Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Mary Higgins Clark

height=Onder mijn huid
Mary Higgins Clark


Nadat twee van haar televisieprogramma’s geflopt zijn, krijgt programmamaakster Laurie Moran toestemming om een gewaagd idee ten uitvoer te brengen. Laurie gaat een programma over zogeheten “cold cases” maken. Het programma zal Verdacht gaan heten en Laurie weet al precies welk onderwerp in de eerste aflevering aan bod moet komen. De pilot zal in het teken staan van de nooit opgeloste zaak die in de volksmond bekend staat als het Afstudeer Gala.

Twintig jaar geleden gaf de steenrijke Robert Nicholas Powell een groot feest om het afstuderen van zijn stiefdochter Claire en haar drie beste vriendinnen Alison, Regina en Nina te vieren. Na afloop van het feest bleven de vier jonge vrouwen, allen begin twintig jaar oud, in het grote huis van de Powells slapen. De volgende ochtend trof Robert Powell het levenloze lichaam van zijn vrouw Betsy aan. Ze lag dood in haar bed. Het kussen dat haar belette nog langer te ademen lag nog op haar gezicht.

De politie is er niet in geslaagd de moordenaar van Betsy Powell in de kraag te vatten. Al twintig jaar lang gaan Robert, Claire, Alison, Regina en Nina gebukt onder hun status als moordverdachte. Robert Powell zegt onmiddellijk zijn medewerking aan het programma toe en Laurie mag namens hem de vier vrouwen een royaal bedrag bieden in ruil voor hun deelname aan Verdacht. De vier vrouwen gaan overstag. Ze kunnen het geld allemaal, om uiteenlopende redenen, goed gebruiken. Bovendien willen ook zij niet langer als moordverdachten aangemerkt worden. Stuk voor stuk hopen ze het publiek van hun onschuld te kunnen overtuigen hoewel ze destijds allemaal een goede reden hadden om Betsy Powell te haten.

Laurie Moran heeft een aantal woelige jaren achter de rug. Vijf jaar geleden werd haar echtgenoot Greg voor de ogen van hun driejarige zoontje Timmy doodgeschoten. De nog altijd onbekende dader riep het huilende jongetje toe dat zijn moeder de volgende zou zijn en dat daarna Timmy zelf aan de beurt zou zijn. Sindsdien leeft Laurie in angst. Ze vreest voor haar eigen leven maar vooral voor dat van haar zoon. Voormalig commissaris Leo Farley, de vader van Laurie, kondigde na de begrafenis van Greg zijn pensioen aan. Leo stond op het punt tot hoofdcommissaris benoemd te worden maar zijn carrière was niet langer belangrijk voor hem. De afgelopen vijf jaar heeft hij zijn dochter zoveel mogelijk gesteund en over haar veiligheid en die van Timmy gewaakt.

Tijdens de opnames van de eerste aflevering van Verdacht zal Timmy voor het eerst met een paar vriendjes op kamp gaan. Laurie en Leo vinden het moeilijk om Timmy te laten gaan maar ze beseffen ook dat het nu achtjarige jongetje een zo gewoon mogelijke jeugd verdient. Vooral Leo heeft moeite zijn zorgen onder controle te houden. Hou kan hij over het welzijn van Laurie en Timmy waken als ze zo ver van elkaar verwijderd zijn? Leo heeft al vijf jaar het gevoel dat de moordenaar van Greg zijn dreigement elk moment ten uitvoer kan brengen. Hij heeft het bij het rechte eind.

Onder mijn huid is een vlot geschreven verhaal vol spannende en smeuïge ontwikkelingen. De auteur besteedt veel aandacht aan het omschrijven van het uiterlijk van het personages. Wat mij betreft hadden korte omschrijvingen ook volstaan. De vriendinnengroep komt uitgebreid aan bod. De vier vrouwen zijn heel verschillend maar blijken alle vier over een motief te beschikken. Betsy Powell deed zich graag voor als een hartelijke vrouw maar in werkelijkheid was ze een koele kikker. Een wrede vrouw. Zelf haar eigen dochter koestert allesbehalve warme gevoelens voor haar overleden moeder.

Het verhaal doet een beetje denken aan de boeken van Agatha Christie. Alle moordverdachten bevinden zich in hetzelfde, imposante huis. De butler is vervangen door een norse huishoudster plus een inhalige chauffeur en advocaat Alex Buckley – die de deelnemers interviewt - kruipt in de huid van Miss Marple en Poirot. Ik had de dader vrijwel meteen al ontmaskerd maar het verhaal blijft boeien. De moordenaar van Greg ligt immers ook nog op de loer. Onder mijn huid is – paradoxaal genoeg – een ontspannende thriller.

ISBN 9789401602570 | paperback | 326 pagina's | Xander Uitgevers | juli 2014
Vertaald door Tineke Funhoff

© Annemarie, 28 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Compositie in rood
Mary Higgins Clark

Flaptekst:
Jenny MacPartland, een jonge, gescheiden moeder, is gefascineerd door het werk van de schilder Eric Krueger. Wanneer ze hem ontmoet in de galerie waar ze werkt, raakt ze dan ook volledig in zijn ban. Binnen een maand zijn ze getrouwd en woont Jenny met haar twee kinderen in zijn prachtige, afgelegen villa. Maar onverklaarbare voorvallen verstoren Jenny’s prille geluk. Aanvankelijk lijke ze onschuldig, flauwe pesterijen, maar de gebeurtenissen worden steeds angstaanjagender…

--------

Jenny is in het begin dolgelukkig met Eric en ook haar twee dochtertjes zijn al gauw helemaal weg van hun nieuwe papa. Nu ze niet meer hoeft te werken heeft ze meer tijd voor haar kinderen, maar op een gegeven moment vallen haar min of meer kleine dingen op die haar gemoedsrust niet ten goede komen. Waarom gaat Eric nachten lang naar zijn hut om te schilderen? Waarom denkt ze dat er 's nachts iemand bij haar bed staat? Waarom denken mensen dat ze haar hebben gezien op diverse plekken terwijl dat helemaal niet kan? Welke rol spelen de lang gestorven moeder van haar man en de vreemde Rooney in het geheel? Is ze paranoïde, lijdt ze aan slaapwandelen of is er wat anders aan de hand? Pas na de dood van haar pasgeboren zoontje loopt het echt uit de hand...


Mary Higgins Clark is een meester in het langzaam opvoeren van de spanning. Ik heb genoten van dit boek en kon het haast niet wegleggen. Hoewel je al vrij vroeg in het boek weet hoe de verhoudingen zich wellicht gaan ontwikkelen, blijft het tot het laatst toe spannend en wil je doorlezen om te weten hoe het met Eric en Jenny afloopt. Een heerlijk boek voor een paar uurtjes ontspannen leesplezier.


ISBN: 9789024535842 Pocket | 282 Pagina's | Poema Pocket januari 2008
Vertaald door R. van Essen

© Joanazinha, december 2007

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

Recensies

Boven