Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jet van Vuuren


PapadagPapadag
Jet van Vuuren


Mauds tijdelijke verhuizing naar de woonplaats van haar moeder is meer een smoes dan noodzaak. Ze laat haar vertrouwde omgeving achter zich omdat ze haar man en twee zoons wil beschermen. Maud wordt namelijk gestalkt. Ze heeft geen idee door wie. Haar stalker heeft via de Facebookpagina van het pannenkoekenrestaurant van Maud en haar man Erik contact met haar opgenomen. Sindsdien heeft Maud voor haar gevoel geen seconde rust meer gehad. Ze wacht steeds in spanning op het volgende bericht van de onbekende die haar leven heeft overgenomen. Kloppen de beweringen van “Belle Hélène” echt?


Maud heeft tijd nodig om alles op een rijtje te zetten. Ze heeft haar intrek genomen in een flatje dat zich niet al te ver van haar moeders huis bevindt. Mauds moeder Heleen heeft Alzheimer en gaat hard achteruit. Maud zal tijdelijk als mantelzorger optreden en ondertussen naar een lange termijn oplossing zoeken. Ze kan haar gezin immers niet al te lang alleen laten. Haar man en zoons missen haar. Maud mist haar gezin ook maar ze voelt zich tegelijkertijd opgelucht. Nu ze uit de buurt van haar gezin is, is haar stalker dat hopelijk ook.


Volgens Belle Hélène heeft Mauds moeder Heleen haar zus Jolante vermoord. Maud begrijpt er niks van. Haar tante Jolante heeft een motorongeluk gehad, dat weet toch iedereen? De stalker houdt echter voet bij stuk en dreigt de waarheid naar buiten te brengen. Ze zal Maud en haar gezin in het ongeluk storten. Maud begrijpt niet waar de haat van de stalker vandaan komt. Ze heeft nog altijd geen idee wie haar het leven zuur maakt. Misschien dat Heleen haar meer over de dood van Jolante kan vertellen. Maud heeft echter nooit een goede band met haar moeder gehad en bovendien laat Heleens geheugen haar steeds vaker in de steek.


Maud voelt zich niet op haar gemak in de flat die ze tijdelijk huurt. Het gedrag van haar bejaarde buurman Jaap bezorgt haar kippenvel en bovendien heeft ze het idee dat ze in de gaten wordt gehouden. Wanneer ze nieuwe berichten van haar stalker ontvangt, blijkt dat inderdaad het geval te zijn. De stalker weet precies waar Maud zich bevindt. Maud probeert haar moeder steeds fanatieker over haar verleden uit te horen maar Heleen wil er niet over praten. Ze wordt duidelijk zenuwachtig van Mauds vragen. Zou Belle Hélène het dan toch bij het rechte eind hebben?


Terwijl Maud steeds gestrester wordt, neemt schrijfster Jet van Vuuren de lezer mee terug naar het verleden. De zussen Heleen en Jolante zijn lid van een roeivereniging. De twee lijken in niets op elkaar. De knappe Heleen is tenger gebouwd en bescheiden terwijl de dominante Jolante niets liever doet dan pronken met haar enorme boezem. Jolante heeft vaste verkering met Bart terwijl Heleen nog helemaal geen interesse in jongens heeft. Toch is het Heleen die zwanger raakt en met Bart trouwt. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Het verleden herbergt een duister geheim.


Papadag is geschreven in de soepele en prettige schrijfstijl die zo kenmerkend is voor schrijfster Jet van Vuuren. De verhaalinhoud is me echter tegengevallen. Jet van Vuuren schrijft veelal thrillers met een verrassend en goed onderbouwd plot maar dit keer is ze daar niet in geslaagd. Het verhaal rammelt behoorlijk en de gedragingen van de personages zijn weinig geloofwaardig. Ik miste de stevige fundering die een verhaal draagkracht geeft. Nu hangt het van toevalligheden en onwaarschijnlijkheden aan elkaar.


Waarom heeft Maud haar man Erik niet in vertrouwen genomen? Waarom is Heleen met Bart getrouwd? Het zijn twee dingen die ik na het lezen van dit verhaal nog altijd niet begrijp. Ik kan me niet vinden in de verklaringen van de schrijfster.


Jet van Vuuren heeft inmiddels al heel wat thrillers op haar naam staan. Papadag is wat mij betreft geen aanrader maar gelukkig zijn veel van haar andere boeken dat absoluut wel.


ISBN 9789045211503 | paperback | 334 pagina's | Karakter Uitgevers | januari 2017

© Annemarie, 7 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De oppasDe oppas
Jet van Vuuren


Dertien jaar is een lange tijd. Voor Kim uit het straatbeeld verdween was ze jong, mollig en levenslustig. Ze woonde nog bij haar moeder en was meer meisje dan vrouw. Nu is Kim slechts een schaduw van haar oude zelf. Haar huid heeft een fletse kleur en her en der duiken grijze plukken in haar donkere krullen op. Ze is mager geworden. Dertien jaar gevangenis is geen pretje.


Kim heeft de vijfjarige Suze, haar oppaskind, vermoord. Althans: ze is schuldig bevonden. Kim zelf heeft altijd volgehouden dat ze onschuldig is maar behalve haar moeder en haar tante, geloofde niemand haar. Een gevangenisstraf is voor niemand prettig maar voor een kindermoordenaar is het extra zwaar. Nog altijd heeft Kim nachtmerries en ze kan niet wennen aan het idee dat ze nu vrij is. Vrij, wat is dat eigenlijk? In haar hoofd zit ze nog altijd gevangen. Ze heeft er spijt van dat ze naar haar ouderlijk huis is teruggekeerd. Na de dood van haar moeder, is de warmte en geborgenheid uit het huis verdwenen.


Ook de twintigjarige Max is nog dagelijks met de dood van Suze bezig. Ze was zijn kleine zusje. Hij was nog maar zeven jaar oud toen ze verdween en niet veel later in de tuin van Kim werd opgegraven. Kim was hun oppas maar een kindervriend was ze niet. Ze rookte wiet en had een vriendje aan wie ze doorlopend sms-berichten stuurde. Kim had alle schijn tegen en het bewijs was overweldigend. Nu Max volwassen is, kan hij echter niet meer om zijn twijfels heen. Niemand geloofde destijds het relaas van een zevenjarig jongetje maar Max weet dat hij die bewuste dag iets belangrijks heeft gezien.


Ook Dorien Steenkamer en haar man Anton pasten regelmatig op de kleine Suze en Max. De kinderloze en ernstig zieke Dorien was dol op de kleine Suze en Anton nam Max vaak mee naar zolder waar hij een modelspoorbaan had. In de afgelopen jaren heeft de achterdocht van Max een hoogtepunt bereikt. Was  het vriendelijke gedrag van het tweetal wel oprecht? Weten zij soms meer over de dood van Suze of heeft Kim zijn zusje toch echt vermoord? Max weet Dorien over te halen hem als klusjesman in te huren en niet veel later neemt hij zelfs zijn intrek in haar huis. Dorien herkent hem niet – Max gebruikt voor de zekerheid een valse naam - en de komst van de jonge student komt haar bijzonder goed uit. Anton is namelijk verdwenen.


Kort na de thuiskomst van Kim is Anton verdwenen. Hij ging naar buiten om zijn smartphone uit zijn auto te halen maar kwam niet meer terug. Dorien maakt zich grote zorgen maar de politie lijkt zijn vermissing niet serieus te nemen. De mooie Dorien is geen makkelijke vrouw. Ze lijdt al jaren aan een zware vorm van reuma en gaat niet bepaald moedig met haar ziekte om. Is het Anton soms teveel geworden? Dorien is verontwaardigd. Hoe durft de politie te suggereren dat haar Anton vrijwillig de benen heeft genomen! Zij hebben een goed huwelijk. Altijd gehad ook.


Drie mensen met een gemeenschappelijk verleden bevinden zich voor het eerst in jaren weer op een steenworp afstand van elkaar. Dorien en Max delen een huis terwijl Kim angstig en verward door het huis van haar moeder dwaalt. Waar is Anton gebleven en… wie heeft nu eigenlijk Suze vermoord?


Schrijfster Jet van Vuuren slaagt er goed in onmiddellijk de nieuwsgierigheid van de lezer te wekken. Dorien is misschien niet de makkelijkste maar wat kan een ernstige zieke vrouw met de dood van een klein meisje te maken hebben? Dorien kan nauwelijks lopen en heeft veel pijn. Is de fantasie van de jonge Max op hol geslagen? Wordt het tijd voor Kim om te accepteren dat ze een kindermoordenares is? Het bewijs loog er immers niet om en vrijwel elke gevangene beweert ten onrechte opgesloten te zijn. Jet van Vuuren laat de lezer niet lang in het ongewisse over de verdwijning van Anton maar onthult niet hoe hij in zijn benarde positie is beland.


De oppas is een goed geslaagde thriller in de categorie “ontspannend spannend”. Een meeslepend verhaal om even heerlijk in op te gaan. Het verhaal neigt soms naar ongeloofwaardigheid maar Jet van Vuuren weet de verhaalontwikkelingen goed te onderbouwen en komt ermee weg. Ik heb genoten van deze smakelijke thriller!


ISBN 9789045211435 | hardcover | 300 pagina's| Karakter Uitgevers | september 2015

© Annemarie, 10 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Eindfeest  Eindfeest
Jet van Vuuren


Hoewel Victor Daans een ervaren psychiater is, laat hij zich volledig overrompelen door de elegante vrouw die zijn praktijk binnen zweeft. Aan de telefoon heeft Constance de Breedt hem al te verstaan gegeven dat ze zijn hulp dringend nodig heeft. Victor heeft tegengesputterd, Constance moest op haar beurt wachten. Hij heeft immers ook andere patiënten. Constance ging niet op zijn tegenwerpingen in. De besliste klank in haar stem maakte dat Victor toegaf. Ze mocht dezelfde dag nog komen. Nu zit ze in zijn praktijkruimte en kijkt hem vriendelijk aan. “Ik ga dood”, zegt ze op plagerige toon.


Victor begrijpt het niet goed. Wat verlangt Constance precies van hem? Ze heeft al verteld dat hij haar niet hoeft te helpen iets te verwerken. Constance blijkt iets heel anders aan haar hoofd te hebben. Zij zal binnenkort sterven terwijl mensen die haar vreselijk hebben gekwetst, vrolijk door zullen leven. Constance zint op wraak. In haar bevallige hoofd is een moordplan gerijpt. Ze denkt er vierentwintig uur per dag aan. Constance vreest dat ze het plan ten uitvoer zal gaan brengen. Kan Victor haar misschien voor deze vreselijke daad behoeden?


Constance eist al Victors tijd op maar onthult maar mondjesmaat informatie. Victor voelt zich steeds verwarder. Zal Constance werkelijk tot moord in staat zijn? Tot meervoudige moord zelfs? Victor weet dat zijn geheimhoudingsplicht vervalt als een patiënt een gevaar voor anderen vormt. Moet hij naar de politie stappen? Victor twijfelt. Misschien kan hij Constance redden. Als arts kan hij ervoor zorgen dat Constance inziet dat haar plan te gruwelijk voor woorden is. Hij, Victor Daans, is een ervaren arts. Hij kan deze situatie aan. Maar waarom voelt hij zich dan zo ongemakkelijk?


Constance heeft een dodelijke vorm van kanker maar haar binnenste wordt niet alleen door deze nare ziekte verwoest. Ze wordt verteerd door haat. Maar liefst drie mensen zou ze om het leven willen brengen, voor ze zelf afscheid van het aardse bestaan moet nemen. Drie mensen die haar onheus hebben bejegend. Twee van hen heeft ze al lange tijd niet gezien. Ze moet een manier verzinnen om ze naar haar toe te lokken, om ze vervolgens in haar dodelijke web te verstrikken.


De drie vrouwen om wie het gaat, zijn zich van geen kwaad bewust. Overbuurvrouw Toos maakt zich vooral druk om haar ex-man Robert, met wie ze een affaire heeft. Een onderwerp dat ze graag tijdens haar gesprekken met Constance aanroert. Toos heeft niet door dat Constance schoon genoeg van haar gezever heeft. Ruth en Nelly zijn vriendinnen van vroeger. Ruth heeft haar dubbel verraden. Ze heeft het leven van Constance volledig verwoest. Nelly is een naar mens. Onder diverse schuilnamen kraakt ze schrijvers op internet volledig af. Ze is bovendien een lafaard. Toen Nelly hoorde dat Constance kanker had, heeft ze de vriendschap meteen verbroken. Nelly had geen zin in een zieke vriendin. Dat begreep Constance toch wel?


Het verhaal in Eindfeest moet een beetje op gang komen. In rap tempo worden allerlei personages aan de lezer voorgesteld. Wie zijn al deze mensen en wat hebben ze met elkaar te maken? Victor is de enige die enigszins sympathiek overkomt. De dames in dit verhaal beschikken stuk voor stuk over een onaangenaam karakter. Ook Constance is geen lieverdje. Ze heeft weliswaar het nodige meegemaakt maar haar rancune wekt weinig medelijden op.


Aanvankelijk wist ik niet goed wat ik van het verhaal moest vinden. Zelf heb ik nog nooit wraakgevoelens gekoesterd en ik vond het dan ook moeilijk me in Constance te verplaatsen. De hatelijke toon van het verhaal vond ik niet zo prettig. Toch ging het verhaal steeds meer boeien. Waarom is Constance toch zo verbitterd? Waarom ze Toos in het moordplan heeft opgenomen, snap ik nog altijd niet goed, maar de overige twee dames hebben het behoorlijk bont gemaakt. Maar rechtvaardigt dat moord? Ook vind ik het vreemd dat Victor geen advies bij een collega heeft ingewonnen.


Ik vind de vorige boeken van Jet van Vuuren beter maar het psychologische aspect van dit verhaal heeft me absoluut geboeid. Er is goed over de diverse verhaallijnen nagedacht en de schrijfstijl is vertrouwd soepel. Ik ben benieuwd naar het onderwerp van haar volgende boek!


ISBN 9789045208367 | paperback | 301 pagina's| Karakter Uitgevers | april 2016

© Annemarie, 23 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Bed & Breakfast
Jet van Vuuren

Myrthe Nieuwlandt is gewend aan de eenzaamheid die haar omringt maar toch knaagt het alleen zijn regelmatig aan haar. Het gevoel dat ze alleen op de wereld is, verstopt in haar Achterhoekse wijngaard, kan soms verscheurend zijn. Op andere dagen voelt Myrthe zich echter opperbest. Ze is een eenling en vindt het meestal wel prima zo. Haar geliefde wijngaard, een erfenis van haar vader, slokt al haar tijd en gedachtes op. Myrthe werkt hard en haar smakelijke wijnen vallen regelmatig in de prijzen.

Nog niet zo lang geleden woonde Myrthe in de stad en was ze werkzaam als docent geschiedenis. De dood van haar vader heeft haar doen besluiten het roer om te gooien. Myrthe keerde terug naar het huis waar ze opgroeide. Een aantal jaren voor zijn dood heeft haar vader zijn boerderij omgetoverd tot een wijngaard en nu zet Myrthe zijn werk vol gedrevenheid voort. De weinige vriendinnen die ze had, bleven achter in de stad. De rest van Nederland lijkt heel ver weg, evenals haar moeder.

De dag dat het oog van Myrthe op een rouwadvertentie valt, luidt een grote verandering in. In de advertentie staat de dood van haar moeder vermeld. Haar moeder die jaren geleden haar gezin de rug toekeerde om een nieuw leven op te bouwen. Haar moeder die haar en haar vader genadeloos in de steek liet. Haar moeder die met een andere man gelukkiger was en ook haar dochter niet meer nodig had. Myrthe heeft geen uitnodiging voor de uitvaartdienst ontvangen maar ze besluit toch te gaan. De vrouw van wie afscheid genomen wordt, is immers haar moeder. Even voelt Myrthe een opstandige vastberadenheid.

De komst van Myrthe blijft niet onopgemerkt. Naast de verdrietige weduwnaar staat een sprankelende, jonge vrouw. Het is Eva, de halfzus van Myrthe. De zus die ze nog nooit heeft ontmoet. Eva’s vader stelt de aanwezigheid van Myrthe niet op prijs maar Eva is opgetogen. Niet veel later staat Eva onverwachts, en bepakt en bezakt, bij Myrthe op de stoep. Eva blijft logeren en laat zich vervolgens niet zomaar wegbonjouren. Eva zet het rustige, gezapige leven van Myrthe volledig op zijn kop. Myrthe probeert zich tegen de aanwezigheid van Eva te verzetten en wordt heen en weer geslingerd tussen gevoelens van verbondenheid en afschuw. Ze geniet van de gezelligheid in huis en de heerlijke maaltijden die Eva kookt. Het feit dat Eva haar leven domineert, bezorgt haar echter koude rillingen.

Er is geen weg meer terug. Eva heeft besloten samen met haar zus een Bed & Breakfast te beginnen en voor Myrthe goed en wel beseft wat er aan de hand is, heeft Eva al een aanbetaling voor een grondige verbouwing gedaan. Eva plundert de bankrekening van haar zus om er vervolgens een flinke som geld op te storten. Geld uit een recente echtscheiding. Veel geld. Geld dat mogelijkheden voor de wijngaard biedt. Myrthe verzet zich toch met man en macht tegen Eva’s plannen maar delft uiteindelijk het onderspit. Eva’s wil blijkt wet. Myrthe zit gevangen in een leven waar ze niet voor gekozen heeft. Bovendien zit ze opgescheept met een halfzus die er stiekeme plannen op na houdt. Wat zijn Eva’s werkelijke bedoelingen? Is ze wel zo lief en onschuldig als ze zich voordoet?

Dit boek van Jet van Vuuren las ik op precies het juiste moment. Buiten waaide het hard, de regen sloeg tegen de ramen maar binnen was het warm en ik had mezelf op een lekker kopje thee getrakteerd. Bed & Breakfast is een heel geschikt boek voor een ontspannen middag op de bank. Het verhaal is spannend en ontspannend tegelijk omdat de wijngaard een mooie tegenhanger voor de spanning biedt. Er werd slechts mondjesmaat wat algemene informatie over de Achterhoek verstrekt waarbij ik me zelfs afvroeg of de auteur dit mooie gebied wel eens bezocht heeft. Erg is dat niet want het verhaal is krachtig genoeg en heeft weinig opsmuk nodig. De Achterhoek kent een behoorlijk aantal wijngaarden dus wat dat betreft is de locatie voor het boek goed gekozen. De schrijfster heeft zich daarnaast duidelijk in de wijnbouw verdiept.

Bed & Breakfast is een echte “vrouwenthriller”. Het is een spannend, meeslepend verhaal over twee sterke vrouwen die hun krachten meten en met persoonlijke problemen afrekenen. Het boek leest als een trein en maakt nieuwsgierig naar de afloop die goed gekozen, goed onderbouwd en verrassend blijkt. Een heerlijk boek om even alles om je heen mee te vergeten. Ontspanning pur sang.

ISBN 9789045205687 | paperback | 299 pagina's| Karakter Uitgevers| januari 2015

© Annemarie, 16 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven