Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Peter van Beek


Slagzee
Texelse thrillers 4
Peter van Beek


Dit is het vierde boek over Lone Telander. Haar relatie met Mihra Mahinović is na de begrafenis van haar vader beëindigd. Dit riep wel wat vragen bij me op, want de vader van Lone overlijdt aan het einde van het tweede boek en in het derde boek zijn de dames nog samen. Maar goed, daar zal ik me maar niet al veel zorgen over maken. Lone woont alleen in de boerderij van haar vader, die verkocht zal moeten worden, omdat ze niet het geld heeft om haar zus Hadewych uit te kopen.


Het boek begint met een gruwelijke moord op een oude man, gepleegd door een man en een vrouw, die aan het eind van het hoofdstuk nog even ruzie lijken te krijgen, omdat de man een sterke afkeer van homoseksuelen laat blijken.
Vervolgens wordt een lichaam van een man gevonden, waarvan de vingers verwijderd zijn. De man lijkt al een jaar dood te zijn.


In Duitsland wordt in een jachthut in het Teutoburger Woud ook een dode man gevonden. Deze zaak belandt op het bord van Levi Weiß. Het slachtoffer blijkt een oude nazi te zijn, die z'n gedachtegoed nog steeds koestert. De kelder van de villa lijkt een museum over de nazitijd te zijn, waaruit dit duidelijk blijkt. Er is een spoor naar een andere Duitser, die een huis op Texel had en die al een jaar vermist wordt.


Inspecteur Levi Weiß komt uiteindelijk naar Texel en de zaken blijken met elkaar verbonden te zijn. Er duikt nog het lichaam van een vrouw op en in het vakantiehuis van het eerste slachtoffer vindt men een dagboek, terwijl men ook nog twee neonazi's ontmoet.


De hele zaak lijkt verband te houden met een vergeten episode uit de Tweede Wereldoorlog die zich op Texel tegen het eind van de oorlog heeft afgespeeld.
Lone Telander komt tot de ontdekking dat haar grootvader, die fout was in de oorlog, niet dood is, maar terug is gekeerd naar Texel. Tussen Levi Weiß en Lone speelt zich ook het een en ander af en aan het eind van het boek ben ik ergens toch wel benieuwd of we hem in het volgende boek weer tegen zullen komen.


Het is weer een spannend boek geworden, waarbij je misschien ook weer niet al te veel moet nadenken, anders komen er toch nog wel wat onlogische dingen aan het licht., want waarom bevinden de moordenaars zich een jaar na de dood van het eerste slachtoffer zich weer op het eiland?
Volgens mij zit er ook nog een spelfout in het boek, want er is sprake van tie ribs, terwijl het volgens mij tiewraps moeten zijn. Op internet vind ik echter beide woorden.

ISBN 978 94 92435 08 8 | Paperback | 208 pagina’s | QV Uitgeverij | mei 2018

© Renate 12 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

ZondvloedZondvloed
Texelse thrillers 3
Peter van Beek


Als brandweerduikers tijdens een oefening een oldtimer in de Mokbaai op Texel vinden, met op de bestuurdersstoel het lichaam van een jonge vrouw, tast de politie aanvankelijk in het duister.


Het spoor leidt naar sekteleider Theo Hoornaerts, die met meerdere jonge vrouwen en een paar mannen samenwoont in een boerderij. Als het onderzoek hier vastloopt, gaan Lone Telander en haar collega en vriendin Mihra Mahinović undercover in de sekte.
Tussen de vrouwen in de sekte heerst een gespannen sfeer, omdat ze allemaal geacht worden gemeenschap met de sekteleider te hebben en er een vrouw uitverkoren zal zijn om zijn kind te dragen.


Halverwege het boek is er ineens een sprong terug in de tijd, waarin het besluit valt om undercover in de sekte te gaan, omdat men niet verder lijkt te komen met het oplossen van de moord. Later lezen we ook nog fragmenten uit het dagboek van een van de vrouwen, dat Lone gevonden heeft.

De hoofdstukken over het leven van Lone en Mihra in de sekte worden afgewisseld met hoofdstukken waarin iemand vastgebonden in een souterrain ligt.


Het is weer een spannend boek geworden, dat soms wel een beetje verwarrend is, omdat er meerdere mensen zijn die tamelijk vreemd overkomen. In hoeverre Theo werkelijk gelooft in zijn visioenen is maar zeer de vraag. De hoeveelheid geld die de mensen voor hun verblijf op de boerderij moeten betalen doet mij vermoeden dat Theo de sekte vooral heeft opgericht om er zelf beter van te worden.


Qua niveau vind ik het boek niet ver boven de boeken van Baantjer staan, maar wie een lekker spannend boek zoekt, wat gemakkelijk wegleest, kan dit zeker proberen.

ISBN 978 94 92435 04 0 | Paperback | 179 pagina’s | QV Uitgeverij | mei 2017

© Renate 20 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

MoordeilandMoordeiland
Texelse thrillers 2
Peter van Beek


Het boek begint met iemand die een aanrijding veroorzaakt, een gebeurtenis die zich nog niet direct laat plaatsen. In het volgende hoofdstuk zien we Maud Morgenster, die een afspraak met iemand heeft, met wie ze tegen betaling het bed zal delen. Dit loopt anders dan ze zelf verwacht.


Wethouder Esther Morgenster van onderwijs meldt zich in het volgende hoofdstuk op het politiebureau, om aangifte te doen van de verdwijning van haar 19-jarige dochter Maud. Rechercheur Lone Telander neemt de aangifte op, maar het een en ander lijkt op dat moment nog niet zo belangrijk te zijn. Er is ook nog een pyromaan die het eiland Texel al een aantal maanden teistert. Bovendien zit Lone met haar vader die niet lang meer te leven heeft en naar huis komt, omdat hij niet in het ziekenhuis wil sterven.


In dit boek komen we ook weer verschillende mensen uit het vorige boek tegen, zoals haar vriendin Mihra Mahinović en rechercheur Simon Kraus. En natuurlijk speelt op de achtergrond ook de relatie van Lone met haar vader een rol.


Doordat het boek op verschillende plaatsen ook de visie van de dader beschrijft is rond pagina 115 wel duidelijk wie dat is en hoe een aantal dingen in elkaar zitten. Toch loont het zeer de moeite om verder te lezen, want het boek heeft nog wel de nodige verrassingen en de zaken zitten complexer in elkaar, dan op het eerste gezicht lijkt. Het is weer een spannend boek en ik wil beslist meer over Lone Telander lezen.


ISBN 9789082080087 | Paperback | 238 pagina’s | QV Uitgeverij | november 2015

© Renate, 23 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

DriftDrift
Texelse thrillers 1
Peter van Beek


Het is opvallend hoeveel auteurs van jeugdboeken de afgelopen tijd zijn overgestapt op of een zijsprong maken naar het schrijven van thrillers. Ook Peter van Beek (1958) heeft zich, na het publiceren van zeven jeugdboeken, nu gewaagd aan het schrijven voor volwassenen in de vorm van een spannend boek. Naast auteur is hij docent Nederlands en Journalistiek.


Rechercheur Lone Telander is een pittige tante die zich goed staande weet te houden in de politiewereld. Zij is de protagonist in deze thriller die de eerste in een reeks moet gaan worden. In ieder geval wijst de subtitel 'Een Lone Telander-thriller' wel op meer delen.
De lezer wordt vanaf het begin meegezogen in het verhaal: de eerste moord wordt al direct gepleegd wanneer op de veerboot naar Texel een dode vrachtwagenchauffeur in zijn auto wordt gevonden en de moordenaar zonder een spoor achter te laten weet te verdwijnen. 
Samen met haar collega's uit Alkmaar gaat de Texelse politievrouw Lone Telander op zoek naar de dader. Het wordt een race tegen de klok wanneer er nog meer doden vallen en het onmogelijk lijkt dat deze slachtoffers ook maar iets met elkaar te maken hebben. Wanneer de moordenaar zijn aandacht op Lone gaat richten, volgen de ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart op. 

Drift is een prima thriller, recht voor zijn raap met prettige, doodgewone, alledaagse, aardse hoofdpersonen. Zo levensecht dat je het idee hebt dat ze zo bij je binnen kunnen komen vallen. Door de tussengevoegde perspectiefwisselingen waarin de lezer de laatste ogenblikken van de slachtoffers meebeleeft, wordt de spanningsboog goed opgebouwd. Daarbij schotelt de auteur ons interessante en tot de verbeelding sprekende personages voor. Lone Telander is een mooie, pittige naam voor een mooie, pittige vrouw. Met haar en haar collega's, de wat oudere motorliefhebber Simon Kraus en ICT-expert Mihra Mahinovic, die van Bosnische afkomst is, zet Van Beek een team neer dat, mede gezien hun summier vertelde voorgeschiedenissen en hun onderlinge verhoudingen, volop ruimte biedt voor verdieping in volgende verhalen.
Jammer alleen dat halverwege het boek de identiteit van de moordenaar al duidelijk is, waardoor de grootste spanning wegebt. Het kostte me even tijd om me daarover heen te zetten en de rest van het boek – toch met veel plezier – verder uit te lezen.


Drift is al met al een onderhoudende, in een vlotte schrijfstijl neergepende thriller. De plot zit uitstekend in elkaar en er wordt logisch naar een geloofwaardig eind toegewerkt. De afgelopen tijd is de ene na de andere thriller van Nederlandstalige bodem verschenen en (bijna) allemaal zijn ze het lezen meer dan waard. Drift is een prima nieuwe loot aan deze stam. 


ISBN 9789461090775 Paperback 300 pagina's De Crime Compagnie april 2013

© Joanazinha, 3 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven