Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Eva Nagelkerke

Niet mijn droomNiet mijn droom
Eva Nagelkerke
              

Kim en Rutger hebben een groots besluit genomen: ze gaan de droom van Rutger waarmaken: een half jaar zeilen. Eerst naar Tenerife en dan - ‘als de boter smelt’ – het zeil hijsen en op weg naar de Caraïben. Rutger wilde dit al vanaf zijn jeugd, en Kim is er langzaam in mee gegroeid. Maar ze snapt best dat hun achtjarige dochter Peru niet staat te springen. Een kind van die leeftijd heeft het er veel moeilijker mee om haar vertrouwde leventje en haar vriendinnen achter te laten. Zij kan nog niet overzien dat het ‘maar voor een half jaar’ is.
Dan zullen ze ook 24 uur per dag op elkaars lip zitten. Ze zullen volledig op elkaar aangewezen zijn. Dat werkt wel op hun zenuwen. Kleine onenigheden zouden zomaar in een ruzie kunnen ontaarden, maar:


‘Ze laat haar mondhoeken opkrullen. Precies die glimlach die haar moeder altijd opzette wanneer haar vader haar bekritiseerde. Haar ouders hadden nooit ruzie, tenminste, niet waar zij bij was. Die harmonie, daar is ze aan gewend. Het is de rustigste manier om te leven, zonder spanningen of confrontaties die bakken met energie kosten. En het is kinderlijk eenvoudig.’

Kim schikt zich naar haar man. Dat moet Peru ook: er is een rantsoen, dus niet zomaar een zakje chips opentrekken en iedere avond spelen ze Yahtzee waarbij haar vader haar echt niet laat winnen. Het valt niet meer voor een achtjarige. De spanning is duidelijk aanwezig.


Daarnaast is er het verhaal van Rosalia, hoogzwanger van een vierde kind terwijl haar man moet werken. Werk waarbij hij dagen van huis is. Het gezin woont in Bluefields, Nicaragua, maar Rosalia heeft ook een droom: ze wil uiteindelijk naar Miami. De zwangerschap valt haar zwaar, wanneer komt Raul weer thuis?


In de proloog is er sprake van een dode. Maar wie dat is weet je natuurlijk niet. En er zijn vele kandidaten. Voordat de ontknoping daar is, krijg je als lezer nog een heleboel te verwerken. Er gebeurt van alles. De afwisseling van de verhaallijnen en de onverwachte wendingen maken het een superspannend verhaal. De personages gaan gedurende het verhaal ook steeds meer leven, deze psychologische thriller leg je niet zomaar even weg.


Eva Nagelkerke is de schrijversnaam van de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke. Ze schrijven psychologische thrillers vol onderhuidse spanning en levensechte personages. Hun thrillers Stille wateren en De perfecte engel stonden op de shortlist voor de Hebban Thriller Prijs.

ISBN 9789461096814 | Paperback | 300 pagina’s | Uitgeverij de Crime Compagnie | februari 2023

© Marjo, 14 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De perfecte engelDe perfecte engel
Eva Nagelkerke


Als haar relatie fout gelopen is, moet Lisa  werk zoeken. Ze is nu alleen met haar dochtertje, en heeft wel plannen voor na de zomer, maar wat moet ze in de tussentijd? Er moet wel brood op de plank.


Door haar haast heeft ze niet veel keuze. Een baan waar ze ook kost en inwoning heeft, zou het beste zijn. Dus solliciteert ze als inwonende nanny op een boerderij. Haar pupil is de enige dochter, Bo, vijf jaar oud. Komt goed uit, haar eigen dochter, Ariël is maar iets ouder. En mag dus ook komen.
Ze wordt aangenomen, en ontdekt al snel dat haar werkgeefster erg bezorgd is over haar dochter. Te bezorgd misschien wel. Bo is lang niet zo levenslustig als Ariël. Maar ze mag dan ook niet veel.
En waarom heeft het kind van die akelige nachtmerries?


‘Ze kijken naar me, elke nacht.’


Gebroken nachten, al die zorgen, het is zwaar voor Lisa. Toch kan ze het wel opbrengen want ze weet: hoewel Noëlle graag wil dat ze minstens vijf jaar blijft, dat ze van plan is om na de zomer te vertrekken. Ze heeft al geregeld dat ze dan een opleiding gaat doen in Zwolle, waar ze ook gaat wonen.


Een bijkomend probleem is haar ex, die eist dat ze een co-ouderschap aangaat. Hij heeft het samen met zijn nieuwe vriendin al helemaal uitgedokterd: ze gaan dan als ouders om en om in het huis wonen waar Ariël kan blijven. En dat is in Amsterdam!
Dat gaat dus echt niet gebeuren, zegt Lisa! Maar of ze het kan maken naar Zwolle te gaan? Hij is wel de vader van Ariël.
Dan vindt ze dreigbriefjes en krijgt akelige appjes. Iemand wil dat ze weggaat!


‘Ga weg. Laatste waarschuwing. Wie niet horen wil moet maar voelen.’


Maar omdat ze zich zorgen maakt om Bo durft ze dat niet te doen. Wat als Bo’s leven echt in gevaar is? Want wat betekenen die grafjes die ze heeft gevonden achter in de tuin, met de beeldjes van engeltjes er op?
Er zijn extra verwikkelingen: Noëlle blijkt zwanger blijkt te zijn, en is daar niet onverdeeld blij mee. En Lisa vindt vreemde brieven die duiden op een ruzie tussen Noëlle en Fred, de kunstenares die niet ver van de boerderij woont. Maar zij en Noëlle zijn ogenschijnlijk elkaars beste vriendinnen!

Het verhaal wordt door verschillende personages verteld. Vooral door Lisa, maar ook Sander, Noëlles echtgenoot, en Bo komen aan het woord. En er zijn de cursieve stukken tekst, van de dader. Maar natuurlijk weten we niet wie dat is.
Al heb je vermoedens, Eva Nagelkerke weet je tot op het eind in spanning te houden: het zit namelijk iedere keer toch weer anders dan je dacht!


Eva Nagelkerke is de schrijversnaam van de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke, ook bekend onder de naam Eva Monté.
Met De Perfecte Engel schreven zij een waardige opvolger van hun debuut Stille Wateren.


ISBN 9789402707182 | paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Harper Collins |april 2021

© Marjo, 20 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Stille waterenStille wateren
Eva Nagelkerke


Het is bijna tien jaar geleden dat Sophie in paniek 112 belde. Ze heeft iets vreselijks gedaan, zegt ze tegen degenen die opneemt.
Als het verhaal verder gaat in 2018 woont de dan 29-jarige Sophie nog steeds in Hilversum bij haar ouders, die haar voortdurend controleren. Ze mag nergens naar toe in haar eentje, ook naar de wekelijkse therapiesessie en naar haar werk wordt ze gehaald en gebracht. Dat moet, zeggen haar ouders. Of: ‘het is beter zo’.


Als het nu nog gezellig in huis was, was het misschien nog te doen, maar haar moeder houdt zich aan strikte regels en ze laat duidelijk merken dat ze Sophie kwalijk neemt dat haar leven anders is dan ze had gewenst. En haar vader zwijgt. Er is nog een broer, Oscar, met wie ze iedere dinsdag gaat wandelen en pannenkoeken eten, maar ook Oscar kan of wil niet helpen.Hij heeft aan zijn eigen gezinnetje zijn handen vol.
Het leven van Sophie ziet er niet rooskleurig uit. En komt ze enigszins in opstand, dan dwingt haar moeder haar een extra pilletje te slikken. En dat terwijl ze zich niet eens herinnert wat ze dan wel gedaan heeft!
Sophie vertelt haar broer over de krantenknipsels die ze gevonden heeft gedaan heeft waarin zij ‘de witte dood’ genoemd wordt, zegt Oscar:


‘Je hebt iets ergs gedaan, Sophie, maar je bent geen slecht mens.’
Ze neemt een klein slokje van haar koud geworden muntthee. ‘Ik hoop maar dat zij dat ook vinden.’ brengt ze schor uit.’


Maar als ze vraagt of ze een cursus mag gaan volgen waarvoor ze enkele keren naar Utrecht zou moeten, weigeren haar ouders haar te brengen. Alleen gaan is uit den boze. Die cursus wordt niet alleen aanbevolen, maar ook betaald door haar werkgeefster.


Sophie werkt in een bloemenwinkel, wat ze tegen eigen verwachting in leuk vindt. Jacobien, de eigenaresse, begrijpt niet dat Sophie niet gewoon haar leven in eigen hand neemt. Als Sophie vertelt wat er eigenlijk gebeurd is, voor zover ze dat weet dan, brengt Jacobien haar aan het twijfelen. Er zijn zoveel vragen, en als Sophie zich niet herinnert wat er nu eigenlijk gebeurd is, is het dan wel gebeurd zoals men aanneemt?
Zo komt het dat Sophie op onderzoek uit gaat. En al snel blijkt dat er iemand is die niet wil dat de waarheid aan het licht komt.


Door middel van flashbacks - een spannend verhaal op zich! - komt de lezer er langzaam achter wat er voorgevallen is, toen Sophie in Utrecht studeerde en op kamers zat. Ook wordt er steeds gewisseld van verteller, en dat houdt de spanning er goed in. Het personage van Sophie kruipt onder je huid, terwijl je die moeder van haar wat zou willen aandoen!


Al is dit het eerste boek onder de naam Eva Nagelkerke, het is intussen al het derde boek van de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke en het smaakt naar nog meer! De plot is origineel, en goed uitgewerkt met een uitstekende spanningsboog, je wil gewoon doorlezen tot het uit is. En mocht je als lezer denken te weten hoe het zit, nou dan heb je het mooi mis!


Een nagelbijtertje, deze psychologische thriller!

Alexandra en Victoria Nagelkerke werden geboren in Amsterdam en groeiden op in een dorpje aan de Loosdrechtse Plassen.Hun eerste gezamenlijke boek verscheen in 2015 (Te Koop-thriller) en stond direct op de shortlist voor de Hebban Thriller Debuutprijs.
Na het verschijnen van hun tweede boek (Zwaartekracht-thriller) schreven zij twee seizoenen van de Storytel Original ‘de Mooiste Tijd van je Leven’, voorgelezen door Abbey Hoes.


ISBN 9789402704631 | Paperback | 320 pagina’s | Uitgeverij Harper Collins | oktober 2019

© Marjo, 7 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven