Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Gea van Oortmarssen


Zwaar weer
Gea van Oortmarssen


Als in oktober 2002 Emmy terug keert uit Nieuw-Zeeland, waar ze ’haar pijn en verdriet heeft achtergelaten’, denkt ze die periode achter zich te hebben gelaten. Een periode met ‘zwaar weer’.

Thuis wacht niemand op haar, maar haar vriendinnen hebben wel gezorgd voor een volle koelkast.
Als ze de post doorkijkt leest ze de horoscoop:


‘ Ram, het zit u mee. Uw sociale contacten zijn zeer bevredigend. U slaagt erin anderen duidelijk te maken wat voor u belangrijk is. Als u uw best doet, krijgt u de komende dagen mogelijk veel voor elkaar.’


Emmy hecht best wel veel waarde aan die dagelijkse horoscopen, we vinden ze dan ook in het hele boek door, boven de hoofdstukken terug.
Haar aanvankelijk optimistische stemming verandert als ze de post verder doorkijkt. Ze ontdekt een brief: een envelop waarop het adres geschreven is in een kinderlijk handschrift. En dat brengt voor Emmy het afgelopen jaar weer helemaal terug.


2001, november. Emmy is na een mislukte relatie weer alleen en laat zich door haar vriendinnen overhalen om een datingsite te bezoeken. Haar persoonlijke gegevens:


‘ik vind mezelf te zwaar, mijn kuiten zijn te dik en als ik zit, hangen er vetrolletjes over mijn broek. Mijn werk is belangrijk voor me. Ik werk hard, maar ik ben soms te perfectionistisch waardoor er weinig uit mijn handen komt. Ik ben wat je noemt consciëntieus.  Afspraak is afspraak, dat is voor mij belangrijk. Ik ben veeleisend en daardoor heb ik vaak kritiek op anderen. ’s Avonds ben ik graag alleen, omdat ik bijna altijd moe thuis kom van mijn werk.’


Als Sophie, haar beste vriendin dat hoort, zit ze haar even stil aan te staren. Nou, jij zal wel een man vinden zo, zegt ze, en ze helpt Emmy een beter profiel op te stellen. Maar veel reacties krijgt ze niet. Tot daar een mail is van ene Alec. De eerste ontmoeting verloopt prima en voor ze het weet is Emmy weer verwikkeld in een relatie met een nieuwe man. Als haar huis door een vervelende gebeurtenis onbewoonbaar is, is dat voor Alec geluk bij een ongeluk: Emmy trekt bij hem in. En al wil ze wel terug, weer eens af en toe alleen zijn: het komt er maar niet van. En de relatie wordt steeds benauwender..
Is Alec ‘foute man’ zoals haar vriendin zegt? Of heeft ze te weinig vertrouwen?  Het lijkt haar dringend nodig dat ze even de tijd neemt om alles op een rijtje te zetten, maar eerst nog even die zeilvakantie, dat had ze Alec immers beloofd, en afspraak is afspraak...


Dit boek is een psychologische thriller. Niet verbazend dus om te lezen dat de schrijfster psychologe is. Haar beschrijving van Emmy’s zielenroerselen, het heen en weer geslingerd worden tussen de tegengestelde gevoelens, wordt heel overtuigend beschreven. Ik vind de horoscoopjes ook een leuk accent geven, ze staan er wel, maar het is niet zo dat Emmy er naar leeft, of er steeds aan denkt.
Prima debuut, van Gea van Oortmarssen, waarmee ze in mijn ogen uitstijgt boven de meer bekende Nederlandse thrillerschrijfsters.


ISBN 9789048490080 | Paperback | 130 pagina's |2011

© Marjo, 21 april 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven