Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Helen Callaghan

Lieve AmyLieve Amy
Helen Callaghan


De brief van Bethan Avery is in een kinderlijk handschrift geschreven. Het bevindt zich tussen een stapeltje brieven dat aan Margot Lewis is gestuurd. Naast haar baan als lerares op een middelbare school, verzorgt Margot ook de rubriek “Lieve Amy” in een lokale krant. Ze heeft al heel wat kleine en grote problemen opgelost. Het probleem van Bethan is echter minder eenvoudig te verhelpen. Het is een noodkreet. Bethan schrijft dat ze ontvoerd is en al lange tijd opgesloten zit. Margot besluit naar de politie te gaan maar ze wordt allesbehalve serieus genomen.


Bethan Avery is twintig jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Ze was destijds een tiener en woonde bij haar oma. Haar moeder was al lange tijd van het toneel verdwenen. Toen Bethans oma na een ongeluk in het ziekenhuis belandde, verdween Bethan. Was ze weggelopen? De bebloede nachtjapon die enige tijd later werd gevonden, deed het ergste vermoeden. Bethan is nooit meer opgedoken.


Bethan blijft brieven naar Margot sturen. Waarom uitgerekend naar haar? Hoe heeft ze de brieven uit haar gevangenis weten te smokkelen? Wie heeft ze voor haar gepost? Bethan smeekt Margot om hulp. De tijd dringt. Wat moet Margot doen? Ze voelt zich machteloos. Margot heeft het zwaar gehad en ligt in scheiding. Haar man Eddy heeft haar met een ander bedrogen. Iedereen die Margot kent, weet dat ze niet de aanwezen persoon is om Bethan te helpen. Daar is ze te breekbaar voor. Te labiel zelfs. Toch heeft Bethan haar pijlen op Margot gericht. Margot kan haar hulpkreet niet negeren.


Criminoloog Martin Forrester neemt de brieven wél serieus. Hij neemt contact met Margot op, neemt de brieven van haar over en schakelt een handschriftexpert in. De conclusie is schokkend: de brieven zijn echt. Margots hoop dat het om een flauwe grap gaat, gaat in rook op. Het gaat bovendien om recent geschreven brieven. Alsof het allemaal al niet verwarrend genoeg is, gaat Martin Forrester nog een stapje verder. Hij heeft overeenkomsten tussen de recente verdwijning van de vijftienjarige Katie Browne, een leerlinge van Margot, en de verdwijning van Bethan ontdekt.


Martin heeft een patroon ontdekt. Als hij het bij het juiste eind heeft, zijn al heel wat jonge meisjes in handen van Bethans onbekende ontvoerder gevallen. Sommige lichamen zijn gevonden, andere zijn nog altijd spoorloos. Aan de hand van de brokjes informatie uit de brieven van Bethan, proberen Margot en Martin te achterhalen wat precies gaande is. Haast is geboden, als ook Katie in handen van Bethans ontvoerder is gevallen, heeft ze niet lang meer te leven.


Hoewel de in Engeland woonachtige Helen Callaghan in Californië is geboren, is Lieve Amy een onvervalste, Britse thriller. Haar schrijfstijl doet aan die van Elizabeth Haynes en Nicci French denken: indringend en persoonlijk. Hoofdpersoon Margot Lewis is een vriendelijke maar labiele vrouw die steeds als ze goed in haar vel zit, stopt met het innemen van haar antidepressiva. Margot valt steeds in dezelfde valkuil want zodra ze stopt met haar medicijnen, gaat het weer bergafwaarts met haar.


Ook Katie Browne neemt een hoofdrol in het boek voor haar rekening. Ze is door haar ontvoerder in een kelder opgesloten. Katie is doodsbang voor hem. Ze vreest dat het niet goed met haar gaat aflopen. In de muur van de kelder heeft ze een twintig jaar oude inscriptie ontdekt. Ene Bethan Avery heeft ook in de kelder opgesloten gezeten. Wat is er met haar gebeurd?


Het verhaal liet me niet meer los. Waar is Bethan? Ze bevindt zich niet meer in de kelder. Staat ze aan de kant van Katie of heeft ze inmiddels partij voor haar ontvoerder gekozen? Wat heeft haar gevangenschap met haar gedaan en waarom wordt Margot bij het hele verhaal betrokken? Dat er iets vreemds met Margot aan de hand is, is duidelijk. Wanneer Martin haar verleden natrekt, komen een aantal opmerkelijke geheimen aan het licht. Terwijl ik volledig in het verhaal opging, speculeerde ik er lustig op los.


Deze zenuwslopende, psychologische thriller zit uiterst geraffineerd in elkaar. Het is een ware puzzel die ik maar al te graag wilde ontrafelen. De ontknoping is heftig en bijzonder goed uitgewerkt. De auteur heeft zich uiterst goed in de psyche van de mens verdiept. Lieve Amy is een absolute aanrader!


ISBN 9789026334207 | paperback | 309 pagina's | Ambo|Anthos | augustus 2016
Vertaald door Carolien Metaal

© Annemarie, 8 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven