Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Wessel de Valk

Het patroonHet patroon
Wessel de Valk


Osman Fissler bezoekt in Bangkok een enorme shopping mall - wel vijfentwintighonderd winkels verdeeld over zeven verdiepingen – en ziet er plotseling in een ruit de weerspiegeling van zijn vrouw en dochter. Maar dat kan helemaal niet! Die zijn veertien jaar terug verdwenen tijdens een turbulente treinreis. Toch: als hij een bepaald gebaar maakt, wordt het door hen beantwoord!


In Brussel is Zoé Brosens bezig haar kunstwerken in orde te maken voor een nieuwe tentoonstelling. Het zijn projecties op platte schermen. Ineens verschijnt er een levensgrote foto van een voor haar onbekende jongeman, en niet veel later bevindt ze zich op een brug, die los in de lucht lijkt te hangen. En ook daar verschijnt de jongeman, in het gezelschap van een aantal andere jongeren. 


Wie de debuutthriller gelezen heeft weet dat Zoé over bijzondere eigenschappen beschikt: zij is een Reiziger, kan zich verplaatsen binnen dimensie die voor de gewone mens onbegrijpelijk zijn. Ze maakt nu ook gebruik van deze gave, en is weer in de galerie. Waar ze besluit contact op te nemen met haar oude leraar van de Limes school, Bastijn Pilgram. Deze heeft intussen het verhaal van Fissler ook gehoord, en er is een bijeenkomst belegd in Hotel Metropole in Brussel, waar de groep oude bekenden elkaar zullen ontmoeten. Naast Pilgram en Zoé komen ook Fissler, Luca en Iskander. Pilgram heeft nog meer nieuws. In de tijd dat de vrouw en dochter van Fissler verdwenen, verdween ook de jongeman Shaun Doran. Zijn broer Thomas is naar hem op zoek.


De Reizigers weten dat er binnen de omvangrijke groep mensen die de gave hebben ook een groep is die zich de Anonieme Reizigers noemen. Zij zijn zoals de naam al aangeeft onbekend, maar wel bekend is dat zij geen wetenschappelijk onderzoek willen, en dat zij vinden dat het reizen zoveel mogelijk beperkt moet worden. Hebben zij iets te maken met de gebeurtenissen van Fissler en Zoé in Bangkok en in de galerie? Wie is die Thomas Doran? En waar is Pilgram ineens gebleven?


De achtergrond van het verhaal heeft net als in het eerste boek te maken met quantummechanica, waar ik geen jota van begrijp. Maar het verhindert niet dat het verhaal je in duizelingwekkende vaart meesleurt, door tijd en plaats, met parallelle werelden. Wat er nu precies reëel is, je hebt geen idee meer. Zal alles duidelijk worden op het einde? Het lijkt onmogelijk, want het kàn immers allemaal niet! Non-lokale-ruimte, voorvallen die opnieuw en opnieuw gebeuren, het duizelt je. Maar vooral: het intrigeert en boeit. Laat het verhaal gewoon over je heen denderen, denk niet al te veel na. Dat doet de schrijver wel. En hij laat het einde open…


Op de flap staat dat de debuutthriller van deze schrijver ‘bestemming onbekend’ heet. Huh? Dat boek heet toch ‘De reizigers van Metropole’? Het boek blijkt door deze uitgever opnieuw uitgegeven te zijn onder een andere titel. Raadsel opgelost. Het is aanbevelenswaardig om deze eersteling ook eerst te lezen, maar het kan zonder.


Wessel de Valk is afgestudeerd criminoloog, maar is na zijn studie bij een theatergezelschap terecht gekomen. Bij toeval kwam hij na enkele jaren in contact met een studio die commerciële, internationale tekenfilms maakte. Daarna is hij bij de VARA terecht gekomen als gedelegeerd televisieproducent. Naast deze functie heeft hij ook vijf jaar lang aan de digitale toekomst van de omroep gewerkt.


ISBN 9789492221650 | paperback |200 pagina's | Uitgeverij Futuro| april 2017

© Marjo, 24 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De reizigers van MetropoleDe reizigers van Metropole
Wessel de Valk

 

Iskander Bregt, eigenaar van een goedlopend restaurant in Spanje, zit rustig op een terras in Brussel als er ineens een oorverdovend lawaai losbarst. Van het ene moment op het andere verandert het kalme toneel in een kluwen rennende mensen, omvallende stoelen. Paniek. En dan is het terras leeg. Alleen Iskander zit er nog. En een lange, magere man. Als Iskander hem aankijkt, zit hij beelden: een klein huis langs de kant van de weg; een oudere vrouw die omhoog schiet en langs een muur weer naar beneden glijdt. En de beelden van de paniek op het terras ziet hij nog een keer voorbij komen.


Vreemd. Het heeft zeker te maken met die man die nu wegloopt, en Iskander besluit hem te volgen. Dat had hij beter niet kunnen doen. Als die onbekende roodharige vrouw er niet was geweest, was hij vast en zeker dood geweest: een auto reed hem aan.
Niet veel later bevindt Iskander zich plotsklaps in zijn restaurant in Spanje. Hij heeft geen idee wat er gebeurd is. Wie is de roodharige vrouw, die ook in het restaurant is?


Een serie gebeurtenissen die het leven van Iskander volledig op stelten zet. Hij heeft bijzondere eigenschappen, waar hij zich totaal niet van bewust is. Eigenschappen die hem een gewilde prooi maken, van enerzijds de organisatie die zich Limes noemt, en anderzijds de onbekende magere man. 
Het is een fascinerend verhaal over iets wat Reizen – met een hoofdletter – genoemd wordt. Een soort teleportatie. De schrijver doet bij monde van de vrouw een poging het uit leggen, maar ik begrijp niets van quantummechanica, dat laat ik aan andere lezers.


Helaas is het een manier van reizen die wij mensen niet – nog niet? – beheersen, maar er over lezen in een spannend verhaal, compleet met achtervolgingen, verraad en levensbedreigende situaties is heel aangenaam.


Een extra leuk accent is het feit dat de lokaties echt zijn. Je wil meteen op dat terras in Brussel een biertje gaan drinken, of genieten van het uitzicht in het restaurant in Spanje. Dat maakt het verhaal tegelijk ook heel filmisch. Niet zo vreemd als je weet wie Wessel de Valk is. Dit boek is zijn debuut, en het smaakt naar meer. Ik raad hem wel aan op zijn stijl te letten en meer te schrappen, er staan zo veel herhalingen in het boek, dat de lezer zich soms een dom kind voelt.


Wessel de Valk is afgestudeerd criminoloog, maar is na zijn studie bij een theatergezelschap terecht gekomen. Bij toeval kwam hij na enkele jaren in contact met een studio die commerciële, internationale tekenfilms maakte. Daarna is hij bij de VARA terecht gekomen als gedelegeerd televisieproducent. Naast deze functie heeft hij ook vijf jaar lang aan de digitale toekomst van de omroep gewerkt.


ISBN 9789078437277| paperback| 277 pagina's | Uitgeverij Macc | november 2015

© Marjo, 2 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven