Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Pierre Lemaitre

Vrije valVrije val
Pierre Lemaître


Toen het bericht kwam, zetten Alain Delambre en zijn vrouw Nicole de verbouwing van hun keuken meteen stop. Dat Alain niet langer als human-resourcemanager nodig was, was een schok. Toch bleef hij aanvankelijk optimistisch. Met een beetje geluk zou hij snel een nieuwe baan vinden en konden ze hun onbezorgde levensstijl gewoon voortzetten. Vier jaar later is hij echter nog steeds werkloos. Van Nicoles salaris komen ze nauwelijks rond en de nooit voltooide keuken is een dagelijkse doorn in het oog. Alain voelt zich uitgeblust en afgedankt.


Met de slecht betaalde baantjes die Alain her en der bemachtigt, slaagt hij er niet in een einde aan de financiële onzekerheid te maken. Het doet hem pijn om te zien dat Nicole in oude kleding rondloopt omdat er geen geld voor een nieuwe outfit is. Elke ochtend werkt hij een paar uur bij Messageries Pharmeutiques waar hij dozen met medicamenten sorteert. Het levert nauwelijks wat op maar ze kunnen elke cent goed gebruiken. Alains supervisor heet Mehmet Pehlivan. Hij is een Turk die al tien jaar in Frankrijk woont maar de Franse taal nauwelijks machtig is. Alain kijkt op hem neer en ergert zich aan het feit dat Mehmet zich als de baas van het hele bedrijf gedraagt.


Op weer een uitzichtloze dag heeft Mehmet een bijzonder slecht humeur. Tot overmaat van ramp zijn juist die dag de codes op de pakketten niet goed leesbaar. Wanneer Alain zich vooroverbuigt om een code te ontcijferen, ontploft Mehmet. Hij geeft Alain een schop onder zijn kont. Alain weet niet wat hem overkomt. Heus, hij is normaalgesproken helemaal niet agressief maar nu knapt er iets. Niet veel later haast hij zich met een pijnlijk bonkend hoofd naar huis. Hij heeft Mehmet zo’n harde kopstoot gegeven dat de neus van de man als een luciferhoutje knapte.


Alain schaamt zich enorm voor zijn woede-uitbarsting. Uiteraard is hij op staande voet ontslagen en er hangt hem een rechtszaak boven het hoofd. Hij durft het niet aan Nicole te vertellen. Dat er juist op dat moment een baan als HR-manager beschikbaar komt is dan ook bijna te mooi om waar te zijn. De medewerker van het wervingsbureau vertrouwt hem toe dat zijn leeftijd dit keer geen enkel obstakel vormt. Het gaat de werkgever, die vooralsnog anoniem blijft, om de beste medewerker, niet om de jongste. Alain maakt eindelijk een eerlijke kans op een baan. 


De sollicitatieprocedure is nogal opmerkelijk. Naast een aantal pittige tests zal er een gijzeling gesimuleerd worden. Vijf belangrijke medewerkers van het nog altijd anonieme bedrijf zullen gegijzeld worden. Hoewel zij geen enkel gevaar zullen lopen, zullen ze denken dat het om een echte gijzeling gaat. Het is aan Alain en de andere kandidaten om de gijzelaars op de proef te stellen. Wie is het meest stressbestendig en wie komt meteen met gevoelige bedrijfsinformatie op de proppen. Wie is werkelijk geschikt voor zijn of haar functie en wie moet de deur gewezen worden? Als het Alain lukt de gijzelaars beter te doorgronden dan zijn medekandidaten doen, sleept hij de baan in de wacht.


Alain is inmiddels zo wanhopig dat hij tot alles bereid is om een nieuwe baan te bemachtigen. Nicole vindt een gesimuleerde gijzeling echter veel te ver gaan en eist dat Alain zich terugtrekt. Alain stemt schoorvoetend toe maar hij meent er niks van. Hij wil niet langer werkloos zijn. Hij wil niet langer falen als kostwinner. Hij zal de baan als HR-manager bemachtigen, hoe dan ook.


Ik heb Vrije val met gemengde gevoelens gelezen. De schrijfstijl van auteur Pierre Lemaître bevalt me goed en hij heeft bovendien voor heel wat verrassende verhaalwendingen gezorgd. Het verhaal is echter totaal niet geloofwaardig en daarnaast vind ik hoofdpersoon Alain een verschrikkelijk kwal. Hij kijkt op mensen neer en is extreem egoïstisch. Zo liegt hij iedereen, ook zijn vrouw en twee dochters, schaamteloos voor om zijn doelen te bereiken.


Voor leesclubs zou Vrije val een interessante keuze zijn. Over dit boek kan uren gediscussieerd worden. De een zal Alains (wanhoops)daden geniaal vinden, de ander zal van mening zijn dat hij te ver is gegaan. Wat doen jarenlange geldzorgen met een mens? Hoe ver mag iemand gaan om een beter leven te bewerkstelligen? Hou er rekening mee dat niets in dit verhaal is wat het op het eerste gezicht lijkt. Ik hoop in ieder geval nooit iemand als Alain te ontmoeten!


ISBN 9789401607360  | Ebook| 351 pagina's | Xander Uitgevers | Augustus 2017
Vertaald door Jan Steemers

© Annemarie, 20 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven