Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jo Nesbø


http://jonesbo.com


Zie ook de Leestafelrecensies over de kinderboeken geschreven door Jo Nesbø: Jo Nesbø - jeugd 6-9 jaar

De dorstDe dorst
Jo Nesbø


Na een mislukte date trekt Elise Hermansen zich nietsvermoedend in haar knusse appartement terug. Hoewel de datingapp Tinder haar deze avond weinig gelukt heeft gebracht, kan ze het toch niet laten de app opnieuw te openen. Elke keer dat haar mobieltje met een luide ping aangeeft dat er een match is, voelt ze haar zelfvertrouwen stijgen. Ze wordt gezien. Ze wordt begeerd. Ook nu hoort ze de overbekende ping al snel door haar appartement galmen. Elise verstijft. Het geluid kwam niet uit haar eigen telefoon.


Hoewel Elise het beste op de vlucht kan slaan, probeert ze zichzelf gerust te stellen. Het geluid klonk weliswaar hard maar de muren van haar appartementje zijn flinterdun. Heus, de ping kwam uit een ander appartement en niet uit haar slaapkamer. Elise besluit korte metten met de opborrelde paniek te maken en opent kordaat de deur van haar slaapkamer. Op haar bed ligt een man. Een schim uit het verleden. Elise probeert nog te vluchten maar het is al te laat. Vlak voor hij haar hard in haar hals bijt, ziet ze metaal in zijn mond blikkeren. En dan stroomt het leven in rode gulpen uit haar weg.


Hoofd recherche Katrine Bratt leidt het onderzoek naar de moord op Elise. De grote bijtwonden in haar nek zijn moeilijk te verklaren. Ze lijken niet menselijk. Wanneer er tijdens verder onderzoek sporen van roest in de bijtwonden worden aangetroffen, rijst het vermoeden dat het om een ijzeren gebit gaat. Er is nog iets opvallends aan de moordzaak. Er ontbreekt ongeveer een halve liter bloed. Wie de dader is en wat deze met het bloed heeft gedaan, is onbekend. Ook is er geen DNA aangetroffen. Wie het monster door wie Elise is gedood ook is, hij of zij is uiterst zorgvuldig te werk gegaan.


De bloederige moordzaak is voormalig hoofdinspecteur Harry Hole uiteraard niet ontgaan. Toch probeert hij er zo min mogelijk aan te denken. Harry heeft nu een nieuw leven. Een leven samen met zijn grote liefde Rakel en zijn stiefzoon Oleg. Een leven zonder alcohol. Het geluk jaagt Harry angst aan. Mooier dan dit kan het simpelweg niet worden en Harry is elke dag bang dat er een eind aan de beste periode van zijn leven zal komen. In een moordenaar met vampiertrekjes heeft hij beslist geen interesse. Maar toch, Harry denkt sinds de moord steeds aan een moordenaar die ontkwam. Hij doet zijn uiterste best het vermoeden dat zijn oude vijand achter de recente moord zit te onderdrukken. Harry zit niet meer bij de politie. Hij heeft een nieuw leven opgebouwd. Een veilig leven.


Helaas heeft Harry geen keus. Hoofdcommissaris Mikael Bellman dreigt een misstap uit het verleden van Oleg te onthullen als Harry weigert aan het onderzoek mee te werken. Dan is het met Olegs opleiding aan de politieacademie gedaan. Harry worstelt met zijn gevoelens. Hoewel hij zichzelf voorhoudt dat hij zich alleen voor Oleg bij zijn voormalige collega’s voegt, weet hij dat het niet de volledige waarheid is. Harry heeft steeds meer het vermoeden dat de dader inderdaad een oude bekende is. Een man die hem regelmatig in zijn nachtmerries achtervolgt. Wanhopig probeert hij zich aan zijn hervonden geluk vast te klampen maar het is al te laat. De moordenaar slaat opnieuw toe en tot overmaat van ramp wordt Rakel ziek. Ernstig ziek.


Van de boeken van de Noorse schrijver Jo Nesbø zijn wereldwijd meer dan 33 miljoen exemplaren verkocht en ik begrijp precies waarom dat is. Zijn werk is briljant en verslavend. Keer op keer bedwelmt het me. Harry Hole is meer dan een boekpersonage. Hij is een begrip.


De dorst begint meteen spannend. De moord die gepleegd wordt is gruwelijk en ongewoon. Het is duidelijk dat er een monster door Oslo waart. Verhalen over seriemoordenaars zijn niet ongewoon in thrillerland maar de diepgang in Jo Nesbø’s boeken is uniek. Werkelijk alle personages komen tot leven. Zowel hun mooie als minder mooie kanten worden belicht, in schemerlicht of juist in de felle gloed van een schijnwerper. Niemand geeft zich volledig bloot, simpelweg omdat elk mens op aarde weleens iets voor een ander verborgen houdt. Welke geheimen of heimelijke genoegens zijn privé en welke leiden naar de moordenaar? Ongemerkt laat Jo Nesbø de spanning tot bijna ondraaglijke hoogte oplopen. Pas toen ik na het dichtslaan van het boek naar zuurstof snakte, merkte ik dat ik het einde met ingehouden adem had gelezen. Het is Jo Nesbø weer gelukt me volledig te overrompelen.


ISBN 9789023464792 | paperback | 539 pagina's | Cargo | juni 2017
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 15 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bloed op sneeuwBloed op sneeuw
Jo Nesbø


Als criminaliteit in je genen zit, je niet onopvallend een vluchtauto kunt besturen, je tijdens een bankoverval geen mensen wilt traumatiseren, je van jouw moeder uit de buurt van drugs moet blijven en je in de rol van pooier steeds verliefd op prostituees wordt, zit er nog maar één ding op: je wordt huurmoordenaar. Olav denkt tenminste dat hij niet in de wieg is gelegd voor een andere, menslievender carrière. Hij kan niet rekenen en is woordblind. En ach, hij moet toch wat.


Olav werkt al zo’n vier jaar voor drugsbaas Daniel Hoffmann. Hij heeft al meerdere medewerkers van Hoffmanns geduchte concurrent de Visser “geëxpedieerd”, zoals hij het zelf noemt. Het is beter het beestje niet bij de naam te noemen. Na het opnieuw succesvol expediëren van een medewerker van de Visser, heeft Hoffmann een nieuwe opdracht voor hem. Olavs baas wil van zijn vrouw af. Ze gaat vreemd. Olav moet het op een uit de hand gelopen inbraak laten lijken zodat Hoffmann niet de schuld in de schoenen geschoven  zal krijgen.


Olav besluit zijn nieuwe doelwit eerst te observeren. Hij neemt zijn intrek in een appartement dat recht op het huis van Hoffmann en zijn vrouw Corina uitkijkt. Corina waant zich onbespied maar Olav drinkt haar sierlijke verschijning gretig in. Hij is op slag verliefd op de prachtige vrouw die zich lichtvoetig door haar woonkamer beweegt. Ze is beeldschoon en Olav begrijpt niet goed waarom hij zo’n prachtige vrouw moet doden. Corina is een droomvrouw.


Helaas gaat Corina inderdaad vreemd. Een jonge man betreedt het huis en gedraagt zich alsof het pand aan hem toebehoort. Ook Corina ziet hij kennelijk als zijn eigendom en hij gaat bijzonder ruw met haar om. Hij mishandelt de hulpeloze Corina en vergrijpt zich aan haar. Hij keert bijna dagelijks terug en steeds ziet de verliefde Olav hoe de vrouw van zijn dromen in een weerloos lustobject verandert. Hij vind het vreselijk haar zo te moeten zien maar wegkijken lukt niet. Corina gaat niet zomaar vreemd, ze wordt ertoe gedwongen. In het hoofd van de onnozele moordenaar rijpt een plan.


Olav kan het niet over zijn  hart verkrijgen de lieftallige Corina te vermoorden. In plaats van Corina ruimt hij haar minnaar uit de weg. Probleem opgelost. Trots meldt hij zijn baas dat de opdracht – hetzij met een kleine wijziging – is uitgevoerd. Hoffmann is woedend. De minnaar van Corina was niemand minder dan Hoffmanns bloedeigen zoon Benjamin. Olav is niet langer een huurmoordenaar maar het eerstvolgende doelwit. Ook Corina is haar leven niet zeker en ze slaat zonder aarzelen met Olav  op de vlucht. Dat ze de vriendelijke huurmoordenaar nog nooit eerder heeft gezien, vormt voor haar geen enkel bezwaar.

 

Arme Olav. Trillend van verliefdheid houdt hij zich met Corina schuil. Hij zal Hoffmann moeten expediëren. Er zit niks anders op. Olav is geen held in het bedenken van gewiekste plannen maar toch komt hij met een noodplan op de proppen. Zal hij slim en gehard genoeg zijn om de strijd met Hoffmann daadwerkelijk aan te gaan? Zal Olav nog lang en gelukkig met Corina leven? Het leven van een gevoelige huurmoordenaar gaat niet altijd over rozen.


In dit fonkelnieuwe boek van Jo Nesbø ontbreekt het bekende personage Harry Hole. Dit boek is anders. Olav is anders. In tegenstelling tot Harry Hole is Olav geen geharde politieman. Hij is een sullige huurmoordenaar, een man die een eigen draai geeft aan de verhalen die hij in boeken leest. Een huurmoordenaar die een gevoel van medelijden opwekt. Olav is slimmer dan hij denkt. Eens zou hij zelfs gaan studeren maar een traumatische gebeurtenis gooide roet in het eten. Dom of slim: in het criminele wereldje houden slechts weinigen zich staande.


Het verhaal is scherp, gevat en zeer meeslepend geschreven. De gewelddadige gebeurtenissen in dit boek zijn doorspekt met een heerlijke, zwartgallige humor. Zijn huurmoordenaars verderfelijk? Of je nu wilt of niet: je zult sympathie voor Olav voelen! Bloed in sneeuw is opnieuw een meesterwerk van de beste thrillerschrijver die Noorwegen kent. Een duistere, bloederige thriller met een knipoog.


ISBN 9789023493884 | paperback | 185 pagina's| Cargo | september 2015
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 4 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

MiddernachtzonMiddernachtzon
Jo Nesbø


Jon is op de vlucht. Op de vlucht voor de dood die hem op de hielen zit. Hij vreest dat hij nergens ter wereld veilig is. Hij heeft immers het vertrouwen van de Visser beschaamd. Een fout die hij met de dood zal bekopen. Dat weet Jon maar al te goed. Toch is zomaar opgeven te eenvoudig. Wie wacht er geduldig af tot er een pistool tegen zijn hoofd wordt gezet? Jon doet dat in ieder geval niet. Hij is naar het meest noordelijke puntje van Noorwegen gevlucht. Het einde van de wereld.


Het dorpje waar Jon belandt beschikt niet over hotels of pensions. Misschien was het niet zo verstandig om de nacht in de plaatselijke kerk door te brengen, maar Jon was uitgeput. De volgende dag wordt hij door een jongetje gewekt. De jonge Knut steekt zijn nieuwsgierigheid niet onder stoelen of banken en Jon vertelt hem het leugentje dat hij eerder al aan de plaatselijke dronkenlap vertelde: hij is naar Lapland afgereisd om te jagen. Dat er in werkelijkheid jacht op hem gemaakt wordt, verzwijgt hij wijselijk.


Knut is niet alleen in de kerk. Hij houdt zijn moeder, die koster is, gezelschap. Een groot deel van de dorpelingen blijkt een streng geloof aan te hangen. Een geloof dat weinig pleziertjes toestaat. Volgens Knut zal Jon als niet-gelovige branden in de hel. Jon hoopt maar dat hem nog even uitstel is gegund. Knuts moeder Lea vindt het gelukkig niet erg dat Jon in de kerk heeft geslapen. Ze biedt hem bovendien een prima alternatief. Als jager kan Jon zijn intrek in de jachthut nemen. Ook mag hij het jachtgeweer van haar echtgenoot lenen. Die komt voorlopig toch niet terug…


In een jachthut aan het einde van de wereld houdt Jon zich verscholen. Hij wacht. Jon is geen jager. Hij is de prooi. Hij had nooit voor de Visser moeten gaan werken maar het geld kwam goed van pas. Jon had dringend geld nodig. Meer geld dan hij op korte termijn met het dealen van drugs zou verdienen. De Visser zag hem onterecht voor een huurmoordenaar aan en Jon liet hem in die waan. Zijn vinger rustte al op de trekker van zijn pistool maar iemand “expediëren” bleek toch moeilijker dan gedacht. Het beoogde slachtoffer bood een uitweg. Een uitweg en geld. Ach, Jon had nooit moeten geloven dat het plan zou kunnen slagen.


In de jachthut aan het einde van de wereld wacht Jon op wat komen gaat. Hij zal gevonden worden, daar twijfelt hij niet aan. Jon wil niet dood. Vooral niet nu hij Lea heeft leren kennen. Hij vindt haar leuker dan verstandig is. Lea’s man is uit vissen gegaan en niet meer teruggekomen. Vreemd genoeg lijkt Lea zijn dood niet erg te betreuren en ook Knut gaat niet gebukt onder het verlies van zijn vader. Was Lea’s echtgenoot soms geen leuke man? Jon weet dat hij Lea maar beter uit de weg kan gaan. Hij moet zich niet met het leven van de dorpelingen bemoeien, maar soms staat de liefde het verstand nu eenmaal in de weg.


Met Bloed op sneeuw en Middernachtzon is Jo Nesbø een nieuwe weg ingeslagen. Hoewel de twee boeken verschillende hoofdpersonages kennen, zijn de verhalen toch zijdelings met elkaar verbonden. Beide boeken gaan over verliefde, halfbakken huurmoordenaars. Huurmoordenaar Olav uit Bloed op sneeuw werkte voor drugsbaas Daniel Hoffmann terwijl Jon voor Hoffmanns concurrent de Visser werkzaam was.  Zowel Olav als Jon zijn erin geslaagd een opdracht grondig te verknallen. In hun wereldje is een oprechte verontschuldiging niet voldoende…


Ook van Middernachtzon heb ik genoten. Het verhaal is melancholiek en grappig tegelijk. Het is een spannend maar niet bloedstollend verhaal over een gevoelige crimineel. Een verliefde huurmoordenaar die zich verschuilt voor zijn bloeddorstige achtervolgers in een dorpje waar anonimiteit een illusie is. Jon is een misdadiger maar bovenal is hij een mens. Een mens met een dubieus verleden maar wellicht ook een mens met een goed hart. Jo Nesbø heeft de top van zijn kunnen nog lang niet bereikt. Met elk boek weet hij mijn verwachtingen opnieuw te overtreffen. Middernachtzon is een pareltje.


ISBN 9789023497882 | paperback | 239 pagina's | Cargo | februari 2016
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 10 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=De zoon
Jo Nesbø

De dertigjarige Sonny Lofthus blinkt uit in het stilzwijgend aanhoren van zijn medegevangenen. Sonny kan luisteren. Hij hoort bekentenissen aan en vergeeft de sprekers hun zondes. De gelaatsuitdrukking van Sonny is immer sereen. Zijn zachtmoedige karakter wordt haarscherp op zijn gezicht weergegeven. Sonny leidt al twaalf jaar een rustig leven in de gevangenis. Hij doodt de tijd met het gebruik van heroïne, luisteren en vergeven. Zwijgen is een onderschatte deugd maar degenen die een bezoek aan Sonny’s gevangeniscel brengen schatten het naar waarde.

Eens was Sonny een gelukkig kind dat opgroeide tot een tevreden tiener. Zijn vader Ab, een onverschrokken politieman, was zijn grote held. Sonny wilde niets liever dan in de voetsporen van zijn grote voorbeeld treden. Sonny aanbad zijn vader die op zijn beurt zijn zoon op handen droeg. Op een onverwacht moment viel Sonny’s toekomst in duigen. Zijn voorspoedige leven eindigde abrupt op het moment dat zijn vader zelfmoord pleegde. De rechtschapen politieman was in werkelijkheid corrupt. Hij was een mol die op het punt stond ontmaskerd te worden.

Door zelfmoord te plegen ging Ab de gevolgen van zijn verraad uit de weg en nu doet Sonny boete. Sonny neemt al twaalf jaar de straf die zijn vader verdient op zich. Sonny zit een gevangenisstraf voor moord uit maar Sonny is geen moordenaar. Sonny heeft nog nooit iemand een haar gekrenkt. Sonny heeft vrijwillig moorden bekend die hij niet heeft gepleegd. Binnenkort zal hij opnieuw een moord opbiechten. Een moord die hij gepleegd zou hebben toen hij tijdens zijn verlof korte tijd aan de aandacht van zijn bewaker ontsnapte. Sonny vindt het allemaal best. Hij wil rust en zijn bestaan in de gevangenis voldoet aan zijn simpele levenseis.

Een nieuwe biecht gooit het rustige, uitzichtloze leven dat Sonny zo is gaan waarderen overhoop. Een gevangene die weet dat zijn einde nadert biecht aan Sonny op dat Sonny’s vader helemaal niet corrupt was. Ab Lofthus moest van het toneel verdwijnen omdat hij op het punt stond de ware mol te ontmaskeren. Na deze bekentenis neemt Sonny’s vader zijn plek op het voetstuk weer in. Sonny’s gezicht is sereen als altijd maar van binnen is hij van een engel in een wraakengel getransformeerd. Niet veel later ontsnapt Sonny. De dertigjarige met het vriendelijke, haast kinderlijke gezicht zint op wraak.

Sonny’s tegenspeler in het boek is inspecteur Simon Kefas. De wraakacties van Sonny zouden de doorgewinterde inspecteur met een gevoel van afgrijzen moeten vervullen maar Simon voelt meer fascinatie dan afschuw. Ab Lofthus was jarenlang zijn partner en beste vriend. Simon zet zijn huidige partner buitenspel terwijl hij de zaak op geheel eigen wijze onder zijn hoede neemt. Simon duikt een corrupte wereld in. Hij wil op deze manier de zoon van zijn beste vriend helpen om de ware misdadigers te ontmaskeren. Simon beseft te laat dat hij een zwakke schakel is. Zijn vrouw staat op het punt haar gezichtsvermogen te verliezen. Alleen een peperdure operatie in Amerika kan voorkomen dat ze blind wordt. Er is geld nodig. Simon heeft geen cent terwijl de criminele wereld bulkt van het geld. Simon mag best een graantje meepikken…

In De zoon is geen enkele rol weggelegd voor politieman Harry Hole, die de hoofdrol in de vorige thrillers van Nesbø voor zijn rekening nam. Inspecteur Simon Kefas is geen tweede Harry Hole. Het ietwat slappe karakter van Kefas evenaart de fascinerende persoonlijkheid van Harry Hole bij lange na niet. Sonny doet dat echter wél! Sonny is één van de meest boeiende thrillerpersonages van het afgelopen jaar. Sonny huilt op de momenten dat hij zijn vader wreekt maar dat weerhoudt hem er niet van zich van zijn “taak” te kwijten. Sonny blijft een engelachtige verschijning voor de onschuldige medemens en hij heeft voor het eerst lief. Een onmogelijke, haast verboden liefde. Sonny is een moordenaar waar je als lezer, verwarrend genoeg, van gaat houden.

Ik heb deze weergaloze psychologische thriller met huid en haar verslonden. Of beter gezegd: het verhaal heeft mij verslonden. Het overweldigde me en hield me gegijzeld tot ik het uit had. Jo Nesbø weet zichzelf keer op keer te overtreffen. De zoon behoort tot de hoogtepunten van zijn werk. Een sublieme, meesterlijke thriller.

ISBN 9789023488637 | paperback | 480 pagina's | Cargo| september 2014
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 21 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altPolitie
Jo Nesbø

Harry Hole heeft het in het vorige boek van Jo Nesbø zwaar te verduren gehad. Zijn stiefzoon Oleg raakte verslaafd aan drugs en werd zelfs opgepakt op verdenking van moord. Harry zette alles op alles om Oleg vrij te pleiten maar trok hierdoor de aandacht van een zware crimineel die zijn geneuzel niet op prijs stelde. Op de laatste bladzijden van het boek werd Harry neergeschoten en vloeide het leven uit hem weg. Harry stond op het punt om voorgoed zijn ogen te sluiten.

In Politie ligt een man eenzaam in een ziekenhuisbed. Bewegingsloos. De onbekende ligt in een coma en zal waarschijnlijk op korte termijn sterven. De naam van de patiënt wordt angstvallig geheim gehouden. Niemand mag weten dat de man nog leeft en zich op een geheime locatie bevindt. Hij is een belangrijke kroongetuige. Mocht hij bijkomen dan kan zijn getuigenis helpen een groot drugskartel te ontmaskeren. Er zijn machtige en corrupte mensen die hopen dat hij nooit meer zal ontwaken. Mensen die er niet voor terugdeinzen het lot een handje te helpen.

Voor de politie van Oslo gaat het leven door. Ze zijn drukker dan ooit want er is een seriemoordenaar actief.  De moordenaar maakt het bovendien heel persoonlijk omdat zijn slachtoffers stuk voor stuk bij de politie werkzaam zijn. De moordlustige dader lokt zijn (of haar) prooien naar de plaatsen delict van oude, onopgeloste zaken waarna de nietsvermoedende politiemensen een gruwelijk lot te wachten staat.

De onopgeloste zaken waar de misdaden naar verwijzen worden opnieuw onder de loep genomen. Een slimme politievrouw ontdekt dat ene Valentin Gjertsen verhoord is bij twee van de cold cases. Het onderzoeksteam fleurt op. Eindelijk is er een verdachte. De blijdschap is echter van korte duur want Valentin blijkt niet meer te leven. Hij is dood aangetroffen in de gevangenis, zijn gezicht tot moes geslagen.

Het team mist Harry Hole. Harry ging altijd tot het uiterste en wist vrijwel elke zaak op te lossen. Zijn oud-collega’s missen zijn scherpe geest, zijn lef en zijn frisse invalshoeken. Was Harry er nog maar om hen te helpen. Zal de politieslager, zoals de pers de moordenaar noemt, ooit gestopt kunnen worden zonder de hulp van de geniale Harry Hole?

Bij het horen of lezen van de naam Jo Nesbø begin ik spontaan te jubelen. Er zijn maar weinig boeken waar ik zo van geniet als die van deze auteur. Zijn verhalen nemen me in een houdgreep en ik doe geen enkele poging om los te komen. Ook Politie is een thriller van een uitmuntende kwaliteit. Er zijn meerdere verhaallijnen in het boek en diverse personages met duistere bedoelingen. Alles lijkt samen te komen bij die ene vertrouwde figuur. Maar wie is de politieslager en met welk motief moordt deze afschrikwekkende figuur? En hoe gevaarlijk zijn de andere schimmige personages in het boek.

Politie creëert een ondragelijke, verslavende suspense en is spannender dan goed voor me is.

ISBN 9789023478393 | paperback |512 pagina's| Cargo | juni 2013
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 24 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Zes seconden te laat
Jo Nesbo


Bij een bankoverval in Oslo krijgt de filiaalhouder precies 25 seconden om de kluis open te maken en het geld te overhandigen aan de overvaller. Omdat de filiaalhouder door nervositeit de kluis niet onmiddellijk open krijgt duurt het zes seconden langer. De overvaller kijkt naar de bewakingscamera, heft 5 vingers op en daarna nog een en schiet een bankbediende dood.
Door de moord wordt eenzaat, inspecteur Harry Hole van gewelddelicten, toegevoegd aan het onderzoek door de afdeling Roofovervallen. Omdat het onderzoek naar de overval volledig vastloopt concentreert Harry zich, samen met Beate Lonn, een collega gespecialiseerd in video-onderzoeken, op de moord.
Maar dan pleegt Anna, een vroegere vriendin van Harry, zelfmoord. De avond ervoor had Harry nog bij haar gegeten maar verder herinnert hij zich niets meer. Enkele dagen later krijgt hij anonieme mails en gaat twijfelen of het wel zelfmoord was…


Zes seconden te laat is een heel ingewikkeld boek. Er zijn veel verhaallijnen en telkens je denkt dat een verhaallijn “opgelost” is komt er weer een personage of feit waardoor alles op losse schroeven komt te staan. Ook het slot kan op geen enkel moment voorspeld worden.
Op zich is dat, voor dit soort boeken, enkel positief maar soms heb je het gevoel dat het totaal ongeloofwaardig is, teveel op toeval berust…


ISBN 978-90-5672-055-1 Paperback 329 pagina's Signatuur januari 2005
Vertaling: Annelies de Vroom

© Inge, 18 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altDe kakkerlak
Jo Nesbø

Politieman Harry Hole wordt naar Bangkok gestuurd om daar, samen met de lokale politie, de dood van de Noorse ambassadeur te onderzoeken. De dode is door een prostituee in een motel aangetroffen met een mes in zijn rug. Harry Hole wordt dringend verzocht het onderzoek zo onopvallend mogelijk uit te voeren. De moordzaak moet zo min mogelijk aandacht van de media trekken.

Het is opvallend dat Harry uitgekozen is voor deze opdracht. Hij heeft veel aan zijn hoofd en zijn drankprobleem is niemand onbekend. Ook in Bangkok lokt de drank. De vermoorde ambassadeur laat een vrouw en dochter na. De vrouw lijkt Harry’s drankgebruik te overtreffen, ze verkeert bijna continue in een benevelde toestand. Dochter Runa is voor haar leeftijd behoorlijk verbitterd en zoekt steeds de aandacht van Harry op. Harry heeft geen zin om het meisje onder zijn hoede te nemen maar wordt toch regelmatig met haar in de maag gesplitst. En dan is nog goede huisvriend Jens Brekke. Is hij slechts een vriend of meer dan dat?

De Thaise werkwijze is even wennen voor Harry. Hij werkt samen met de Thais-Amerikaanse Liz Crumley en haar team. In Thailand gaat het er heel anders aan toe dan in Noorwegen. Zo staat het land bekend om de (onvrijwillige) seksindustrie waar ook jonge kinderen het slachtoffer van worden. Ook het onderzoek van Harry vertoont raakvlakken met deze groezelige business. Hij krijgt foto’s onder ogen die voorgoed op zijn netvlies staan gebrand. Hij is vervuld van afschuw en heeft moeite zijn emoties onder bedwang te houden.

Harry stuit op een aantal vreemde zaken. Zaken die de Noorse overheid zullen schaden wanneer ze in de publiciteit gebracht zullen worden. Er blijkt hem informatie onthouden te zijn. Dingen zijn in de doofpot gestopt. Waarom is hij eigenlijk naar Thailand gestuurd? Hebben zijn opdrachtgevers gedacht dat hij te dronken zou zijn om de waarheid boven tafel te krijgen. Is hij puur en alleen gestuurd om de schijn van een onderzoek op te houden? Harry Hole is ondanks zijn reputatie een agent in hart en nieren. Hij zal niet rusten voordat de moordenaar ontmaskerd is, of zijn bazen daar nu blij mee zijn of niet.

De boeken met Harry Hole in de hoofdrol zijn met groot enthousiasme in Nederland ontvangen. Vertalingen van de eerste twee delen in de reeks ontbraken echter nog. Vorig jaar verscheen alsnog De vleermuisman (uit 1997) en nu is dan ook De kakkerlak (uit 1998) in het Nederlands te lezen. Het gemoed van Harry Hole is in De kakkerlak al lichtjes aangevreten door de gruwelen waar hij door zijn werk mee geconfronteerd wordt. Ook privé gaat het hem niet altijd voor de wind. Een drankprobleem steekt de kop op en het kost Harry steeds meer moeite zijn agressie te beteugelen.

Auteur Jo Nesbø is een man die zichzelf met elk nieuw boek weet te overtreffen. Toch weet hij ook in dit tweede boek al een nagelbijtende spanning te creëren. Hoewel deze zorgvuldig is opgebouwd, lijkt de spanning tegenstrijdig genoeg uit het niets te komen. Harry Hole bevindt zich regelmatig in levensbedreigende situaties. Nesbø ontziet zijn personage niet en gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Het verloop van het verhaal laat zich niet raden en de auteur weet mij meerdere malen overtuigend te verrassen met nieuwe verhaalontwikkelingen. Door de meeslepende beschrijvingen en vliegensvlugge verhaalwendingen ga ik volledig op in het verhaal.

Er zijn nu negen boeken in Harry Hole-serie verschenen. Het laatste deel (De schim uit 2011) kan wel eens het slot van de reeks zijn. Toch hoop ik van harte dat Harry Hole opnieuw op zal duiken want ik wil beslist nog geen vaarwel zeggen.

ISBN 9789023475484| Paperback | 376 pagina’s| Uitgeverij Cargo | oktober 2012
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 21 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De schimDe schim
Jo Nesbø

Harry Hole is terug. En hoe! Nadat hij drie jaar in Hongkong heeft gewoond keert Harry noodgedwongen terug naar Oslo. Oleg, de zoon van zijn ex-vriendin Rakel is opgepakt op verdenking van moord. De aan drugs verslaafde jongen zou een andere junkie om het leven hebben gebracht. Oleg heeft alle schijn tegen maar Harry wil de zaak toch tot op de bodem uitzoeken. Nog steeds houdt hij veel van Rakel en Oleg is als een zoon voor hem.

In Hongkong is Harry uit een diep dal opgekrabbeld. Hij heeft zijn drankverslaving bedwongen en zijn leven weer op de rails gekregen. Na de gruwelijke afloop van zijn laatste politiezaak, waarvan Harry zichtbare en onzichtbare littekens met zich meedraagt, heeft hij niet meer als politieman gewerkt. Harry kan niet meer van de politiemiddelen gebruik maken en zal zijn onderzoek op creatieve wijze uit moeten voeren. Gelukkig is dat de vindingrijke Harry wel toevertrouwd.

Nadat Oleg vriendschap sloot met de interessante en razend knappe Gusto Hanssen ging het al snel bergafwaarts met hem. Binnen de kortste keren was Oleg zwaar verslaafd aan de nieuwe drug violine. Gusto ontwikkelde zich tot drugsdealer en maakte Oleg tot zijn side-kick. Ze begaven zich in ronduit gevaarlijke kringen en de hebzucht van Gusto leidde er uiteindelijk toe dat hij werd omgebracht. Nadat Harry op slinkse wijze een bezoek aan Oleg heeft weten te regelen vertrouwt deze hem toe wat er werkelijk is gebeurd. Oleg is onschuldig, hij is niet de moordenaar van Gusto. Oleg heeft de moordenaar gezien maar deze droeg een bivakmuts en sprak niet tegen hem waardoor de jongen de dader niet kan identificeren. Na het horen van deze verklaring zet Harry alles op alles om de werkelijke dader te achterhalen. Zijn speurtocht zal hem in groter gevaar dan ooit brengen. De drugswereld in Oslo is veel omvangrijker en gevaarlijker dan Harry ooit had durven vermoeden. De corruptie is bovendien doorgedrongen tot de hoogste gelederen. Wie is te vertrouwen en, nog belangrijker, wie niet? Het gevaar ligt continue op de loer. De ruwe omstandigheden maken het voor Harry heel moeilijk om niet opnieuw naar de drank te grijpen. Weet Harry de waarheid te achterhalen?

Met “De schim” heeft Nesbø opnieuw overtuigend zijn positie in de top van thrillerauteurs opgeëist. In sneltreinvaart raast de lezer door immens spannende scènes. Met kippenvel en een versnelde hartslag gaf ik me over aan dit boek.  Nesbø weet op briljante wijze de spanning op te bouwen. Keer op keer neemt het verhaal een andere wending om uiteindelijk te exploderen in een verpletterende ontknoping. Nesbø begrijpt uitstekend wat de doorgewinterde thrillerlezer voorgeschoteld wil krijgen. Zijn bloedstollend spannende boeken, waarbij de angst de lezer regelmatig bij de keel grijpt, zijn zonder uitzondering van weergaloze kwaliteit. Ook “De schim” is een thriller van de bovenste plank. Bedankt Jo! Ik heb genoten.


ISBN 9789023471417| Paperback |  544 pagina’s| Uitgeverij Cargo | november 2011
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 9 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven