Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Malcolm Mackay


De onvermijdelijke dood van Lewis Winter
Glasgow trilogie Deel 1
Malcom Mackay

Een 29-jarige man, Calum MacLean, leeft in zijn eentje in een flatje in Glasgow. De telefoon gaat, een informeel gesprek volgt, maar er zit een aanbod voor een klus in versleuteld. De aanwijzingen zijn er: je moet alleen weten waar je ze moet zoeken.

Hij is een professional. Een eenling. Zelfstandig. Een nieuwe klus is een nieuwe klus, maar wat als deze opdrachtgever meer wil?

Een afspraak in een club. Een aanbod. Een briefing. Een doelwit: Lewis Winter.

Het is uitermate moeilijk om iemand goed om het leven te brengen. Mensen die er bedreven in zijn weten dit. Mensen die het niet op de juiste manier doen, komen hier vanzelf achter. En dat heeft meestal nare gevolgen...

 

Glasgow
Peter Jamieson, midden veertig, is een rijzende ster in de onderwereld, te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Dat weet hij zelf ook, zijn tijd komt. Hij werkt daar hard aan. Hij is de rijzende ster. Een arrestatie vermijden is niet hetzelfde als een verdenking vermijden.


Calum Maclean is weliswaar pas 29, maar heeft toch al 10 jaar ervaring met het afhandelen van personen die deze of gene in de weg lopen.
Winter begint een probleem te worden, Calum moet er wat aan doen. Als hij faalt wordt hij gestraft, niet vermoord, maar uitgestoten, je leven wordt moeilijk gemaakt. En dan is daar Zara Cope ook nog, een gold digger met relaties. Problemen dus.
De harde, sombere toon is gezet.


De toon deed me sterk denken aan James Ellroy's trilogie Underworld USA, absoluut niet zo ingewikkeld en breed, maar qua schrijfstijl is  er wel iets voor te zeggen.
Met die paranoïde controledwang dat alles 100% in orde moet zijn voordat kan worden toegeslagen. Korte zinnen, methodisch te werk gaan, geen fratsen en uitspattingen. Laat dat maar over aan de glamour boys, de jongens die kort en fel opbranden. Alle hoofdpersonen worden uitvoerig beschreven en toegelicht. Dit soort op-de-huid-schrijverij zien we niet zo dikwijls in het thrillergenre, hier is het goed gedaan.


Het sterke punt van Mackay is hij zich sterk focust wat er omgaat in de hoofden van zijn personages: details, gedachten, meningen, repercussies.
Hoofdinspecteur Michael Fisher wordt op de zaak gezet, een stereotype rechercheur, getrouwd met z'n werk, gescheiden, geen kinderen. Hij drinkt te veel.


Beoordeling

Geen uitweidingen, geen zijlijnen, geen humor, geen stomende scènes, een kaal verhaal in een kale omgeving dat veel en veel meer boeit dan de oerlelijke cover doet vermoeden.

Wat wel opvalt en een beetje tegenstaat, is de suggestie dat een tamelijk kleine stad als Glasgow beschikt over een uitgebreid netwerk van huurmoordenaars. Dat lijkt me wat over de top.


ISBN 9789045207926 | Paperback | 302 pagina's | Xander uitgevers | september 2013
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Jac Claasen, 5 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid krijgt
Glasgow trilogie Deel 2
Malcolm Mackay


De tweeënzestigjarige Frank MacLeod is een onopvallende verschijning. Zijn buren zien hem regelmatig door de straat sjokken, op weg naar de supermarkt om zijn dagelijkse boodschappen in te slaan. De al wat gerimpelde Frank is een vriendelijke man, hij veroorzaakt geen overlast en krijgt nooit bezoek. Sinds kort trekt Frank wat met zijn been. Hij heeft een nieuwe heup gekregen en moest revalideren.

De buren van Frank weten niet welk beroep hij al vierenveertig jaar succesvol uitoefent en dat is maar goed ook. Dat Frank nooit echt de aandacht van zijn buurtbewoners trekt, is precies de bedoeling. De intelligente Frank weet dat hij niet mag opvallen, dat hoort nu eenmaal bij zijn beroep. Frank werkt namelijk al jaren als huurmoordenaar. Hij is zelfs de beste huurmoordenaar van heel Glasgow. In criminele kringen geniet Frank groot aanzien. Misdadigers die voor concurrerende organisaties werken vrezen hem, andere huurmoordenaars kijken tegen hem op.

Na de heupoperatie is Frank een aantal maanden uit de roulatie geweest. Van zijn baas mocht hij in het zonnige Spanje weer op krachten komen. Frank vond het vreselijk. Frank genoot niet van de zon, de vrouwen en de vrije tijd. Frank is een werkpaard, werken is wat hij wil. Gelukkig ziet zijn baas uiteindelijk in dat Frank heus weer aan het werk kan. Om te beginnen krijgt Frank een eenvoudige opdracht om de smaak weer te pakken te krijgen. Een soort warming-up.

De jonge Tommy Scott is het beoogde doelwit. Scott was eens een onbeduidend drugsdealertje dat zijn handelswaar per fiets rondbracht maar nu heeft Scott zich aangesloten bij Shug. Shug is de grote concurrent van Peter Jamieson, de baas van Frank. Uiteindelijk zal Shug zelf het onderspit gaan delven maar nu moet eerst zijn jongste medewerker het veld ruimen. Het imperium van Scott breidt zich onder de hoede van Shug iets te snel uit.

De klus is een eitje. Frank weet precies hoe hij het aan moet pakken en bereidt zich zoals altijd goed voor. Hij heeft de woonomgeving van Scott onder de loep genomen en zich zijn gewoontes eigen gemaakt. Op de avond van de huurmoord zelf blaakt Frank van het zelfvertrouwen. Hij belt bij het slachtoffer aan met de bedoeling hem te overrompelen zodra deze nietsvermoedend de deur opent. Maar dan gaat het mis, helemaal mis. Voor het eerst in zijn leven heeft de doorgewinterde Frank een enorme blunder begaan.

Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid krijgt is het tweede deel van de Glasgow-trilogie. Met het eerste deel – De onvermijdelijke dood van Lewis Winter - won auteur Malcolm Mackay de Deanston Scottisch Crime Book of the Year Award. Hoofdpersoon in het eerste boek is de jonge huurmoordenaar Calum MacLean. Ook in dit tweede boek neemt Calum een hoofdrol in. Calum is een freelancer maar Peter Jamieson wil hem graag een vaste baan geven. Calum twijfelt, is hij wel bereid zijn vrije leventje op te geven? Is hij bereid het eenvoudige, onopvallende leven van een professionele huurmoordenaar te gaan leiden? Sinds kort heeft Calum een vriendin. Hij geniet van haar aanwezigheid maar hij wordt zenuwachtig van de vele vragen die ze stelt. Kan een huurmoordenaar eigenlijk wel een relatie aangaan?

Voorin het boek staat een flinke namenlijst. Laat je hierdoor niet afschrikken. De voorin beschreven personages komen allemaal in het boek voor maar omdat de een wat meer ruimte dan de ander inneemt, blijft het verhaal erg goed te volgen. Ik heb genoten van Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid krijgt. Het is een goed geschreven, openhartig, vermakelijk en ongewoon verhaal over de teloorgang van een eens briljante huurmoordenaar en de opkomst van de volgende generatie.

ISBN 9789045207452 | paperback | 304 pagina's | Karakter Uitgevers| april 2014
Vertaald door Yolande Ligterink

© Annemarie, 10 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven