Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Maurice Kummer


Bokkensprongen
Maurice Kummer

 

Linda is kunstenares. Voor een geplande tentoonstelling moet ze nieuwe schilderijen maken, liefst aansluitend bij het succesvolle thema van de vorige serie. Maar wat ze haar agente niet durft te zeggen is dat ze eigenlijk geen verf meer op het doek krijgt sinds ze moeder is geworden. Ze woont samen met Ewoud en haar twee dochtertjes, die ze iedere dag naar school brengt, om daarna naar haar atelier te gaan.
Zelfs al komt er niets uit haar handen, ze blijft de dagelijkse routine aanhouden, waarbij ze voor ze de kinderen weer ophaalt, nog even boodschappen gaat doen. Altijd hetzelfde. Eigenlijk had zij dus net als andere dagen in die supermarkt moeten zijn, misschien wel net bij die kassa waar de vrachtwagen op inreed. Ze stond er ook geparkeerd, ze was klaar om uit te stappen. Waarom heeft ze dat niet gedaan? Hoe kwam het dat ze nu getuige was van dat vreselijke ongeluk? Heeft ze echt een stem gehoord die zei ‘blijf zitten waar je zit’? Hoe ze er ook over nadenkt, ze komt er niet uit. Zij is als door een wonder ontsnapt, en hoe dat komt, dat moet ze maar accepteren.
Maar daarna gebeuren er meer vreemde dingen. Ze hoort vaker de stem, vooral nadat ze zich door een vriendin heeft laten meesleuren naar een spiritist. Het blijft niet bij korte aanwijzingen, hij spreekt haar volop toe. Wordt ze gek? Wat gebeurt er? En wil ze de dingen die hij haar laat zien wel weten? Zal ze nog inspiratie vinden? Haar leven staat totaal op zijn kop.
De lezer heeft intussen al een idee aan wie de stem zou kunnen toebehoren, wij lezen immers tussendoor het verhaal van het ontstaan van de bokkenrijders.


(Volgens de overlevering waren de Bokkenrijders een bende rovers die in de 18e eeuw de Landen van Overmaas (het tegenwoordige Nederlands Zuid-Limburg, Belgische Voerstreek en Land van Herve) evenals de regio rond Luik, de gebieden vlak over de Duitse grens en de Kempen onveilig maakten. De strooptochten waren over het algemeen gericht tegen boerderijen en pastorieën.)


De verhalen worden naast elkaar verteld, waarbij pas op het laatst het raakpunt duidelijk wordt. Het vormt een fantasierijk geheel, waarbij ik persoonlijk vooral het historische verhaal interessant vind. Dat verhaal speelt in 1740, en geeft weer hoe de rijkere boeren de dupe werden van de bendes. Maar ook vertelt Kummer het verhaal van een zilveren kogel. In hoeverre heeft dit verhaal  te maken met de bokkenrijders? Jammer dat er geen verdere uitleg in een nawoord gegeven wordt.
Grappig zijn de terloopse verwijzingen in het verhaal van Linda: ze eet bokkenpootjes, drinkt bockbier, en heeft een sleutelhanger in de vorm van een bokkenpoot.
Een boek voor enkele uurtjes ontspannen griezelen...


ISBN  978 90 78407 51 5  uitgeverij TIC September 2009

© Marjo, september 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven