Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jan Costin Wagner

Licht in een donker huisLicht in een donker huis
Jan Costin Wagner


Op een dag is ze weg. Larissa. Eigenlijk heet ze niet eens zo maar haar echte naam weet politieman Kimmo Joentaa niet. De vrouw die ineens in zijn leven kwam is even onverwacht weer weggegaan. Hij mist haar. Elke dag laat hij de lampen in zijn huis aan in de hoop dat ze uit zijn als hij weer thuiskomt. Larissa zit namelijk het liefst in het donker. Het licht blijft echter branden, Larissa keer niet terug.


Kimmo weet wel dat ze ongrijpbaar is. Larissa werkt als prostituee en leidt een eigen leven. Toch voelt hij zich verbonden met haar en is hij eenzaam nu ze weg is. Dan vraagt een moordzaak zijn aandacht. In het ziekenhuis is een vrouw vermoord. De vrouw was een aantal maanden eerder in comateuze toestand in een berm aangetroffen. Ze is niet bijgekomen en niemand weet wie ze was. Een vrouw zonder naam, zonder identiteit. Net als Larissa. En nu heeft iemand de vrouw in haar ziekenhuisbed om het leven gebracht.


Hardnekkig stuurt Kimmo elke dag een e-mail naar Larissa. Hij krijgt nooit antwoord. Toch houdt hij stug vol. En dan ineens reageert Larissa. De opluchting is enorm. Larissa heeft zijn e-mails gelezen en daarin schreef Kimmo ook over de moordzaak. Larissa begeeft zich in een andere wereld dan Kimmo, weet andere dingen dan hij. Ze geeft hem een waardevolle aanwijzing. De tip van Larissa leidt hem uiteindelijk naar een afgelegen, klein dorp. En hier kruist zijn pad dat van twee andere agenten. Zij houden zich bezig met twee afzonderlijke moordzaken die steeds meer gemeen blijken te hebben. Ook hun spoor heeft hen in het afgelegen dorp doen belanden.


Kimmo en zijn collega’s bundelen hun krachten en beseffen dat de moorden te maken hebben met een gebeurtenis uit het verleden. Er is iets gebeurd in de zomer van 1985. Iets wat iedereen het liefst wil vergeten. Maar dat laat de moordenaar niet toe. Ook al weten ze nog niet wat er precies is gebeurd, Kimmo beseft dat de andere betrokkenen zo snel mogelijk gevonden moeten worden. Hij doet er alles aan om ze op te sporen, de moordenaar is hem echter steeds een stap voor.


Deze Scandinavische thriller is wonderlijk genoeg geschreven door een Duitser. Maar dan wel een Duitser die Finland als zijn tweede vaderland beschouwt. Auteur Jan Costin Wagner woont afwisselend in Duitsland en Finland. Buiten dit boek heb ik nog niets van hem gelezen. Als zijn eerdere boeken ook zo goed zijn heb ik mijzelf heel wat leesplezier ontzegt. Deze man kan schrijven. De personages in zijn boek zijn raak neergezet en sympathiek. Het verhaal bevat diepgang en heeft een goed uitgewerkt plot. De verschillende verhaallijnen blijken raakvlakken te hebben en ontmoeten elkaar op een kundige, overtuigende manier. De spanning is prettig, het is sluimerend met af en toe een piek. Op een gegeven moment neemt het verhaal een interessante wending zonder ook maar een moment de geloofwaardigheid te verliezen.


Over Licht in een donker huis kan ik kort maar bondig zijn: Een uitstekende thriller.


ISBN 9789059363656| Paperback | 336 pagina’s| Uitgeverij Cossee | juni 2012
Vertaald door Gerda Meijerink

© Annemarie, 10 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


IJsmaanIJsmaan
Jan Costin Wagner


De achterflap: 

Wanneer Kimmo Joentaa's vrouw, Sanna sterft aan kanker staat zijn leven stil. Hij leeft verder in trance en kan niet accepteren dat zijn mooie, lieve Sanna er niet meer is.
Alles wat hij tegenkomt en ziet doet hem aan haar herrinneren, zelfs het misdrijf waar hij bij geroepen wordt. Een vrouw wordt vermoord in haar slaap, verstikt met haar eigen kussen.
Sporen van inbraak zijn er niet. Kort daarna gebeurt er een gelijkaardige moord.


De bekroonde literaire thriller IJsmaan met in de hoofdrol de vriendelijke, melk drinkende inspecteur Joentaa vertelt verontrustend rustig en in de stilte van een prachtig winterlandschap over een oude droom van de mensheid : eenmaal in het leven de klok terugdraaien tot de volmaakte paradijselijke onschuld weer is bereikt. In hun verlangen daarnaar merkt de inspecteur, gaan sommige mensen heel ver.

____________________


IJsmaan is een verhaal over dood, verdriet, moeten loslaten maar niet kunnen. En toch is het geen tranendal, het is niet zwaar om te lezen. Wagner schetst de gevoelens van zijn personages op een zodanige manier dat je zelf hun pijn en verdoving voelt. Je weet ook al heel vlug in het verhaal wie de moordenaar is, maar dat maakt eigenlijk niet uit. Het is niet zozeer het plot dat het boek spannend maakt, maar veeleer de indringende, naar de strot grijpende manier waarop het verhaal geschreven is dat je de bladzijden doet verslinden.


Jan Costin Wagner is een natuurtalent, die zijn liefde voor zijn tweede vaderland, Finland, duidelijk laat blijken. Zijn beschrijving van landschappen zijn ware stillevens. Zijn karakters zijn prachtig geschetst. Hij heeft een aparte schrijfstijl met korte, rake zinnen. Toch stoort dit niet, integendeel, het maakt het verhaal nog meer geladen, literatuur die onder je huid kruipt, bijna poëzie. Een pareltje dat je moet gelezen hebben.


IJsmaan is het tweede boek van Wagner. Zijn eerste is nog niet vertaald en zijn derde is ook al geschreven. Ik hoop dat ze allebei zo snel mogelijk in ons taalgebied verschijnen.


ISBN 9059360613 | Paperback | 319 pagina's | Uitgever Cossee | april 2005
vertaald door Froukje Slofstra

© Christine, 18 januari 2006

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven