Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Svea Ersson

Zin in ZillertalZin in Zillertal
Vertrekserie
Svea Ersson


Omdat hun kinderen - Myrthe, 15 jaar en Rowan, 11 jaar - getalenteerde skiërs zijn, besluiten hun ouders te verhuizen naar Oostenrijk. In het Zillertal vinden ze het huis van hun dromen. Katja wil er een B&B beginnen, Ralph kan vanuit huis werken, en de kinderen kunnen er naar school en – het belangrijkste natuurlijk - op skiles. Katja, zelf half Oostenrijks heeft haar kinderen tweetalig opgevoed, dus dat is al een voordeel.


Maar het loopt anders: amper een jaar na dit besluit komt Ralph met het bericht dat hij een ander heeft.  Het huis dat ze op het oog hadden, kan Katja in haar eentje niet meer kopen. Gelukkig blijkt de nieuwe eigenaar het te willen verhuren! Omdat het al een pension was, zou ze het met het beetje geld dat ze van de verkoop van hun huis in Nederland overhoudt, best in orde kunnen maken voor gasten.
Ook heeft ze zelf een kersverse vriend in Oostenrijk: Dietmar is een skileraar. Zo komt het dat Katja met  volgepakte auto en twee tieners op weg gaat.

Maar het welkom wat hen te wachten staat, is niet bepaald wat ze voor ogen had! In het huis is zowat alles vernield! Wat is daar gebeurd?
Katja en de kinderen trekken zolang bij Dietmar in, maar dat roept de nodige spanningen op. Zijn huis is nogal klein.
Maar de kinderen kunnen in ieder geval volop trainen. Niet met Dietmar als leraar, en dat valt vooral Rowan tegen. Het kan wel zijn dat hij meer talent heeft dan zijn zus, maar hij is ook nogal een verwend mannetje. Dat botst met de nieuwe skileraar, met wie ook Katja dan ook al snel in de clinch ligt.
Problemen genoeg dus, en dan komen er ook nog telefoontjes van iemand waar Katja het liefst nooit meer van zou horen. Want ze blijkt nogal wat geheimen te hebben.

Op zich een prima verhaal, maar je vraagt je wel af waarom Katja in vredesnaam terug is gegaan naar de plek waarvan ze kon weten dat haar verleden open en bloot zou komen liggen! Het is vragen om problemen. Die er dan ook op allerlei manieren komen.
Voor wie graag in besneeuwde bergen op wintersport gaat, roept het verhaal vast heimwee op. Dat is de charme van dit verhaal dat verder nogal voorspelbaar is.
Katja is het vertelperspectief, eerlijk gezegd komt ze niet zo sympathiek over. En echt slim is ze ook niet. Maar omdat zij degene is die aan alle kanten klem gezet wordt blijft het verhaal wel enigszins spannend.


Svea Ersson (1965), financieel medewerker bij een gemeente, won in 2008 de schrijfwedstrijd die uitgeverij De Crime Compagnie (destijds Verbum Crime) had uitgeschreven in samenwerking met Vrouwenthrillers.nl en Chicklit.nl. In 2009 kwam haar debuut Alleen Eva uit. Voor altijd Isa (2010), Zonder Lisa (2012) en Na Melanie (2014) volgden. De eerste in de Ik-vertrekserie was Vlucht naar Kos.


ISBN 9789461095947 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij The Crime Compagnie | september 2021

© Marjo, 23 januari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Hej DenemarkenHej Denemarken
Svea Ersson


In de serie Ik Vertrek gaan twee jonge mensen naar Denemarken. Robin kan er gaan werken voor een bedrijf dat jacuzzi’s installeert. Net voor hij haar dat vertelde had Merel van haar baas de vraag gekregen of ze de speelgoedwinkel waar ze werkte wilde overnemen. Het kwam haar dus niet zo goed uit. Maar ze besluit met Robin mee te gaan, ook al laat hij er geen gras over groeien. Ze heeft nauwelijks tijd om na te denken. Maar het is een mooie uitdaging toch?


Het is als een droom: er is een prachtig huis voor hen beschikbaar - met zwembad! - en als ze ziet dat er in het dorp waar ze wonen een winkel leeg staat, gaat ze er alles aan doen om daar voor zichzelf te beginnen. Een speelgoedwinkel natuurlijk.
Ze krijgen veel hulp van hun buren, die lange tijd in Nederland hebben gewoond en Nederlands spreken. De man, Jorg, is meteen enthousiast over Robins werk, en hij introduceert hem ook bij de sportschool. Nu was Robin in Nederland al fanatiek aan het trainen, dus die accepteert onmiddellijk. Dat houdt wel in dat Merel veel alleen zit. Robin werkt lange dagen, gaat dan sporten. Is hij té fanatiek?

 

Gelukkig is er voor Merel ook afleiding: de buurvrouw, Rebecka, helpt haar mensen te ontmoeten en het lijkt een mooie vriendschap te worden. En ook Merel gaat sporten, en krijgt Jens als personal trainer. Alles gaat goed.


Maar dan gebeuren er vreemde dingen: het hek bij hun huis is onder geklad: foreigners go home, staat er. Iemand gooit verf in hun zwembad. En er wordt brand gesticht, al ontdekken ze dat gelukkig op tijd. Wie doet dat? En wat is er met Robin aan de hand? Hij is vaak chagrijnig, en wordt zelfs agressief.
Als de buren dan ieder op een andere manier opdringerig worden, weet Merel niet meer of ze hier wel zo goed aan heeft gedaan…


Het duurt even voor er echt iets spannends gebeurt, maar het gaat er natuurlijk ook om om Denemarken op de kaart te zetten. Dus er zijn best veel sfeerbeschrijvingen. En als het dan spannend wordt, dan vallen er ook slachtoffers.


Wie houdt van de thrillers van Suzanne Vermeer zal in de Ik Vertrek-serie weer nieuw leesvoer vinden. Dit is alvast een lekker verhaal om een paar uur mee onderuit te zakken. Het leest als een trein, het verhaal van Merel wordt af en toe onderbroken door dat van Robin. De ontknoping is verrassend.


De Ik-vertrek-thrillers is een serie thrillers van Marelle Boersma.  Ik Vertrek is zoals velen wel weten, een televisieprogramma dat vanaf 2005 door de Nederlandse publieke omroep TROS werd uitgezonden. Het is een serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden. Marelle Boersma schreef zelf een stuk of vier thrillers in deze serie.


Voor Svea Ersson (1965) is dit de tweede. Zij won in 2008 de schrijfwedstrijd die uitgeverij De Crime Compagnie (destijds Verbum Crime) had uitgeschreven in samenwerking met Vrouwenthrillers.nl en Chicklit.nl. In 2009 kwam haar debuut Alleen Eva uit. Voor altijd Isa (2010), Zonder Lisa (2012) en Na Melanie (2014) volgden. De eerste in de Ik-vertrekserie was Vlucht naar Kos.


ISBN 9789461094735 |paperback |300 pagina's | Uitgeverij The Crime Compagnie| oktober 2020

© Marjo, 28 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Zonder Lisa
Svea Ersson

Ondanks haar Zweedse naam, die ze dankt aan een Zweedse opa, die met een Nederlandse vrouw trouwde, is Svea Ersson op en top Nederlandse. Schrijven is altijd al een favoriete bezigheid van haar geweest en na verschillende pogingen zag 'Alleen Eva' in 2009 het levenslicht, gevold door 'Voor altijd Isa' in 2010. 'Zonder Lisa' is in april 2012 verschenen en in dit boek keert Ersson terug naar haar eerste hoofdpersoon Eva.


Inmiddels zijn we na 'Alleen Eva' 6 jaar verder en wonen Eva en Tommie met hun drie kinderen in Zweden en vormen een gelukkig gezin. De problemen beginnen wanneer tijdens een spelletje verstoppertje hun 5-jarig dochtertje Lisa spoorloos verdwijnt. Alle zoekacties ten spijt lijkt het of het kind van de aardbodem is verdwenen. Heeft dit te maken met Eva's achtergrond, waarin seksueel misbruik en meervoudige persoonlijkheidsproblemen een hoofdrol spelen? Of ligt er een link met haar huidige werk voor mishandelde vrouwen? Ook Tommie heeft geen onbezorgde jeugd gehad. Hij groeide op met een altijd dronken moeder en zonder vader en verviel in kleine criminaliteit. Hoewel hij inmiddels een goed lopend aannemingsbedrijf heeft, is het mogelijk dat zijn verleden hem achterhaalt.


Er zijn veel plotlijnen en daardoor ook veel personages die hun opwachting maken, zoals Frank, de ex-man van Eva en haar stiefkinderen Reinout en Samantha die een dubieuze rol spelen. De auteur begint het boek op een overrompelende wijze en sleurt de lezer mee in de verschillende levensverhalen, waarbij bijvoorbeeld ook de problemen van de politiemensen die de verdwijning van Lisa onderzoeken, aan bod komen. Dit heeft wel tot gevolg dat de vaart af en toe uit het verhaal wordt gehaald en er minder ruimte is voor de karakterontwikkeling van de hoofdpersonen. Daar staan de vlotte schrijfwijze en de vele plotontwikkelingen, waardoor je desondanks geboeid door blijft lezen, tegenover. Het resultaat is een prettig leesbare, spannende roman, maar het predicaat 'psychologische thriller' is wat mij betreft wat te veel eer.


Het is voor het verhaal niet nodig, maar voor een goed begrip van de onderlinge verhoudingen is het wel handig om het voorgaande boek 'Alleen Eva' gelezen te hebben.

 

ISBN 9789461090485 Paoerback 320 pagina's | De Crime Compagnie | april 2012

© Joanazinha, 5 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Voor altijd Isa
Svea Ersson

Deze schrijfster debuteerde vorig jaar met Alleen Eva. Nu komt ze met alweer haar tweede thriller. In Voor altijd Isa draait het om een jonge, uit rijke ouders geboren vrouw die op de vlucht slaat voor de criminele activiteiten van haar ex-vriend. Deze is rijk geworden door de illegale kunsthandel. Ze voelt zich zo bedreigd dat ze een andere naam aanneemt en daarnaar verwijst de titel van de roman. Op televisie kijkt ze naar Boer Zoekt Vrouw en ze vindt het een goed idee om bij kandidaat Mark, die geen vrouw heeft gevonden, onder te duiken. Ze wordt verliefd op Mark en samen bouwen ze een nieuwe toekomst op. Maar Isa blijft bang dat ze wordt ingehaald door haar verleden. Zij beschikt namelijk over informatie die ze eigenlijk niet mag weten. En dan is er nog haar correspondentievriend uit Amerika die in de gevangenis zit in afwachting van zijn executie. Op een dag staat er ineens een vreemde man op de stoep die deze veroordeelde moordenaar beweert te zijn. Al gauw is Isa haar leven niet meer zeker.


Svea Ersson heeft een vlotte schrijfstijl en dat is haar grootste verdienste. Dankzij die vlotte pen blijf je verder lezen. Het is een aardige thriller, maar ook wel een beetje een niemendalletje. Op een gegeven moment ga je toch denken dat het allemaal erg onwaarschijnlijk is dat dit de hoofdpersoon allemaal moet overkomen. De serie intriges en toevalligheden zijn soms wat veel van het goede. Wie zich daar niets van aantrekt zal benieuwd zijn naar wat er nu weer staat te gebeuren. Het is de nieuwsgierigheid naar de gebeurtenissen en de ontknoping die me verder deden lezen. Op het eind komen de losse eindjes goed samen.


ISBN 9789461090027 Paperback 254 pagina's | Verbum Crime | juli 2010

© Mirjam Bolt

Lees der reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Voor altijd IsaVoor altijd Isa
Svea Ersson

Isa is Isabel Konincks-Gravenmaker, boerin en geliefde vrouw van Mark en moeder van Yara. Ze geniet van het boerenleven en van haar gezin. Maar zij heeft niet altijd Isa geheten. Een aantal jaren geleden heette ze Iris Geerling en was het verwende vriendinnetje van Lorenzo, meester-vervalser die graag net zo beroemd wilde worden als Han van Meegeren.  Ze raakte steeds nauwer bij zijn crimineel gedrag betrokken maar zag kans te onsnappen toen Lorenzo werd neergeschoten. Ze ging op zoek naar Mark Konincks die heeft meegedaan aan 'Boer zoekt vrouw'. Eerst gebruikte ze Mark om onder te duiken, maar na verloop van tijd zijn ze van elkaar gaan houden, ze trouwden en kregen een dochter. Eind goed al goed zou je bijna zeggen, maar dat is niet helemaal het geval. Iris/Isabel schrijft al jaren met een in Amerika ter dood veroordeelde gevangene. Wanneer deze man plotseling bij de boerderij opduikt, na bij een brand te zijn ontsnapt, beginnen de problemen voor Isabel helemaal opnieuw. Hij ontpopt zich als een psychopaat en ze wringt zich in allerlei bochten om van hem af te komen. Wanneer er een moord wordt gepleegd en nog één, weet ze dat haar idyllische leventje voorbij is.


Dit tweede boek van Svea Ersson heeft hetzelfde thema als haar debuut: Alleen Eva. Ook daar is sprake van een vrouw die psychologisch onderdrukt wordt en die in haar eentje probeert het hoofd boven water te houden. Met name het middenstuk van het boek vond ik erg boeiend; ik wilde alleen maar verder lezen om te zien hoe Isabel zich uit de rotzooi zou redden. Maar nadat ik het uitgelezen had hield ik toch een enigszins gemengd gevoel over aan het boek. De verandering van Iris/Isabel is naar mijn mening te kort door de bocht:  van verwend nest en kindvriendinnetje van een crimineel is ze een paar jaar laten op en top boerenvrouw die geniet van haar gezin, de dieren en de natuur. Daarnaast is ze af en toe tenenkrommend gemakzuchtig en naïef. Aan de andere kant weet de schrijfster de psychologische onderdrukking die Isabel ondergaat goed neer te zetten en leefde ik helemaal met haar mee. Ik schommelde de hele tijd tussen meeleven met en ergernis over de hoofdpersoon en dat is storend. Het haalde voor mij de vaart uit het boek omdat ik iedere keer opnieuw moest focussen.


Desondanks heeft Svea Ersson naar mijn mening een goed en spannend boek neergezet. Ze schrijft erg meeslepend en in een hele vlotte stijl. Op de momenten waarop ze heel gedetailleerd vertelt over het leven van Isa op de boerderij zag ik het hele plaatje zo voor me. Daarom van mij een hele dikke voldoende en ik kijk met spanning uit naar haar volgende boek.


ISBN 9789461090027 Paperback 254 pagina's | Verbum Crime | juli 2010


© Joanazinha, 25 augustus 2010

Lees der reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Alleen EvaAlleen Eva
Svea Ersson

Eva is een jonge, 32-jarige vrouw, getrouwd met de 11 jaar oudere Frank, psychiater, en stiefmoeder van de pubers Reinout en Samantha. Haar jeugd is heel traumatisch geweest en als gevolg daarvan heeft zij verschillende persoonlijkheden, ‘alters’ genaamd, gecreeërd om te kunnen overleven. Frank is zowel haar echtgenoot als haar therapeut.

Het begin van het verhaal is heel vlot en spannend geschreven. Eva is een getroubleerde jonge vrouw die psychisch nog verder onder druk komt te staan wanneer ze bedreigende anonieme  briefjes ontvangt. En in plaats van haar te steunen, doet Frank alles af als onzin en weigert haar te helpen. Wanneer de oude mevrouw Vierbergen, de buurvrouw van Eva waar zij voor zorgt, sterft bij een brand in haar huis, erft Eva totaal onverwachts een oud vakantiehuis in Zweden. Zij besluit erheen te gaan om het huis te inspecteren en hoopt zo ook van de bedreigende briefjes af te zijn. Maar die blijven haar ook in Zweden achtervolgen, terwijl zij het huis opknapt met de hulp van Tommie, een 18-jarige jongen.
Wanneer blijkt dat de brand bij mevrouw Vierbergen geen ongeluk was maar opzet, keert Eva terug naar huis en neemt Tommie met zich mee.

 

Vanaf dat punt verliest het boek een belangrijk deel van zijn geloofwaardigheid. Dat Eva en Tommie in Zweden een verhouding kregen was nog acceptabel, maar dat zij hem meeneemt naar Nederland en zelfs bij zich thuis laat wonen en daar de verhouding voortzet kwam op mij erg krampachtig over. Ook is de rol van Tommie in het verdere verloop van het verhaal onduidelijk. Frank komt vanaf het begin van het boek over als een bullebak en hij overschrijdt op hoogst onethische wijze de grenzen van medisch handelen bij zijn behandeling van Eva. Ook op het privévlak laat hij Eva in de kou staan. Wat volgt is een psychologisch goed uitgewerkt plot met een helaas matig spannend thrillergedeelte en een einde waarmee naar mijn mening de sterke kanten van het boek onderuit worden gehaald. Ik heb al een paar keer eerder gemerkt dat het lijkt alsof schrijvers alles tot op de laatste punt achter de komma uitgewerkt willen zien en daardoor vaak één hoofdstuk teveel schrijven. Dat is hier jammer genoeg ook aan de orde.

 

Erg sterk en intrigerend is de rol van de tweede verteller in het verhaal, in de cursief gedrukte korte hoofdstukken. Hierdoor brengt de auteur een geweldige psychologische spanning in het boek. Wie is die verteller en waarom weet hij zoveel van en over Eva? Wat heeft hij te maken met de brand in het huis van mevrouw Vierbergen en beschermt hij Eva of laat hij haar juist opdraaien voor de moord?

 

Al met al vond ik het boek absoluut de moeite waard, zeker voor een debuut. Svea Ersson won in 2008 de manuscriptenwedstrijd van Uitgeverij Verbum en naar ik heb begrepen is ‘Alleen Eva’ een uitwerking van dit manuscript. Ik ben zeer benieuwd naar een tweede boek van deze schrijfster, waarin ik hoop dat de verhouding tussen psychologie en thriller beter in balans is. Dan heb je volgens mij een supergoed boek in handen, want schrijven kan Svea Ersson.

 

ISBN 9789074274296 Paperback 286 pagina's | Verbum Crime | augustus 2009

© Joanazinha, augustus 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven