Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kjell Eriksson


altOpen graf
Kjell Eriksson

Wanneer bekend wordt dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde is toegekend aan de vierentachtigjarige professor Bertram von Ohler valt dat niet bij iedereen in de smaak. Velen uiten hun afkeuring en bij sommigen komt een jarenlange opgekropte woede naar de oppervlakte.

Bertram von Ohler woont in een deftig, groot huis dat hij slechts deelt met zijn huishoudster Agnes. Bertrams vrouw is overleden en de kinderen zijn al jaren het huis uit. Bertram is een conservatieve, verwaande man. Een onsympathiek figuur. Agnes is een ware parel. Al vijfenvijftig jaar houdt ze het huishouden draaiende. Agnes is inmiddels al in de zeventig maar nog altijd is het enorme huis blinkend schoon en kookt ze de heerlijkste gerechten. Niet dat het gewaardeerd wordt overigens, Agnes wordt al vijfenvijftig jaar voor lief genomen en er klinkt een belletje als ze op moet komen draven. Agnes zwoegt, Agnes ploegt en Agnes verbijt de pijn die steeds heviger in haar oude lichaam woedt.


De buren van Bertram zijn niet bijster op hem gesteld. Docent Gregor Johansson heeft jarenlang samengewerkt met Bertram. Ook hij vindt het niet terecht dat Bertram de Nobelprijs zal gaan ontvangen. Hij weet aan wie de eer werkelijk toekomt. Bertram von Ohler is zich echter van geen kwaad bewust, of doet net alsof dat zo is. Hij is vooral druk met het opknappen van zijn huis omdat hij de komende tijd veel voornaam bezoek verwacht. Agnes loopt de benen uit haar lijf terwijl Bertram vanuit zijn stoel verzucht dat het heus voor hem ook allemaal reuze vermoeiend is.


Ook het bloed van tuinman Karsten Haller kookt. Hij is bezig met een opdracht in de tuin van een buurman van Bertram. Karsten heeft zo zijn eigen redenen om Bertram von Ohler te haten. In een opwelling van baldadigheid gooit hij een steen op het dak van het huis van Bertram. De steen rolt via het dak op de grond en blijft in de tuin liggen. Het is nauwelijks een gebeurtenis te noemen maar wanneer Bertram de steen in de tuin ontdekt maakt hij er een enorme ophef over en roept zelfs de politie erbij. Deze is echter niet erg onder de indruk maar kijkt wel even verbaasd op wanneer er korte tijd later een doodshoofd bij het hek van het huis te bewonderen is. Politiemensen Ann Lindell en Sammy Nilsson hebben het echter druk met belangrijker zaken. Toch is er iets aan de hand in de chique buurt maar wat het is kan nog niet echt benoemd worden. Er broeit iets. De onrust neemt toe en laat zich niet meer beteugelen.


Open graf
is een zeer goed geschreven misdaadverhaal dat afwijkt van het alledaagse. Kjell Eriksson hanteert een geheel eigen schrijfstijl die me onmiddellijk heeft gecharmeerd. Hij maakt gebruik van een intelligente zinsbouw en woordkeuze. Het verhaal gaat over schone schijn en duistere familiegeheimen. Oneffenheden uit het verleden zijn zorgvuldig weggepoetst en de buitenwereld krijgt een vertekend beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld. De gedupeerden in dit boek hebben genoeg van alle schijnheiligheid en dat kan wel eens heel nadelige gevolgen voor de familie von Ohler gaan hebben.


De auteur besteedt veel aandacht aan de personages in dit boek. Hun gedragingen en hun gedachtes zetten de lezer op het juiste spoor. Er is ook een kleine verhaallijn die het privéleven van Ann Lindell beschrijft. Zij is een vast personage en haar verhaal loopt als een rode draad door de diverse boeken van Kjell Eriksson heen. Het overheerst niet en is boeiend genoeg om meer over haar te willen weten. In dit deel krijgt ze te maken met een oude liefde.


Open graf
is een uitstekend verhaal met een melancholische maar ook dynamische sfeer. Vanaf het begin is duidelijk op welke ontknoping het verhaal afstevent. Maar is dat wel zo? Lees en laat je verrassen.


ISBN 9789044520330 | paperback |345 pagina's| Uitgeverij De Geus | maart 2013
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 9 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven