Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Lieneke Dijkzeul

De stille zondeDe stille zonde
Lieneke Dijkzeul

 

Op een schoolreünie ontmoeten mensen die elkaar uit het oog verloren zijn elkaar weer. De hoofdpersonen zijn Eva, Irene en David.
Eva heeft psychologie gestudeerd, maar werkt nu op kantoor. Ze heeft een kind, maar geen man. Irene is getrouwd, heeft drie kinderen en werkt niet.
David woont samen, geen kinderen; Mariëlle zijn vriendin heeft hem nog niet durven vertellen dat ze zwanger is.
De reünie wordt verstoord: er is een dode gevonden in het toilet. Het is Eric Janson, een leraar die niet bij alle leerlingen even geliefd was. Als blijkt dat de man, die op krukken liep vanwege een skiongeluk, niet zomaar gevallen is, maar dat zijn schedel werd ingeslagen volgt er een politieonderzoek. Inspecteur de Vegter leidt dat onderzoek.
Het blijken vooral de meisjes te zijn die niet veel van hem moe(s)ten hebben. En er was ook nog een docente, die een verhouding met hem gehad heeft.
Na de eerste verhoren door de politie brengt David Irene en Eva thuis, en als hij thuis komt hoort hij van zijn vriendin dat ze een kind verwachten. Hij verlaat onmiddellijk haar huis en komt alleen terug voor zijn spullen. Hij wil geen kinderen. Na een tijdje neemt hij contact op met Eva, en hij weet zich langzaam haar leven binnen te dringen, al zou ze eigenlijk liever alleen met haar dochter blijven. Vooral als ze merkt dat hij helemaal niets van kinderen moet hebben, maar dan heeft hij al macht over haar, ze kan hem niet zomaar weer buitenzetten.


In het eerste hoofdstuk ligt de vermoorde leraar in het toilet. De rest van het verhaal wordt chronologisch verteld, afwisselend zien we de politie aan het werk, en volgen we de verdachten, de ex-leerlingen en docente.
Persoonlijk vind ik het privéleven van zo'n inspecteur niet zo interessant, maar het andere verhaal is bijna een psychologische thriller.
David weet Eva zodanig te bewerken dat ze hem meer toelaat in haar leven dan ze wil, en ergens over driekwart van het boek lezen we dat het niet de eerste keer is dat ze zich zo laat manipuleren.
Dat is dan ook een thema in dit boek: intimidatie. Op verschillende manieren. De eerste keer heeft Eva geen verweer, maar de tweede keer is ze sterk. Ik verklap het verder niet, maar het laatste stuk van het boek wordt zowaar nog een page-turner!
Het leest lekker weg, nergens ingewikkelde zinnen of uitweidingen, een boek om mee te ontspannen. Ik heb wel verwachtingen van een tweede thriller, al hoop ik dat het dan niet met dezelfde inspecteur zal zijn.


ISBN 9789041412546 Paperback 263 pagina's | Anthos | Midprice editie | oktober 2007

© Marjo, februari 2007

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

Recensies

Boven