Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Roos Boum


height=Dode mannen moorden niet
Roos Boum


Voor Rico de Gaerd was zijn veel jongere zusje Margo als een dochter. Hij hield zielsveel van haar en haar dood sloeg dan ook een gat in zijn bestaan. Margo, een vrolijk meisje met rode staartjes, mocht maar negen jaar worden. Een gruwelijke moord heeft haar uit Rico’s leven weggerukt. Margo viel ten prooi aan de Pentagrammoordenaar. Haar lijden moet ondraaglijk zijn geweest.

Rico kan de dood van zijn zusje niet verwerken. Bovendien loopt haar moordenaar nog altijd vrij rond. De verdenking van de politie viel in eerste instantie op Rico’s vader Henk. Onzin, vond Rico. Zijn vader hield zielsveel van Margootje. Hij kan onmogelijk de Pentagrammoordenaar zijn. Bovendien is Henk de Gaerd een gerespecteerd patholoog-anatoom die ook de autopsies op slachtoffers van deze meedogenloze moordenaar verrichte. Uiteraard mocht Henk de autopsie op zijn eigen dochter niet uitvoeren maar hij was er wel bij aanwezig. Het heeft de arme man gebroken.

Na de dood van Margo viel het gezin De Gaerd uit elkaar. Rico overwon een drugsverslaving, verbrak het contact met zijn ouders, zei zijn vriendin Kim vaarwel en vertrok naar Australië. Moeder Ria stortte zich fanatieker dan ooit op het dwangmatig poetsen van haar huis en haar ziekte anorexia verergerde. Vader Henk ging volledig op in zijn werk. Het gezin De Gaerd ging langzaam ten onder. Dan valt er nog een gezinslid weg. Tijdens een eenzame wandeltocht in Zwitserland verongelukt Henk. Zijn lichaam wordt nooit gevonden. Op verzoek van zijn moeder brengt Rico een bezoek aan Nederland maar de band met zijn moeder lijkt voorgoed beschadigd te zijn. Ze maakt zich vooral zorgen over haar financiële toestand.

In de jaren die volgen blijft Rico berichten over de Pentagrammoordenaar volgen. Er verdwijnt opnieuw een jong meisje. Bram en Annelies de Vries, de ouders van de vermiste peuter Fay, zijn radeloos. Wanneer Rico vanuit Australië contact met de ongeruste ouders opneemt, ontstaat er na een moeizame start een band tussen het drietal. Ze delen een soortgelijk verdriet. Fay wordt nooit gevonden maar Rico, Bram en Annelies vermoeden toch dat ze ook ten prooi aan de Pentagrammoordenaar is gevallen. Ze hebben op eigen houtje een aantal verontrustende gegevens nagetrokken en baseren daar hun vermoedens op. De politie lijkt echter niet geïnteresseerd te zijn in hun bevindingen. Rico reist inmiddels regelmatig af naar Nederland. In de loop van de tijd bekruipt hem een alarmerend vermoeden. Een gedachte die zó zorgwekkend is dat hij het lange tijd probeert te negeren.

Het verhaal in dit boek wordt door negen verschillende mensen verteld. Door de verschillende perspectieven ontstaat een indringend en beklemmend verhaal. Boven elk hoofdstuk staat de naam van degene die zijn of haar verhaal doet. Van één iemand is de identiteit echter niet duidelijk. Het is de Pentagrammoordenaar. Deze griezelige figuur lijkt zich in een wereld te bevinden die afwijkt van de werkelijkheid zoals wij die kennen. Er worden rituelen uitgevoerd, de moordenaar is niet alleen. Het ene na het andere angstaanjagende detail wordt uit de doeken gedaan. De gebeurtenissen die in deze hoofdstukken plaatsvinden zijn gruwelijk. De onheilspellende sfeer drong zich aan mij op. Ik wilde eigenlijk niet verder lezen maar kon mezelf tegelijkertijd niet bedwingen het verhaal te verslinden.

De in Zuid-Frankrijk woonachtige maar uit Nederland afkomstige Roos Boum is een meer dan veelzijdige schrijfster. Ze heeft een autobiografie geschreven, diverse jeugdboeken, uiteenlopende romans, reisboeken en zelfs een plantengids. Kan iemand die zulk divers werk aflevert wel een succesvolle thriller schrijven? Ja, dat kan! Dode mannen moorden niet is een verrassend goede thriller die mij kippenvel bezorgde. De indringende, toegankelijke schrijfstijl versterkt de spanning. Psychische en maatschappelijke problematieken zijn mooi in het verhaal verwerkt. Ik kijk reikhalzend uit naar de volgende thriller van deze ambitieuze schrijfster.

ISBN 9789048432301 | paperback | 226 pagina's | Free Musketeers | maart 2014

© Annemarie, 29 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven