Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Griselda Molemans


altTot op het bot
Griselda Molemans

Journaliste Fay Pizarro krijgt een jaarcontract aangeboden bij de krant The Times-Picayune in New Orleans. Ze zegt haar familie en vrienden gedag en verlaat haar woonplaats Los Angeles om zich in een nieuw avontuur te storten.

Fay is nog maar net aan haar nieuwe baan begonnen wanneer een vrouw met de naam Deborah Lapierre de redactie bezoekt om haar collega Jermaine te spreken. Jermaine is echter afwezig en Fay neemt voor hem waar. Deborah vertelt Fay dat haar vader is overleden en dat ze niet gelooft dat hij een natuurlijke dood is gestorven. Er zijn volgens haar meer mensen en zelfs huisdieren onder verdachte omstandigheden gestorven. Ook zijn er mysterieuze tekens op diverse huizen aangebracht. Deborah heeft dit allemaal ook aan Jermaine verteld maar hij heeft nog steeds geen contact met haar opgenomen. Fay bespreekt de situatie met Jermaine en hij ziet geen brood in het verhaal. Hij heeft navraag gedaan bij de patholoog en deze heeft hem verteld dat er bij de autopsies van de mensen die Deborah noemde niets is gevonden dat wijst op een onnatuurlijke dood.  Hij belooft Fay om contact met Deborah op te nemen en haar dit te vertellen.

De jaarlijkse Halloween-special komt er aan en Fay is druk met een artikel over voodoo waarvoor ze een voodoo-priesteres interviewt. New Orleans en voodoo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jermaine is druk met een heel andere zaak. Hij heeft een bron die hem zeer interessante informatie verschaft over gesjoemel met geld door een gemeenteraadslid. Om wie het gaat weet hij nog niet maar hoe meer hij de gegevens uitpluist, hoe duidelijker het wordt dat een hooggeplaatst figuur zich bezighoudt met een grootschalige fraude. Jermaine popelt om het schandaal te publiceren.

Het verhaal van Deborah heeft Fay niet losgelaten en ze is op een aantal eigenaardigheden gestuit. Ze besluit het verder uit te gaan zoeken en Jermaine vindt dat prima. Het gesnuffel van Fay en Jermaine wordt door duistere figuren opgemerkt en deze zijn daar niet van gediend. Voodoo-praktijken worden ingezet om de twee journalisten een halt toe te roepen.

Tot op het bot speelt zich af in het kleurrijke New Orleans. Aanvankelijk wordt de stad zo gepassioneerd en uitgebreid beschreven dat ik even dacht een toeristengids te lezen. Al snel merkte ik echter dat de levendige schets van de stad ten goede komt aan de sfeerbeleving van het verhaal. Met het thriller-gehalte zit het ook wel goed en naar het einde toe wordt het verhaal behoorlijk griezelig en spannend. De verhaallijn is goed uitgedacht en heeft door het voodoo-aspect iets mystieks.

De Nederlandse Griselde Molemans is journaliste en ze laat zich in dit boek kritisch uit over de hulpverlening rondom de ramp met de orkaan Katrina. Ook de wederopbouw wordt onder de loep genomen en dan met name welke belangen daarbij voorop worden gesteld. Meer over deze prettige thriller lees je HIER.

ISBN 9789049953034 | Paperback |  271 pagina’s| Mistral | mei 2012

© Annemarie, 11 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Tot op het botTot op het bot
Griselda Molemans

 

Griselda Molemans (1961) is een veelzijdige vrouw. Ze studeerde archeologie en kunstgeschiedenis, schreef een aantal non-fictieboeken, was jarenlang hèt gezicht van Studio Sport, heeft haar eigen persbureau in de Verenigde Staten, debuteerde in 2011 met haar eerste thriller (Oog van de naald) en heeft met Tot op het bot haar tweede boek in dat genre geschreven. Haar Indische roots zijn erg belangrijk voor haar en deze vormen in haar boeken dan ook een vaste basis. De wens om alle staten van Amerika te bezoeken combineert ze met research voor haar boeken; hiermee slaat ze twee vliegen in één klap. Wanneer ze die wens uitvoert, heeft ze na Tot op het bot nog een fikse reeks voor de boeg!


In Tot op het bot  is journaliste Fay Pizarro (die ook de hoofdrol speelt in Molemans' thrillerdebuut) verhuist naar het New Orleans van na orkaan Katrina. De wederopbouw is in volle gang, maar ze stuit op een louche zaakje wanneer ze een menselijk bot vindt op een begraafplaats bij een graf waar geen botten meer horen te zijn. Wanneer na onderzoek dan ook nog blijkt dat deze persoon niet op natuurlijke wijze om het leven is gekomen, speurt Fay samen met twee collega-journalisten naarstig verder. Hierbij komt ze in aanraking met voodoopraktijken, verdwenen autopsie-rapporten, corruptie en machtsmisbruik. Wie zit hierachter en vooral: wat willen ze? Hebben de arme mensen uit de overstroomde wijken nog niet genoeg ellende over zich heen gehad?


Het verhaal begint met een korte introductie over de gevolgen van orkaan Katrina voor met name de armste inwoners van New Orleans, waarna de focus zich verlegt naar een paar jaar later wanneer Fay een baan accepteert bij de plaatselijke krant. Gedetailleerd komen de diverse aspecten van het lokale leven aan bod met aandacht voor voodoo, eten en bijvoorbeeld de begrafenisriten ter plaatse. De lezer voelt zich aan de hand meegenomen en leert veel, maar het komt de vaart van het verhaal niet ten goede. Daarnaast is de opbouw van de spanning veel te traag, hoewel Molemans deze door het invoegen van tussenhoofdstukken, waarin sprake is van misdadige praktijken, wel probeert op te voeren.


Het boek wil geen moment echt spannend worden en zowel in verhaal als in personages zit te weinig ontwikkeling om het als een thriller te kunnen kwalificeren, hoogstens als een spannende roman. Maar Molemans kan wel schrijven en door de vlotte schrijfstijl en de gedetailleerde sfeertekening over New Orleans is het toch een prettig leesbaar en onderhoudend boek geworden Het heeft alleen geen bite; van een Dutch-Indonesian (zoals ze haar roots zelf kwalificeert) had ik wat meer pit, wat meer peper verwacht. Wanneer na de erg abrupte afloop het boek wordt dichtgeslagen, bekruipt mij daarom een licht teleurgesteld gevoel. Ik had meer verwacht van een boek waar op de cover staat: 'Een ijzingwekkende thriller in New Orleans'.


ISBN 9789049953034 | Paperback |  271 pagina’s| Mistral | mei 2012

© Joanazinha, 1 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven