Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Stephen King


Schone slaapstersSchone slaapsters
Stephen King en Owen King


Aanvankelijk maakte niemand in het Amerikaanse stadje Dooling zich druk om de slaapziekte die in Australië was uitgebroken. Australië was immers ver weg en de inwoners van Dooling hadden zo hun eigen problemen. Dat vrouwen ver weg massaal in slaap vielen en niet meer wakker werden, interesseerde hen niet . Zelfs in de vrouwengevangenis, waar het leven nauwelijks vertier bood, stond men nauwelijks bij de mysterieuze uitbraak stil.


Ook Clint en Lila Norcross hebben geen tijd om zich druk om een slaapziekte in een land ver weg te maken. Allebei hebben ze een drukke baan. Clint is hoofd psychiatrie in de vrouwengevangenis en Lila is hoofdcommissaris van de politie. Hun spaarzame vrije uren brengen ze het liefst met hun zestienjarige zoon Jared door. Eigenlijk zouden ze meer aandacht aan elkaar moeten besteden maar de laatste tijd lijkt de liefde die hen eens bijeenbracht niet meer zo vanzelfsprekend. Lila heeft bovendien ontdekt dat Clint jarenlang iets voor haar verborgen heeft gehouden. Of eigenlijk: iemand.


Door een ongewone moord heeft Lila wel wat beters te doen dan het laatste nieuws te volgen en het ontgaat haar dan ook volkomen dat de slaapepidemie zich steeds verder uitbreidt. In een trailer, vlakbij het bos, is een dubbele moord gepleegd. Volgens ene Tiffany,  die het misdrijf van dichtbij heeft zien gebeuren, heeft een onbekende vrouw de twee slachtoffers met haar blote handen gedood. Daarna heeft ze het drugslab van een van de slachtoffers opgeblazen.


Onderweg naar de plaats delict rijdt Lila bijna een vrouw die aan het signalement voldoet aan. Lila raakt van schrik de macht over het stuur kwijt en wanneer ze eindelijk stilstaat, ziet ze in haar achteruitkijkspiegel dat de vrouw is blijven staan en onbewogen over haar schouder kijkt. Haar blote billen steken parmantig onder haar overhemd, het enige kledingstuk dat ze draagt, uit. Korte tijd later laat de vrouw, die zichzelf Evie noemt, zich glimlachend door Lila in de boeien slaan. Ze wordt linea recta naar de vrouwengevangenis gebracht. Niemand weet nog dat dat precies is wat Evie wil. Alles maakt onderdeel uit van een plan. Een plan dat rechtstreeks met de slaapziekte verbonden is en waar Lila’s echtgenoot Clint, die van niks weet, deel van uitmaakt.


Magda Dubeck is een van de eerste vrouwen in Dooling die door de slaapziekte getroffen wordt. Terwijl ze zich overgeeft aan de genoegens van een middagdutje wordt haar gezicht in een webachtige cocon, die uit haar eigen lichaam groeit, ingepakt. De volgende die in slaap sukkelt is zwerfster Essie. Haar slapende lichaam gaat grotendeels schuil onder plastic en een stuk zeildoek.


Langzaam slaat de paniek toe. Wereldwijd worden vrouwen die in slaap vallen niet meer wakker. Wie probeert het webachtige spul van het gezicht van zijn geliefde te vegen, ontdekt dat de “schone slaapsters” maar beter niet wakker gemaakt kunnen worden. Wereldwijd breekt chaos uit. Niemand weet dat Dooling de sleutel tot de oplossing herbergt. De mysterieuze Evie weet precies wat er gaande is. Dat is ook de reden dat ze zich veilig in de gevangenis heeft laten opsluiten. Evie is anders. Ze is gekomen met een doel en schuwt geen enkel middel om het te bereiken.


In Schone slaapsters scheppen auteurs Stephen en Owen King een situatie die de wereld op zijn kop zet. Hoe meer vrouwen in slaap vallen, hoe groter de chaos wordt. Mannen die in paniek raken en hun vrouwen of dochters toch wakker proberen te maken, belanden in levensgevaarlijke situaties. De slapende vrouwen zelf zijn uiterst kwetsbaar. Zolang niemand het webachtige goedje dat hen bedekt verwijdert, zijn ze volkomen weerloos. Het duurt niet lang voor bepaalde types misbruik van de situatie maken. Anderen besluiten te doen wat de mensheid altijd doet als het iets vreest: het onderwerp van hun angst wordt gedood.


In de gevangenis heeft men al snel door dat Evie anders is. Hoe kan het dat haar wonden razendsnel genezen en wat bedoelt ze met haar vreemde uitspraken? Clint weet niet goed wat hij van haar moet denken en ook zijn vrouw Lila, die uit alle macht wakker probeert te blijven, kan haar ontmoeting met Lila maar moeilijk van zich af zetten. Evie zelf vermaakt zich opperbest. Alles is in gang gezet en nu is het wachten op de keuzes die gemaakt gaan worden. De slapende vrouwen zijn aan zet.


Stephen King staat niet bepaald bekend om zijn korte verhalen en ook in dit boek dat hij samen met zijn zoon Owen schreef, is hij behoorlijk lang van stof. Het verhaal is zo uitgebreid dat het regelmatig een beetje voortkabbelt maar gelukkig is het onderwerp enorm boeiend. Het verhaal is eerder mysterieus dan ijzingwekkend spannend, waarbij vreemd genoeg niet de slapende vrouwen maar de achtergebleven mannen de lezer angst aanjagen. Het is een verhaal met een duidelijke boodschap. Schone slaapsters is een bijzonder ongewone maar fascinerende ode aan de vrouw.


ISBN 9789044353037 | ebook| 675 pagina's | The House of Books | september 2017
Vertaald door Annemarie Lodewijk en Sabine Mutsaers

© Annemarie, 10 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

alt22-11-1963
Stephen King


Voor degenen die toen oud genoeg waren om het nieuws mee te krijgen van de gebeurtenissen in de wereld is 2 november 1963 een bekende datum. Het was in de Koude Oorlog, de Vietnamoorlog zat er aan te komen, het nieuws dat John F. Kennedy, de man op wie alle hoop gevestigd was,dood was, brutaalweg vermoord, vervulde de wereld met afgrijzen, niet alleen in Amerika, maar in de hele wereld.
Wat als die moord voorkomen had kunnen worden?


Stephen King heeft een manier gevonden. Hij laat zijn hoofdpersonage een doorgang vinden naar het verleden. Als hij het ‘konijnenhol’ ingaat, is hij in 1958. Jake’s uiteindelijke opdracht is om Lee Harvey Oswald tegen te houden. Maar er zijn kleine privédingetjes, die hij dan ook maar even wil veranderen. Jake gaat een eerste keer naar verleden en weet dan al dat als hij ingrijpt in de geschiedenis, er geen peil op te trekken hoe het lot degenen wiens leven hij veranderd heeft, dan zal treffen. Natuurlijk kan hij niet iedereen lang en gelukkig laten leven. En natuurlijk heeft hij zijn voorkeuren.
Als hij een tweede keer gaat, nu met het plan om vijf jaar in het verleden te blijven, en met het uiteindelijke doel om die 22e november voorgoed te veranderen, beseft hij dat hij meer verandert. In de chaostheorie is zoiets als het butterfly effect bekend: een kleine verandering op een plek kan grote gevolgen hebben aan de andere kant van de wereld. Of, gezien in de tijd: een verandering in het verleden heeft grote gevolgen in de toekomst. Er zijn nu vijf jaar aan veranderingen...


Stephen King geeft Jake de mogelijkheid om alles te beleven maar ook weer te niet te doen. Als Jake beseft wat het vlindereffect in zijn geval is, komt hij daarmee voor een dilemma te staan, want Jake ontmoet de liefde van zijn leven tijdens zijn sprong in de tijd. Waar moet hij voor kiezen: het belang van de wereld, of zijn persoonlijk geluk?
Dat is heel in het kort het verhaal dat King in achthonderd pagina’s vertelt. En dat is te veel. Zelfs al is er de herkenning, zelfs al is het spannend – het is tenslotte wel de meester die dit schrijft! - het blijft te veel.
Misschien ook omdat het de wereld van Amerika is die geschetst wordt. King doet dat prima, maar het is een beetje een ver van mijn bed show.


ISBN 9789022999554 | paperback |864 pagina's| Luitingh | november 2011

© Marjo, 26 april  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven