, tien verdiepingen hoog. Hoofdpersoon van dit verhaal, Monique Klopper, rechercheur bij de Warlingse politie, verwacht dat ook deze flat wel snel zal verdwijnen, het heeft niet zo'n goede naam. En dat wordt nog erger, nu er een lijk gevonden is!


Monique wordt samen met haar veel oudere collega, Ben Verhil, op de zaak gezet. Daar is de nogal eerzuchtige Monique niet blij mee, Ze vindt hem sloom, en ergert zich aan zijn zogenaamde wijsheden en zijn steenkolenengels. Hun interesses liggen net zo ver uiteen als hun leeftijd, maar ze zal hem moeten verdragen tot hij met pensioen gaat. Al heel snel, hoopt ze.


Nu eerst de zaak van de gevonden dode. Het slachtoffer is een jonge vrouw, die aan een overdosis gestorven lijkt te zijn, maar Monique ontdekt al snel dat zoiets niet kan kloppen. Deze vrouw is vermoord!
Het onderzoek begint met het ondervragen van de flatbewoners. Daarbij stuiten ze op bijzondere figuren: een voodoopriesteres, hippies, en meneer Jansen, actievoerder. Ze willen natuurlijk ook graag de beheerder spreken, maar die schijnt nooit aanwezig te zijn!
Wat een eenvoudige moord leek te zijn ontwikkelt zich tot een ingewikkelde zaak. Gelukkig is Monique een goede rechercheur, en als ze eenmaal haar partners kwaliteiten accepteert, lossen ze de zaak natuurlijk op.


Dick en Didi van der Plas mogen nog veel van dit soort detectives schrijven! Natuurlijk is er het speurwerk. De zaak zit echt supergoed in elkaar, met steeds verrassingen voor de lezer. Daarnaast is het verhaal doorspekt met veel grappige elementen. ‘Kompliet lokdaun’; toemuts’; ‘’ ofkoors’…het lijkt een melige vondst maar het werkt uitstekend.
De combinatie van de jonge Monique, die aanvankelijk nogal arrogant overkomt, en de bedaarde oudere rechercheur, die nog half in de hippietijd zou willen leven, werkt perfect! Én er zijn de vele verwijzingen naar de actualiteit, die het verhaal herkenbaar maken.
Meer van dit!


ISBN 9789463654036 | paperback | 283 pagina's | Uitgeverij Elikser | december 2021

© Marjo, 25 februari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven