Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Trudi Rijks

De weg van het waterDe weg van het water
Trudi Rijks


Eens lag de wereld aan haar voeten. Samen met haar echtgenoot Ram leidde het wereldberoemde fotomodel Bente een glamoureus bestaan. Er was geld in overvloed. Ram en Bente waren steenrijke beroemdheden met een hart van goud. Ware filantropen. Vol enthousiasme werd een groot deel van hun vermogen in weeshuizen in derde wereldlanden gepompt. Het beroemde liefdespaar wilde de wereld verbeteren. Toch ging het mis.


Nadat Ram door een ongeval om het leven kwam, ging het snel bergafwaarts met Bente. In haar prachtige huis, ergens in een bos in Friesland, kwijnde ze weg. Bente raakte verslaafd aan alcohol en het syndroom van Korsakov deed zijn intrede. Bente veranderde van een stralende vrouw in een zielig hoopje mens. Haar hersens zijn door de Korsakov aangetast.  Zelfstandig wonen gaat niet meer. Haar tien jaar oudere zus Floor is nu haar bewindvoerder. Het is aan Floor om orde in de chaos te scheppen.


Floor zelf heeft ook het nodige meegemaakt. Ze is gescheiden, heeft haar zieke ouders verzorgd en nu draagt ze ook nog de verantwoordelijk voor Bente. Op aanraden van de bedrijfsarts zit ze thuis. Ze heeft dus alle tijd om orde op zaken te stellen. Het prachtige huis van Bente en Ram moet verkocht worden en Floor moet al hun papierwerk doorspitten. Floor merkt dat ze de klus steeds weer uitstelt. Ze vindt het moeilijk om in het leven van Bente te duiken. Ook baart de omvang van de klus haar zorgen. Floor heeft haar eigen leven nauwelijks op orde en nu moet ze ook dat van haar zusje ordenen.


Een groot deel van het vermogen van Ram en Bente blijkt als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. De weeshuizen zijn gesloten. Wat is er gebeurd? Heeft iemand het stel opgelicht of droegen Ram en Bente een geheim met zich mee? Floor weet niet of ze het antwoord wel wil weten. Het doet haar verdriet dat haar zusje nog maar een schim van haar oude zelf is. Een kinderlijke vrouw die haar naasten nauwelijks herkent. Floor vertoont vluchtgedrag maar gelukkig is haar dochter Kim heel wat doortastender van aard. Helaas wordt Kim in eerste instantie niet door hulpvaardigheid maar door hebzucht gedreven. Wanneer ene Buisman besluit een slaatje uit het leed van Bente te slaan, zullen Floor en Kim hun krachten moeten bundelen.


Gedragswetenschapper en schrijfster Trudi Rijks heeft voor het schrijven van deze thriller uit haar psychologische en relationele kennis geput. In deze meeslepende thriller komen meerdere onderwerpen aan bod. Hoofdpersoon Floor Postma is een onzeker, zweverig type. Ze vertoont ontwijkend gedrag en heeft moeite voor zichzelf op te komen. Ze wil altijd maar het juiste doen, ook al doet ze zichzelf daarmee tekort. Nu ze niet alleen voor haar eigen belangen maar ook voor die van haar zus Bente op moet komen, zal ze steviger in haar schoenen moeten staan. Floor moet leren doortastend op te treden.


Bente staat symbool voor het verdrietige feit dat er in onze maatschappij mensen zijn die misbruik maken van wilsonbekwame medemensen. Steeds vaker worden mensen als Bente financieel uitgebuit of zelfs seksueel misbruikt. De slachtoffers beseffen niet wat hen overkomt en kunnen zichzelf niet verweren. De “oude” Bente was een spirituele vrouw die geloofde in het goede van de mens. Ze wilde de wereld mooier maken. Ook zij was een gewillig doelwit voor mensen met verkeerde bedoelingen. Toen ze besefte wat er gaande was, kwam de klap hard aan. Haar wereldbeeld werd geweld aangedaan.


Tot slot komt de relatie tussen Floor en Kim aan bod. Floor is een passieve vrouw die zich door haar dochter op de kop laat zitten. Hun moeder-dochter band is niet in balans wat hun relatie niet ten goede komt. Kim zal haar pas respecteren als Floor leert het heft in eigen handen te nemen.


De weg van het water is geen vrolijk verhaal. Het kent weinig luchtige momenten. Op Bente na, zijn de hoofdpersonages niet erg charismatisch. Vreemd genoeg ontleent het verhaal juist daaruit zijn kracht. De personages zijn van hun schil ontdaan waardoor hun kern is blootgelegd. Juist door Floor, Kim en Buisman zo eerlijk mogelijk neer te zetten, leer je als lezer hun goede en minder goede kanten kennen en is het verhaal overtuigend. Zal het Floor lukken om niet alleen goed te willen doen maar ook actie te ondernemen? Bente heeft haar hard nodig! De weg van het water is, ondanks tal van spannende gebeurtenissen, niet ijzingwekkend. Boeiend is het echter wel.


ISBN 9789022574294 | paperback | 272 pagina's| Boekerij | januari 2016

© Annemarie, 18 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven