Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Johanna Spaey

Dood van een soldaatDood van een soldaat
Johanna Spaey

Net na de eerste wereldoorlog wordt in een Vlaams dorp een vermoorde man gevonden. De dokter in het dorp, Sara Sondervorst, gaat op haar eigen manier op onderzoek uit, daarbij geholpen door de gendarme Van de Cauter. Ze ontdekken is dat er maar erg weinig mensen iets om de vermoorde man gaven, hij was een schuinsmarcheerder, verleidde vrouwen en brak hun harten, heulde met de Duitsers. Hij probeerde op allerlei manieren een slaatje te slaan uit andermans ellende.
Sara heeft haar broer Maurice in huis, een slachtoffer van de gassen die in de loopgraven gebruikt werden. Af en toe slaat de kolder in zijn kop. Sara durft het zichzelf niet te bekennen, maar eigenlijk denkt ze dat hij wel eens de moordenaar zou kunnen zijn. Ze hebben een vriend in het dorp: Alexander, een man die in de oorlog, zijn beide benen en een arm kwijt geraakt is, maar niet zijn liefde voor Sara. Hij probeert Maurice onder zijn hoede te nemen en weet veel meer dan Sara denkt. Ook van haar eigen geheimen.
Dan wordt er nog een man vermoord. Is er verband met de eerste moord? En is het gerucht waar dat er eigenlijk nog een derde slachtoffer was, die als oorlogsslachtoffer begraven is?
Is er in het dorp nog iemand die niets te maken heeft met al deze verwikkelingen? Het dorp is een wirwar van intriges en geheimen, waaruit slechts met grote moeite de waarheid naar boven gehaald wordt.


Het boek liet me achter met een gevoel van bedrogen te zijn, maar ik kan niet zeggen waarom, dat zou een deel van de geheimzinnigheid die het boek in zich heeft wegnemen.
Het wisselende perspectief, nu eens Sara, dan weer Alexander maakt het eerder verwarrender dan dat het het verhaal spannender maakt. Dat je door wil lezen komt eerder doordat je wil weten wat er in de hoofden van al die verknipte personages omgaat, je wil de raadsels opgelost zien.


Bekroond met de Knack Hercule Poirotprijs 2005 en de gouden strop 2005.


Paperback | 300 Pagina's | Manteau thriller | 2005 ISBN: 9022318389

© Marjo, 23 december 2005

Reageren? Klik hier!

Recensies

Boven