Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Alex Marwood

Achter de voordeurAchter de voordeur
Alex Marwood


Dat de huisbaas een onguur type is en de huur bij voorkeur contant int, is een goed teken. Colette denkt niet dat de man een gedegen administratie voert en dat is voor iemand als zij alleen maar gunstig. Colette is namelijk al een paar jaar op de vlucht. Toen ze nog als Lisa Dunne door het leven ging, had ze een goedbetaalde baan bij een hippe club waar het geld rijkelijk vloeide. Er kwam zelfs veel meer geld binnen dan er omzet werd gedraaid. Het bedrijf waste zo openlijk geld wit dat de politie binnen de kortste keren voor de deur zou staan. Voor die tijd zou Lisa ontslag nemen, dat nam ze zich keer op keer voor.


Lisa was niet snel genoeg. Niet doortastend genoeg. Toen ze na een succesvolle avond met een tas vol geld naar de kluis van de club liep, hoorde ze een vreemd geluid. Waren er mensen in de club achtergebleven? Lisa liep op het geluid af en stuitte op een afschuwelijk tafereel. Een onbekende werd door haar baas Tony en vier van zijn kompanen doodgetrapt. Toen Lisa van schrik naar adem snakte, werd haar aanwezigheid opgemerkt. Lisa rende voor haar leven, de tas met het geld nog in haar armen geklemd.


Sindsdien is Lisa op de vlucht. Het is geen kwestie van simpelweg het geld teruggeven, daarvoor heeft ze te veel gezien. Als Colette is ze door een groot deel van Europa gereisd maar Tony wist haar overal te vinden. Nu is ze terug in Engeland, in een anonieme kamer in een huis vol mensen die ze niet kent. Eindelijk is ze weer in de buurt van haar moeder, met wie het steeds slechter gaat. De vrouw die haar met vallen en opstaan grootbracht lijdt aan vasculaire dementie. Het zal niet lang meer duren voor Lisa helemaal geen familie meer heeft. Tot die tijd hoopt ze haar moeder zo veel mogelijk te kunnen bezoeken. Ze hoopt vurig dat het haar zal lukken uit handen van Tony te blijven.


Het huis is opgedeeld in zes kamers. Lisa komt terecht in de kamer van ene Nikki, die met de noorderzon is vertrokken. Het is een rommeltje in de kamer en al Nikki’s spullen liggen er nog. Even is Lisa verbaasd maar dan beseft ze dat ze zelf ook meerdere keren met achterlating van bijna al haar spullen op de vlucht is geslagen. Wie is zij om over Nikki te oordelen? Ongemakkelijk is het wel. Het is moeilijk je thuis te voelen in een ruimte die door de spullen van een ander wordt gedomineerd. De badkamer is op de gang, die zal Lisa moeten delen met muziekleraar Gerard Bright. Volgens de huisbaas is het een uiterst rustige man. Lisa ontdekt al snel dat Gerard zich nooit laat zien.


Naast Lisa en de stille muziekleraar wordt het pand bewoond door de brutale tiener Cher, de knappe vluchteling Hossein, de bejaarde Vesta en de vriendelijke veertiger Thomas. Slecht een van weet dat Nikki nooit is vertrokken. Een van Lisa’s nieuwe buren heeft Nikki gedood en doet verwoede pogingen haar lichaam te conserveren, zoals dat ook met eerdere slachtoffers is gebeurd. Overbodig geworden lichaamssappen en -vetten worden zorgvuldig door de afvoer weggespoeld. Lange tijd komt de moordenaar met de gruweldaden weg maar dan raakt de afvoer verstopt…


Waar is ze?, het vorige boek van Alex Marwood was heerlijk spannend maar met Achter de voordeur bewijst ze dat ze nog veel meer in haar mars heeft. Ik ben dol op dit soort verhalen, waarin een groep mensen door een speling van het lot op elkaar aangewezen is. Zes heel verschillende mensen delen tegen wil en dank dezelfde voordeur. Allemaal hebben ze zo hun eigen wensen, verlangens en problemen. Zo komt de jonge Cher op een nogal ongewone manier aan het geld voor de huur en voelt Vesta zich na een inbraak niet langer veilig in het huis waar ze al haar hele leven woont.


Wie van Lisa’s nieuwe buren houdt er een lugubere verzameling aangeklede lijken op na? Achter welke onschuldige glimlach gaat een meedogenloze moordenaar schuil? Door de proloog had ik een deel van de ontknoping al door. De schrijfster maakt het de doorgewinterde thrillerlezer in dat gedeelte van het verhaal iets te makkelijk. Gelukkig deed het geen afbreuk aan mijn nieuwsgierigheid naar de rest van het verhaal.


Alex Marwood, een pseudoniem van Serena Mackesy, heeft met Achter de voordeur een heerlijk spannende thriller neergezet waarin gruwelijkheden en gezelligheid elkaar op speelse wijze afwisselen. Ik kijk nu al naar haar volgende thriller uit!


ISBN 9789402309379 | Ebook | 400 pagina's | Boekerij | augustus 2017
Vertaald door Mariette van Gelder

© Annemarie, 11 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Waar is ze?Waar is ze?
Alex Marwood


Na een geslaagd verjaardagsfeest gaven Sean Jackson, zijn gasten en hun kroost zich onbekommerd over aan de slaap. Niemand had door dat een onbekende de tuin van het vakantieverblijf via een gat in de schutting betrad. Niemand merkte dat de indringer ook het huis binnendrong. Pas de volgende ochtend werd de verdwijning van de driejarige Coco Jackson opgemerkt. Ze was weg. Voorgoed. Haar tweelingzusje Ruby lag nog gewoon in haar bedje.


In de twaalf jaar die volgden, werd Coco niet gevonden. Sean scheidde van zijn tweede vrouw Claire, die niet aanwezig was toen Coco verdween, en trouwde met zijn maîtresse. Nadat zij overleed, trouwde hij met de dochter van zijn beste vrienden. De inmiddels tweeënzestigjarige Sean gaf misschien iets te veel aan de genoegens van het leven toe. Toen hij levenloos, en geboeid, in een hotelkamer werd aangetroffen, was eigenlijk niemand echt verbaasd.


Seans dochter Mila, uit zijn eerste huwelijk, was een tiener toen Coco verdween. Samen met haar zus India was ze kort voor het vijftigste verjaardagsfeest van haar vader uit het vakantiehuis vertrokken. De twee tieners voelden haarfijn aan dat hun stiefmoeder Claire hun aanwezigheid niet op prijs stelde. Haar ronduit bitse gedrag was weinig subtiel. Sean zelf was vergeten dat zijn oudste dochters zouden komen. Mila en India gedroegen zich opstandig en namen uiteindelijk de benen.


Hoewel Mila al jaren beweert een hekel aan haar vader te hebben, grijpt zijn overlijden haar meer aan dan ze had verwacht. Ze haatte haar zelfingenomen, narcistische vader maar toch hield ze ook van hem. Familiebanden zijn soms moeilijk te doorgronden.


India verblijft in het buitenland. Mila zal alleen naar de begrafenis moeten gaan. Claire, de vrouw die zo overduidelijk een hekel aan haar had, heeft echter een ander plan. Ze geeft aan dat ze het niet aankan naar de begrafenis te gaan maar Ruby, die inmiddels vijftien is, wil wel graag afscheid van haar vader nemen. Kan Mila haar halfzusje meenemen naar de begrafenis?


Ruby. Mila heeft jaren niet meer aan het meisje gedacht. Ze was veel te druk met feesten, dronken worden en in vreemde bedden ontwaken. Eigenlijk was Mila hard op weg een kopie van haar losbandige vader te worden. Ruby blijkt te zijn opgegroeid tot een plompe tiener die met haar moeder een afgelegen boerderij bestiert. Van de glamoureuze Claire is niets meer over. Om Ruby tegen de media te beschermen, leiden ze een teruggetrokken leven. Eenmaal op de boerderij merkt Mila dat ze het moeilijk vindt Claire nog langer te haten. Vergeven kan ze haar misschien niet maar de overbezorgde Claire lijkt in niets meer op de hooghartige, verwende vrouw die ze eens was.


Na een ijskoude nacht in de boerderij laten Mila en Ruby een huilende Claire achter. De komende dagen zullen de twee halfzussen op elkaar aangewezen zijn. Wanneer ze zich bij de weduwe en vrienden van Sean voegen, kan de spanning die in de lucht hangt hen onmogelijk ontgaan. Wat is er eigenlijk precies gebeurd in de nacht dat Coco verdween? Klopt het verhaal dat de feestgangers destijds aan de politie hebben verteld wel? Mila wordt steeds achterdochtiger.


Op de cover van dit boek prijken de volgende woorden: “Ze zeiden dat het meisje ’s nachts verdween. Ze logen.” De lezer weet dus dat het verhaal over Coco’s verdwijning niet klopt. Wat er echt is gebeurd, wordt pas op het allerlaatst duidelijk. Tot die tijd, en nog enige tijd daarna, houdt het verhaal de lezer in een houdgreep.


Het verhaal speelt zich afwisselend in het heden en het verleden af. Terwijl Mila begint te vermoeden dat er iets niet klopt, komt de lezer er stukje bij beetje achter wat er destijds daadwerkelijk is gebeurd. De flarden informatie leiden tot gruwelijke vermoedens. Welke informatie houden de feestgangers achter?


Auteur Alex Marwood heeft een onweerstaanbaar spoor uitgezet. Ik zoog elk flintertje informatie als een spons op en liet me gewillig naar de waarheid voeren. Het verhaal ontleent zijn kracht aan de geraffineerdheid van de betrokkenen. Welke karakters gaan er achter de krampachtig glimlachende gezichten schuil? De waarheid is zo zorgvuldig toegedekt dat het vrijwel onmogelijk te ontrafelen is. Toch is er een zwakke schakel. Zal de waarheid hierdoor alsnog aan het licht komen? Alex Marwood houdt de lezer tot en met de laatste bladzijde in spanning!


ISBN 9789022579206 | paperback | 399 pagina's | Boekerij | januari 2017
Vertaald door Mariette van Gelder

© Annemarie, 2 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven