Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kathrin Lange


height=40 uur
Kathrin Lange

Rechercheur Faris Iskander slaapt al maanden slecht. Tien maanden geleden blies een wanhopige man zichzelf voor zijn ogen op. Velen vonden de dood en Faris raakte zwaar gewond. Faris verwijt zichzelf dat hij de situatie verkeerd heeft ingeschat. Had hij bomaanslag kunnen voorkomen? Naast het lichamelijk letsel dat Faris opliep, is hij ook geestelijk gewond geraakt. Hij heeft last van PTSS. ’s-Nachts dringen nachtmerries zich aan hem op en overdag vervaagt de wereld om hem heen door gruwelijke flashbacks. Kort geleden draaide Faris door nadat een neonazi een racistische opmerking maakte en nu zit hij thuis. Hij is geschorst.

Wanneer Faris na opnieuw een gebroken nacht probeert om aan weer een lange dag te beginnen, gaat de telefoon. Een onbekende met een vervormde stem spreekt slechts enkele woorden uit en Faris wordt onmiddellijk overvallen door een flashback. Plotsklap bevindt hij zich tien maanden terug in de tijd, in het Klerschmuseum. De man met de bomgordel mompelt een afscheidsgroet en een seconde later wordt alles om hem heen verwoest. De onbekende beller heeft de exacte, opmerkelijke afscheidswoorden van de zelfmoordenaar uitgesproken. Hoe kan dat?

Faris is nauwelijks van de schrik bekomen als de beller hem op een e-mailbericht attent maakt. De e-mail bevat een gruwelijk filmpje waarin een man net als Jezus aan het kruis wordt genageld. De nog altijd onbekende beller sommeert Faris om naar het metrostation Bismarckstraße te gaan. Hij verwijst fijntjes naar de bomaanslag in het museum. Faris kan maar beter doen wat de onbekende hem opdraagt.

Het is druk in Berlijn. De stad wemelt van de gelovigen die komen voor de Kirchentag, een internationaal interkerkelijk congres. Terwijl Faris  in het station wacht op nieuwe instructies van de beller, schiet hij een non op leeftijd te hulp. Hij weet haar en haar gezelschap veilig de metro in te loodsen. Enkele ogenblikken nadat de metro het station heeft verlaten weergalmt een verwoestende knal door de ondergrondse ruimte. Door de kracht van de explosie wordt Faris tegen een muur geslingerd. Opnieuw is hij gewond maar tijd om daar bij stil te staan heeft hij niet. De vriendelijke non is dood. Er zijn veel mensen omgekomen. Alweer.

Vanaf dat moment begint een kat en muisspel. Een race tegen de klok. Het is de onbekende geweldpleger menens. Als Faris en zijn collega’s de man aan het kruis niet op tijd vinden, zal Berlijn door een enorme explosie opgeschrikt worden. Nog veel meer nietsvermoedende burgers zullen dan de dood vinden. De explosie in de metro was nog maar een voorproefje. Omdat Faris geschorst is, wordt hij in eerste instantie buiten het onderzoek gehouden maar de bommenlegger laat op niet mis te verstane wijze blijken dat Faris niet genegeerd mag worden. Faris heeft slechts 40 uur de tijd om een ramp te voorkomen.

40 uur is het thrillerdebuut van de Duitse Katrin Lange. Het is nauwelijks te geloven dat dit imponerende boek niet geschreven is door een doorgewinterde thrillerauteur. Hoofdpersonage Faris werkt voor de SERV, een speciale eenheid die religieus gemotiveerde misdaden onderzoekt. Is de bommenlegger een godsdienstwaanzinnige? Waarom heeft hij iemand gekruisigd? De lezer maakt kennis met Alexander. Hij groeide op  in een gezin waarin het geloof voor alles ging. Zijn dominante vader stelde steeds hogere eisen aan Alexander en toen moeder probeerde in te grijpen liep dat niet goed voor haar af. Vanaf dat moment werd het gedrag van vader nog veel extremer. Is Alexander de dader? Is hij uiteindelijk doorgedraaid?

Ga er niet te snel vanuit dat je doorhebt hoe het verhaal in elkaar zit. Niets is wat het lijkt en toch klopt alles als een bus. Het verhaal biedt een mooie diepgang en intensiteit. De perfecte timing van de schrijfster zorg ervoor dat je blijft lezen. Op precies de juiste momenten zorgen nieuwe verhaalwendingen of spannende ontdekkingen ervoor dat het verhaal van begin tot eind leest als een trein. Ik heb echt genoten van 40 uur, een meer dan indrukwekkend thrillerdebuut. Kathrin Lange schreef al meerdere succesvolle Young Adult-romans. Van mij mag ze daarmee doorgaan zolang ze ook maar regelmatig met een nieuwe thriller op de proppen gaat komen! 

ISBN 9789045206653| paperback | 360 pagina's | Karakter Uitgevers| april 2014
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 5 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven