Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Elisabeth Östnäs


height=Koortsmeisje
Elisabeth Östnäs

Wanneer Luna de gordijnen die de salon in duisternis hullen opentrekt, baadt de ruimte voor het eerst in lange tijd in het volle zonlicht. Het is een warme septemberdag in een jaar aan het einde van de negentiende eeuw. Luna geniet van het licht dat naar binnen stroomt, het is veel te lang donker geweest in huis. Normaal gesproken zou ze het niet in haar hoofd halen om tegen vaders regels in te gaan maar hij leeft niet meer. Haar stiefmoeder is ook dood. Beide zijn nog maar kort geleden gestorven. Hun lichamen bevinden zich op het bed in hun slaapkamer. In Luna’s ogen zien ze eruit alsof ze slapen. Alsof ze hun dagelijkse middagdutje doen. Luna ziet het bloedbad niet dat is aangericht.

Uitgerekend nu is Luna’s zes jaar oudere zus Stella van huis en heeft huishoudster Birgit een dagje vrij. Luna is alleen met haar eigen gedachten en twee ontzielde lichamen. Er komt een buurman aan de deur maar Luna vraagt hem niet om hulp. Verkeert ze in een shocktoestand? Luna bekommert zich niet om de doden in de slaapkamer. Ze wast zichzelf en boent de trap. Ze bereidt zich voor. Maar waarop?

Luna overdenkt haar jeugd. Ze hield van haar prachtige moeder Åsa. Moeder zag er altijd lieftallig uit en regelmatig schalde haar lach door het huis. Maar dan komt de dag dat moeder zich niet goed voelt. Ze gaat op bed liggen en staat niet meer op. Luna krijgt een broertje en met hem verdwijnt moeder uit haar leven. De lieftallige Åsa wordt vervangen door een stiefmoeder. Luna heeft altijd geweigerd om haar bij haar naam te noemen. Luna haat haar. Het broertje van Luna en Stella verdwijnt al op jonge leeftijd in een gesticht. Luna’s vader was een strenge en zuinige man. Hij schuwde vooruitgang en weerde moderniteiten zoveel mogelijk uit zijn huis. Vader hield van rust en stilte. Nu is het rustig en stil in huis maar vader kan er niet meer van genieten.

Wat heeft zich afgespeeld in het huis? Later zal Luna beweren dat een onbekende man het huis binnendrong en haar ouders vermoordde. De lezer kent echter de gedachtegangen van Luna en twijfelt. Is Luna slechts wat wereldvreemd of is ze gestoord? Welke gebeurtenissen zijn aan het drama vooraf gegaan? Waarom hielden de gezinsleden de deuren van hun slaapkamers nauwgezet op slot? Waarom zijn de twee zussen nooit getrouwd? Het gezin waarin Luna opgroeide was al jaren niet meer warm en hartelijk. Betekent dat dan dat de keurige Luna een dubbele moord heeft gepleegd of is ze nog altijd een onschuldige vrouw? Ze rouwt niet om het verlies van haar stiefmoeder maar de dood van haar vader heeft haar wel degelijk aangegrepen. En dan is er nog de geest van haar moeder, die zich steeds in haar nabijheid bevindt.

Koortsmeisje is het uitstekende thrillerdebuut van de Zweedse Elisabeth Östnäs. Het boek telt slechts 156 pagina’s maar dat doet niets af aan de compleetheid van het verhaal. Het verhaal is onheilspellend van toon, er gaat een dreiging van de macabere vertelling uit. Twee mensen vinden nu eenmaal niet zomaar tegelijkertijd de dood. Wie heeft hen vermoord en wat heeft hem of haar tot deze gruwelijke misdaad aangezet? Is Luna de dader of toch niet? De lezer wordt overmand door twijfel. Kan haar agressieve broer soms voor korte tijd uit het gesticht ontsnapt zijn? Wat heeft er toch plaatsgevonden achter de gesloten gordijnen van het imposante huis? Uiteindelijk kan de lezer niet meer om de waarheid heen maar dan komt de schrijfster met een nieuw, schokkend inzicht. Een verklaring voor alles. Ik snakte naar adem toen ik het las.

Koortsmeisje is een beklemmende, historische thriller die me van begin tot eind in zijn greep hield. Het verhaal is angstaanjagend en intrigerend. Elisabeth Östnäs is een naam om te onthouden.

ISBN 9789044532012 | paperback | 156 pagina's| Uitgeverij De Geus| maart 2014
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 4 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven