Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Danny Beyens


altKinderen van de regenboog
Danny Beyens


Martha, de oma van Evy van Hemelen is in alle staten. Evy studeert in Antwerpen maar verblijft in het weekend bij haar oma. Maar nu is Evy niet op komen dagen en heeft ook niets van zich laten horen. Dit is niets voor haar, aldus haar oma. Het oude vrouwtje is ervan overtuigd dat haar kleindochter iets overkomen is. Samen met haar overbuurvrouw Sonja vertrekt Martha naar Antwerpen. Wanneer ze aanbellen op het adres van Evy, wacht hen een onaangename verrassing. Evy woont helemaal niet op het door haar opgegeven adres. Tijd om naar de politie te gaan.

De politie neemt de verdwijning van Evy niet serieus. Evy is negentien en meisjes van die leeftijd blijven wel vaker een nachtje weg zonder iemand hiervan op de hoogte te stellen. Dan wordt haar mobiele telefoon gevonden in een buitengebied. Wat deed Evy op deze verlaten plek? De telefoon wordt aan een nader onderzoek onderworpen en dan wordt de belangstelling van de politie alsnog gewekt. In het geheugen van de telefoon staat een foto van een onbekende vrouw. Er is geen twijfel over mogelijk dat ze dood is. Toevalligerwijs lag de telefoon van Evy op het grondgebied van Kinderen van de regenboog, een sekte-achtige genootschap. Er staan ook foto’s van leden van het genootschap in de telefoon. Weten zij meer? Is de vrouw geofferd en wat is er met het lijk gebeurd? Evy van Hemelen blijft spoorloos. Wat is haar rol in dit verhaal? Er duiken steeds meer vragen op terwijl de antwoorden uitblijven. Politiemannen Degraaf en Coppens moeten de warboel zien te ontwarren.

Ondertussen heeft voormalig televisiepresentator Evert Leukemans heel andere dingen aan zijn mooie hoofd. Hij staat op het punt een belangrijke opdracht volledig te verknoeien. Evert is samen met zakenpartner Bart Sommen een productiebedrijfje begonnen maar het maken van een goed televisieprogramma blijkt geen kinderspel. Vooral niet voor een omhooggevallen tv-persoonlijkheid die het grootste deel van het budget besteed heeft aan drugs. Evert zit in de nesten en dit keer kan zijn knappe gezicht hem hier niet uitredden.

Kinderen van de regenboog is het vierde boek met politiemannen Degraaf en Coppens. De andere drie boeken heb ik – nog – niet gelezen maar in dit boek is het duidelijk dat de auteur en de personages een comfortabele band met elkaar hebben opgebouwd. Deze band resulteert in een prettig leesbaar boek met overtuigende personages. Privé hebben de politiemannen ook het een en ander te verduren. Zo valt Degraaf voor de verkeerde vrouw en negeert Coppens hardnekkig de waarschuwingssignalen die zijn lichaam hem zendt. Hij blijft zich tevreden volproppen met fastfood en steekt regelmatig genietend een sigaar op. Kan dit goed blijven gaan?

De auteur hanteert een frisse en ontwapenende schrijfstijl met een licht sluimerende spanning. Het goed uitgewerkte verhaal maakt nieuwsgierig naar de ontknoping. Het slot is geloofwaardig, er zijn geen losse eindjes. Schrijver Danny Beyens zet de lezer regelmatig op slinkse wijze op het verkeerde been. Mooi gedaan. Het thema van het boek is dat schijn bedriegt. De meest voor de hand liggende verklaring is niet altijd de juiste. De titel doet denken aan een zweverig boek maar het is allesbehalve dat. Kinderen van de regenboog is een uitstekende politieroman.

ISBN 9789079552856| paperback |400 pagina's| Uitgeverij Kramat | oktober 2012

© Annemarie, 7 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Kinderen van de regenboogKinderen van de regenboog
Danny Beyens


‘Belgerinkel kan de wereld veranderen. Weg waren de schuimende golven die aan het witte strand likten, verdwenen was de zuiderse schoonheid in bikini, die verleidelijk naar hem knipoogde en ook van de palmboom waaronder hij zich zo knusjes had genesteld, was geen spoor meer te bekennen.´


Deze binnenkomst is duidelijk: van deze manier van schrijven ga ik genieten! Nu het verhaal nog. En daar is niets mis mee. Integendeel!!


De man die lag te dromen is Hans Degraaf, en hij wordt gestoord door de overbuurvrouw, Martha. Zij is een vrouw op leeftijd, en komt in paniek vragen of Hans en zijn hoogzwangere vrouw haar willen helpen: haar kleindochter Evy is niet thuisgekomen. Wat moet ze nu doen? Hans reageert zoals de politie het later ook zal doen: Evy is 19 jaar oud, studeert in Antwerpen, waar ze ook een kamer huurt. Ze zal wel op pad zijn en de tijd vergeten. Maar Martha houdt vol: dat is niets voor Evy!


Al snel komen Martha en Sonja, de vrouw van Hans, erachter dat Evy niet alleen geen kamer huurt op het opgegeven adres, maar bovendien niet ingeschreven staat op de universiteit. Geen zorg, zegt de politie. Die jonge meiden komen steeds snel terug. Maar dan wordt Evy’s gsm gevonden. En daar vindt men een foto van vreemd uitgedoste personen, en een foto van een duidelijk vermoorde vrouw.


Wie is die vrouw? Heeft Evy haar vermoord? Is ze zelf slachtoffer geworden? Wat heeft haar ex-vriendje er mee te maken? En hoe past de andere verhaallijn, over een ietwat verlopen televisiepresentator en zijn boekhouder, in het verhaal?
Coppens en Degraaf (!!) zijn de aangewezen speurders, die de raadsels moeten zien te ontwarren en als het even kan moeten voorkomen dat er meer slachtoffers vallen. Zij komen in aanraking met een geheimzinnige sekte van paganisten, die zich verschuilen in het bos. Die noemen zich de ‘ kinderen van de regenboog’.
Intussen is er taal noch teken van Evy…


Er zit vaart in het verhaal, en door de wisseling van verhaallijnen ontstaan er cliffhangers, die het geheel nog spannender maken. En dat dus ijn die prettige stijl: veel vlotte dialogen, als het nodig is wat uitleg, wat mooie beschrijvingen voor de sfeer, en het verhaal vanuit verschillende gezichtspunten: Als je begint, gaat het in een sneltreinvaart naar het einde: heerlijk!
Dit blijkt de vierde thriller te zijn van Danny Beyens: het smaakt naar meer.


ISBN 9789079552856 | paperback |400 pagina's | Kramat|oktober 2012

© Marjo, 9 april  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven