Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kate Morgenroth


In het hart
Kate Morgenroth


Kate Morgenroth (1972) woont in New York en is full time schrijfster. Daarnaast geeft ze les aan de New School University. Tot nu toe heeft ze  4 thrillers voor volwassenen geschreven (waarvan In het hart de tweede in Nederlandse vertaling is) en 2 young adult-thrillers.


'In het hart' staat getypeerd als een romantische thriller. Het is een verhaal van woede, misleiding, opoffering, ontkenning, liefde en...... van moord. Anders dan gebruikelijk is de misdaad niet het uitgangspunt van het verhaal, maar juist het sluitstuk. Wat eraan voorafgaat is een  lovestory van twee totaal van elkaar verschillende mensen die bij de eerste onmoeting als een blok voor elkaar vallen. Timothy is van rijke komaf en beheert namens zijn dominante en manipulatieve moeder het familiekapitaal. Nora is een intelligente jonge vrouw die haar studie tijdelijk heeft stopgezet en weer thuis is gaan wonen om haar zieke moeder te verzorgen. Zij werkt als serveerster in een koffiezaakje.
Hun liefdesgeschiedenis wordt telkens onderbroken door intrigerende passages uit politierapporten en handboeken over onderzoeksmethoden die worden gehanteerd bij een moord. Daardoor ligt er een continue dreiging over het feitelijk simpele liefdesverhaal. Wordt er een moord gepleegd? Op wie dan, hoe, wanneer, waarom en vooral: door wie?


Kate Morgenroth heeft een mooi plot en een aparte opbouw van het verhaal bedacht. Doordat ze de lezer rechtstreeks aan laat spreken door de hoofdpersonen, raakt deze nauw betrokken bij het wel en wee van Timothy en Nora. Zij vertellen afwisselend hoe zij hun idylle beleven en nemen je mee in hun dagelijks leven.
Een minder sterk deel van het boek zijn de karakters van de hoofdpersonen. Ze komen beiden niet goed uit de verf, blijven eendimensionaal, en zijn niet krachtig genoeg om het verhaal naar een hoger niveau te tillen. Het worden geen personages met wie je mee kunt leven of waar je sympathie voor ontwikkelt. Daarbij maakt het slot van het boek, waar toch naar een moment suprême wordt toegewerkt, een afgeraffelde indruk.


Al met al ben ik wat ambivalent over het boek. Ik vind de plot heel goed bedacht en ook de opbouw van het verhaal vind ik verrassend en goed gevonden. De schrijfstijl is prettig en het boek leest vlot weg, mede door de afwisselende, korte hoofdstukken. Daar staat tegenover dat de ontwikkeling van de hoofdpersonen marginaal is en er geen balans is tussen het romantische en het spannende deel van het verhaal. Daardoor blijft het eindresultaat voor mij op een gemiddelde waardering hangen: leuk boek maar van een ervaren schrijfster als Morgenroth had ik iets meer verwacht.


ISBN: 9789461090300 Paperback, 303 blz. Uitgeverij: VerbumCrime maart 2012
Vertaling: Valérie Janssen

© Joanazinha, 30 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Uit liefde
Kate Morgenroth


Dit boek speelt zich af in Greenwich, Connecticut. Deze plaats dient als chique voorstad van New York. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de hoofdrolspelers allemaal rijk zijn, waarbij de mannen werken in New York en de vrouwen hun tijd thuis verdoen, o.a. met het bijwonen van een leesclub. We maken kennis met de echtparen Sofie en Dean (die pas in Greenwich zijn komen wonen), Priscilla en Gordon (zij is de leidster van de leesclub),  Susan en Harry (gewoon aardig paar), Ashley en Stewart (zij is zijn tweede vrouw – Betty Booptype) en Julia en Alex. Het laatste echtpaar woont, net als Sofie en Dean, ook nog niet zo lang in Greenwich. Alle vrouwen zijn lid van de genoemde leesclub, die als thema 'detectives' heeft. Met name de boeken van Agatha Christie rondom haar heldin Miss Marple zijn geliefd.
Wanneer Julia op een dag opgehangen wordt gevonden door Priscilla en Sofie tijdens hun dagelijkse ochtendwandeling, besluit de club dan ook om – in de traditie van Miss Marple – te proberen erachter te komen wat er is gebeurd.


Het boek wordt gepresenteerd als een literaire thriller, maar dat is het niet. Het is meer een spannende roman, omdat hoe meer het boek vordert, de zoektocht naar de moordenaar niet het belangrijkste onderwerp is. Dat is de ontwikkeling van de diverse verhoudingen tussen de echtparen onderling. Ze ontkomen geen van allen aan de gevolgen van hun daden, maar op het eind is wel duidelijk dat niet iedereen krijgt wat hem toekomt. Dan blijkt er sprake te zijn van een heel ingenieus plot, Miss Marple waardig, waarbij je na het dichtslaan van het boek niet zeker weet met wie je nu mee moet leven.


Het boek heeft een vlotte leesstijl, mede door de korte hoofdstukken die genoemd zijn naar de hoofdrolspelers van dat moment. De stijl van de boeken van Agatha Christie (dorpse omgeving met gegoede burgerij, veel onderling geroddel en door middel van veel praten achter de waarheid proberen te komen) is treffend. Toch moet ik helaas constateren dat Kate Morgenroth de spanning en de subtiliteit die zo kenmerkend zijn voor de boeken van Christie, niet kan evenaren. Daarvoor zit er te weinig diepgang in het verhaal en blijven de karakters te oppervlakkig. Als er al iemand was met wie ik me echt op mijn gemak voelde, dan was dat Susan.
Afgezien hiervan is het boek prettig leesbaar en goed voor een paar mooie leesuurtjes, waarbij vooral de ontknoping voor de nodige verbazing zal zorgen.


ISBN: 9789461090041 Paperback, 318 blz. Uitgeverij: VerbumCrime september 2010
Vertaler: Valérie Janssen 

Joanazinha, 22 september 2010

Lees de reacteis op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven