Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Graham Brown


Zwarte regenZwarte regen
Graham Brown


Danielle Laidlaw werkt al een aantal jaar voor het NRI (National Research Institute) onder leiding van Arnold Moore. Wanneer zich een nieuwe missie aandient willen de twee zich hier gezamenlijk op storten maar dit keer wil de directeur van het NRI het anders aanpakken. Danielle moet de missie gaan leiden en Arnold Moore mag haar niet vergezellen. Voor het eerst moet Danielle het alleen doen.

Het doel van de expeditie is een Mayastad te vinden waarvan de locatie nog niet bekend is. Er zijn slechts wat aanwijzingen dat het midden in de ondoordringbare Amazone moet liggen. Het bestaan van deze stad is niet erkend, enkel in oude legendes staat hierover geschreven. Er wordt een ongebruikelijk team samengesteld. Hierin bevinden zich onder andere helikopterpiloot en voormalig CIA-agent Hawker, een aantal wetenschappers en mensen die voor de veiligheid moeten zorgen. Wat deze teamleden niet weten is dat Danielle nog een tweede opdracht heeft. Het zoeken naar de oude Maya-beschaving is feitelijk een dekmantel van het werkelijke doel. Dit werkelijke doel maakt de missie zeer gevaarlijk en de nieuwbakken expeditieleden worden in het ongewisse gelaten over het feit dat de deelnemers aan een eerdere missie spoorloos zijn verdwenen. Alleen Danielle is op de hoogte maar ze mag hierover niets zeggen.

Eenmaal in de jungle stort het team zich tegen wil en dank in een groot gevaar. Een griezelige inheemse stam maakt jacht op hen maar dat blijkt het minste van hun problemen. Ze ontdekken een Mayatempel maar daar vindt Danielle niet helemaal wat ze verwachtte te vinden. Onbewust van hun daden hebben ze een mysterieus en dodelijk wezen. de Zipacna, de vrijheid terug gegeven. En dan begint de ellende pas echt.


Dat dit boek fictie is staat natuurlijk vast als een huis. Graham Brown weet het verhaal echter zo goed te brengen dat het toch allemaal iets geloofwaardigs heeft. Alle feiten sluiten naadloos op elkaar aan. Oude legenden worden verweven met gebeurtenissen uit de toekomst. Alles wat gebeurt weet deze schrijver zo te verklaren en te onderbouwen dat je als lezer helemaal opgaat in het verhaal en even vergeet dat het absoluut niet realistisch is. Het boek is vrijwel continue spannend om te lezen. Natuurlijk blijkt er ook corruptie in het spel te zijn en rammelt het behoorlijk binnen het NRI. De passages daarover wilde ik zo snel mogelijk gelezen hebben om weer terug te kunnen keren naar de jungle.


Dit is echt een actie-thriller. Heel avontuurlijk ook. Het doet een beetje denken aan de Indiana Jones vertellingen. Het verhaal gaat als een speer en de spanning wordt doorlopend opgevoerd. De personages zijn daarom niet erg uitgediept. Dat is ook niet nodig in het verhaal. Ze komen goed genoeg aan bod om een duidelijk beeld van het team te krijgen.


Dat de held in dit verhaal, Hawker, helikopterpiloot is past wel in het straatje van auteur Graham Brown. De in Tuscon, Arizona woonachtige schrijver en advocaat is zelf ook piloot. De heer Brown heeft dus veel interesses. Als advocaat of piloot heb ik de beste man nog nooit nodig gehad maar als auteur is hij mij met dit boek zeker van dienst geweest. Geen literair hoogstandje maar wel een fijn boek.


ISBN 9789022995129 Paperback 375 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | mei 2011
Vertaald door: Ed van Eeden

© Annemarie, 10 juni 2011

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven