Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Liza Marklund


IJzer en bloedIJzer en bloed
Annika.11
Liza Marklund


Een paniekaanval voelt als een zwarte, verstikkende deken die haar van de buitenwereld afschermt. Als een duisternis die haar volledig verzwelgt. Journalist Annika Bengtzon kan nauwelijks geloven dat ze een paniekstoornis heeft. Als haar vriend Jimmy er niet op aangedrongen had dat ze een psycholoog moest bezoeken, had Annika dat beslist niet gedaan. Ze wil niet dat iemand haar leven gaat uitpluizen en vragen gaat stellen die ze niet wil beantwoorden. Vragen die het duister steeds dichterbij laten komen.


Annika werkt al jaren voor het tijdschrift de Kvällpressen en heeft al heel wat meegemaakt. Haar werk is haar leven. Vaak is het zelfs voor haar gezin gegaan. Nu lijkt de moderne tijd het tijdschrift op te slokken. Annika’s chef Anders Schyman vertrouwt haar tot haar grote schrik toe dat de papieren editie volledig zal verdwijnen. De Kvällpressen zal het voortouw nemen en als eerste tijdschrift volledig op het digitale tijdperk overgaan. Annika kan haar woede nauwelijks bedwingen. Als Schyman maar niet denkt dat ze dan nog voor het tijdschrift blijft werken! Dan neemt ze nog liever een baantje als caissière, net als haar zus Birgitta.


Het contact tussen Annika en Birgitta verloopt moeizaam. De twee zussen hebben elkaar al een tijd niet gezien. Dat Annika niet op de bruiloft van Birgitta en Steven verscheen, heeft hun band alleen maar verslechterd. Annika voelt zich sowieso het zwarte schaap van de familie. Haar moeder Barbro heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat haar eerste zwangerschap niet gewenst was. De jongere Birgitta wordt daarentegen aanbeden. Annika weet niet eens waar Birgitta woont. De laatste keer dat er contact tussen de zussen was, stond Birgitta op het punt naar Oslo te verhuizen.


Een zeldzaam telefoontje van Barbro gooit Annika’s bestaan overhoop. Birgitta is vermist. Annika vindt het moeilijk te geloven. Hoe kan een volwassen vrouw nu zomaar verdwijnen? Ze belooft haar ongeruste moeder, en niet veel later ook haar zwager, dat ze haar best zal doen Birgitta op te sporen. Annika vermoedt dat Birgitta zich van haar echtgenoot Steven los probeert te maken. Zelf heeft ze Steven nooit gemogen en het zal haar niks verbazen als Steven hardhandig blijkt te zijn. Wanneer Annika bij toeval haar oude mobieltje aanzet, krijgt ze de schrik van haar leven. Birgitta, die haar nieuwe telefoonnummer niet heeft, heeft haar een aantal zorgwekkende sms-berichten gestuurd. Annika doet aangifte van vermissing en vraagt haar goede vriendin Nina, die bij de politie werkt, om hulp.


Nina schakelt op haar beurt haar collega’s in. Zelf is ze druk met het natrekken van de gangen van moordverdachte Ivar Berglund. Nina acht hem schuldig aan de dood van de dakloze Karl Gustaf Ekblad. De zwerver is op een afschuwelijk manier doodgemarteld. Nina is ervan overtuigd dat Berglund de moord heeft gepleegd maar er is iets niet helemaal in orde met het DNA-materiaal dat op de plaats delict is aangetroffen. Nina zal met meer bewijs op de proppen moeten komen. Ze hoopt dat ze haar onderzoek naar soortgelijke moorden in het buitenland op tijd en met succes af kan ronden. Berglund hoort in de gevangenis thuis.


In dit elfde deel in de Annika Bengtzon-reeks gaan oud en nieuw hand in hand. Annika verdiept zich voor een artikelenreeks over oude misdaden opnieuw in de moord op de negentienjarige Josefin Liljeberg. Vijftien jaar geleden vormde het verhaal van Josefin haar schrijversdebuut. Fans van deze serie herkennen het verhaal uit Studio Zes, het eerste boek in de reeks. Het is ook vijftien jaar geleden dat Annika’s vriend Sven om het leven kwam. Annika’s kersverse psycholoog wil steeds met haar over het overlijden van Sven praten. Annika probeert het onderwerp zoveel mogelijk te vermijden. Steeds als de psycholoog over Sven begint, ziet ze de inktzwarte duisternis in haar ooghoeken opdoemen. Een ander onderwerp in dit boek – en ook in het vorige deel – zijn anonieme, schokkende meningsuitingen op het internet. Annika’s ex-man Thomas is hierbij betrokken.


In IJzer en bloed zijn spanning, emoties en persoonlijke ontwikkelingen uitstekend op elkaar afgestemd. De spanning bouwt zich steeds meer op en de ontknoping las ik met ingehouden adem. Zo hoort een thriller te zijn! Annika Bengtzon is uitgegroeid tot veel meer dan een boekpersonage alleen. Ze voelt als een goede vriendin, een voorbeeld van hoe het wel én hoe het niet moet. Annika is een bikkel maar ook een vrouw die zich door haar emoties laat leiden. Ze oogst bewondering maar ook medelijden. Liza Marklund is al jaren mijn favoriete Scandinavische schrijfster en met IJzer en Bloed heeft ze haar positie aan de top opnieuw verstevigd.


ISBN 9789044535693 | paperback | 346 pagina's | Uitgeverij De Geus | oktober 2015
Vertaald door Marika Otte en Anna Ruighaver

© Annemarie, 1 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altNora’s verdwijning
Liza Marklund

Op maandag 13 mei ontvangen de Zweedse hulpdiensten een noodoproep per sms. Op het adres dat in het bericht vermeld staat treft de politie een zwaargewonde man aan. Het gaat om Ingemar Lerberg, een plaatselijke politicus. In de hal van het huis ligt een kleine, dode hond op een met bloed doordrenkt Perzisch tapijt.

Op haar eerste werkdag bij de Rijksrecherche wordt rechercheur Nina Hoffman meteen in het diepe gegooid. Haar nieuwe baas, commissaris Q, beslist dat Nina de gebruikelijke introductiecursus over mag slaan en zet haar meteen op de zaak van de gewonde politicus. Nina krijgt opdracht de plaatselijke politie te ondersteunen bij het onderzoek.

Ook journaliste Annika Bengtzon houdt zich beroepsmatig bezig met het lot van Ingemar Lerberg. De politicus is in zijn eigen huis zwaar mishandeld en het is nog maar de vraag of hij het zal overleven. Annika verdiept zich in de achtergrond van Lerberg. Een aantal jaar geleden was er een schandaal dat breed werd uitgemeten in de pers. Wat was er toen precies aan de hand? Ingemar Lerberg is getrouwd met Nora. De kinderen van het stel worden in goede gezondheid aangetroffen bij hun tante maar Nora zelf is nergens te bekennen. Ook de politie slaagt er niet in om de vrouw op te sporen. Waar is Nora?

De lijkschouwing wijst uit dat Ingemar Lerberg op gruwelijke wijze is toegetakeld. Nina Hoffman beseft tot haar grote afschuw dat Ingemar op professionele wijze is gemarteld. De verwondingen zijn talrijk en moeten een helse, ondraaglijke pijn hebben veroorzaakt. Zowel de politie als de pers duikt op de zaak. Waarom is Lerberg gemarteld? Heeft het met zijn dubieuze verleden te maken of misschien met zijn politieke voorkeur? De grootste vraag blijft echter: waar is Nora? Ze is nog altijd niet gevonden. Moet er voor haar leven worden gevreesd of is ze het brein achter de mishandeling van haar man?  

Anders Schyman, de baas van Annika, maakt zich vooral zorgen over zijn eigen welzijn. Op het internet heeft een blogger met de naam Licht van de Waarheid het op hem voorzien. In grove bewoordingen trekt de blogger de integriteit van Schyman in twijfel. Het Licht van de Waarheid beweert dat de prijswinnende documentaire die Schyman achttien jaar geleden maakte, vol onwaarheden zit. De blogger krijgt steeds meer aanhangers en Schyman wordt publiekelijk aan de schandpaal genageld. Hoe moet hij zijn gelijk bewijzen?

Al jaren behoort Liza Marklund tot mijn favoriete thrillerauteurs. Ook in Nora’s verdwijning bedient ze zich van een jaloersmakend soepele schrijfstijl. Al vanaf de eerste bladzijde hield het verhaal me in een ijzeren greep. De goed uitgedachte verhaallijnen sluiten naadloos op elkaar aan en de nieuwsgierigheid van de lezer wordt doorlopend geprikkeld. Mooi is ook dat pas aan het eind van het boek de samenhang tussen de verhaallijnen volledig verklaard wordt. Het verhaal blijft hierdoor tot de laatste bladzijde boeien.

Nora’s verdwijning maakt deel uit van de Annika Bengtzon-reeks. In het vorige deel overleefde haar ex-man Thomas een ontvoering in het buitenland maar verloor daarbij wel zijn hand. Terwijl Annika een nieuw leven opbouwt met haar vriend Jimmy Halenius kampt Thomas met een depressie. Hij kan het verlies van zijn hand niet verwerken en zijn liefde voor Annika is omgeslagen in een diepe haat. Hij kan al helemaal niet verkroppen dat zijn baas Jimmy de nieuwe liefde van zijn ex-vrouw is. Annika op haar beurt is gelukkig met Jimmy maar het lukt haar maar niet om een band met zijn dochter op te bouwen. Elke poging faalt jammerlijk. Jimmy staat op het punt een felbegeerde baan in de wacht te slepen. De nieuwe functie zal een verhuizing naar een andere stad met zich meebrengen en dat baart Annika grote zorgen. Hoe moet dat met de kinderen, hun school en hun vader? Het pasverworven geluk van Annika kan elk moment als een zeepbel uiteen spatten.   

Liza Marklund blijft me verbazen. Hoe is het mogelijk dat ze keer op keer een perfect uitgebalanceerde thriller aflevert? Met Nora’s verdwijning schittert ze opnieuw. Ook Annika Bengtzon is nog lang niet op haar retour.

ISBN 9789044531459 | paperback | 440 pagina's| Uitgeverij De Geus | januari 2014
Vertaald door Wendy Prins

© Annemarie, 19 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altTeken van leven
Liza Marklund

Journaliste Annika Bengtzon wordt bij haar baas, Anders Schyman, geroepen. In het vergaderzaaltje wacht hij haar op in het gezelschap van nog drie mannen. Annika herkent Jimmy Halenius, de baas van haar vriend Thomas. Angst slaat toe en groeit uit tot blinde paniek wanneer Halenius haar vertelt dat Thomas vermist is geraakt tijdens zijn werkbezoek aan Kenia. Hij maakte deel uit van een delegatie die een inspectiereis naar Liboi, bij de grens met Somalië, ondernam. De tolk en de bewaker die met het groepje meereisden zijn gedood.

Al snel is duidelijk dat de delegatie – die bestaat uit zeven vertegenwoordigers uit diverse EU-landen – ten prooi is gevallen aan ontvoerders. De ontvoerders sturen een videoboodschap waarin ze zichzelf Fiqh Jihad noemen. Ze stellen als eis dat de grenzen naar Europa geopend worden en willen afschaffing van invoerrechten. Ook moeten de  natuurlijke rijkdommen van de aarde eerlijk verdeeld worden. Wanneer het gruwelijk toegetakelde lichaam van een van de delegatieleden wordt gevonden, een Fransman, is het meer dan duidelijk dat het de ontvoerders menens is.

Annika weet niet of ze Thomas ooit nog terug zal zien. Toch gloort er een sprankje hoop aan de horizon. Familie van de andere delegatieleden is benaderd door de ontvoerders en na betaling van een flinke som losgeld is er iemand vrijgelaten. Het bijeenschrapen van het losgeld biedt echter geen enkele garantie, de bedoelingen van de ontvoerders zijn niet te doorgronden. Halenius heeft zijn intrek in het appartement van Annika en Thomas genomen om namens Annika met de ontvoerders te onderhandelen. Zullen de ontvoerders contact opnemen?

Terwijl het leven van Annika volledig op zijn kop staat gaat dat van haar familie en vrienden gewoon door. Ze leven met Annika mee maar worden opgeslokt door hun eigen beslommeringen. Alleen haar lieve collega Berit biedt hulp en neemt de kinderen tijdelijk onder haar hoede. Verder staat Annika er helemaal alleen voor en het is erg pijnlijk voor haar om op deze manier te ontdekken dat ze niet op haar familie en vrienden kan bouwen. Annika overdenkt haar relatie met Thomas. Na hun echtscheiding zijn ze toch weer bij elkaar gekomen. Annika weet dat Thomas haar steeds opnieuw ontrouw is en ze vermoedt dat een vrouw de reden is geweest dat hij vrijwillig mee is gegaan op de inspectiereis. Ondanks alles houdt Annika van Thomas en ze is tot alles bereid om hem veilig terug te krijgen.

Auteur Liza Marklund heeft zichzelf overtroffen. Haar serie met Annika Bengtzon is zo sterk dat ik bij elk boek denk dat het hoogtepunt is bereikt. Niets is minder waar want ook Teken van leven is belachelijk goed. Ik werd onmiddellijk gegrepen door het verhaal en heb het verslonden. Regelmatig las ik met ingehouden adem. Marklund schrijft heel indringend en weet de personages in het boek bijzonder menselijk en overtuigend neer te zetten. De ontvoering wordt ook vanuit Thomas zelf beschreven en dat is heel aangrijpend om te lezen. In de dankbetuiging stelt Marklund dat ze een “bijna absurde hoeveelheid research” heeft gepleegd. Het grondige onderzoek waaraan ze de onderwerpen van haar boeken onderwerpt vertaalt zich naar een kwalitatief zeer hoogwaardige, bloedstollende thriller.

Behalve geweldige thrillers heeft Liza Marklund samen met Mia Eriksson twee prachtige non-fictie romans geschreven. Ondergedoken en Asiel gaan over de Zweedse Mia Erikkson die met haar twee kinderen moet vluchten voor haar leven nadat ze de gewelddadige relatie met de vader van de kinderen verbroken heeft. Beide boeken lezen als thrillers waarbij het nauwelijks te bevatten is dat het waargebeurde verhalen zijn. Het zijn wat mij betreft twee van de beste boeken over het verborgen leed van huiselijk geweld. Net als de andere boeken van Liza Marklund is  Teken van leven een absolute aanrader. Lees en huiver.

ISBN 9789044516586 | Paperback| 439 pagina’s|  Uitgeverij De Geus| mei 2012
Vertaald door Wendy Prins

© Annemarie, 13 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven