Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

James Swallow

VerbannenVerbannen
James Swallow


Marc Dane was eerder in dienst van MI6, de Britse geheime dienst, waar hij zich voornamelijk bezig hield met technologie. Met computers is hij een van de besten!


In het eerste boek Nomade hebben we kunnen lezen hoe hij als techneut betrokken raakte bij een veldoperatie, waarbij hij om zijn collega’s te helpen, zelf ook in het werkveld terecht kwam. De MI6 verdacht hem van verraad en wilde hem niet meer.
Nu werkt hij bij de VN, in Split bij het onderzoeksteam NSNS dat staat voor Division of Nuclear Security. Ze delen het gebouw met de Kroatische politie, met name met ene Horvat, een man die hen nog danig dwars zal zitten. Hij heeft een hekel aan de buitenlanders in zijn stad, zeker nadat hem was uitgelegd dat zij er waren omdat Kroatië knooppunt zou zijn voor illegale smokkel vanuit Rusland: geweren, munitie, maar ook plutonium, verrijkt uranium, kernafval.

De NSNS staat onder leiding van een Duitse vrouw, Schrader, die Dane ook al een lastpost vindt. Ze heeft hem op een zaak gezet waarvan ze dacht dat hij haar niet in de weg zou lopen, die van een vervelende zwendel. Zij ziet de gebroeders Koerjak als kruimeldieven, ze lichten de boel op door valse kernwapens te leveren, maar zijn niet in staat echte - illegale – handel te drijven. Zij wil dan ook niet geloven dat Dane ontdekt heeft dat de Kroaten wel degelijk een veiligheidsrisico vormen: volgens Dane verhandelen ze een echte atoombom! Daar is een Rus bij betrokken. Schrader wil hem niet geloven. Dane weigert op zijn beurt deze zaak los te laten: hij gaat opnieuw het veld in.
En opnieuw verliest hij zijn baan.


Maar hij moet het spoor blijven volgen, de veiligheid van de hele wereld staat immers op het spel. Hij zoekt contact met de organisatie die hij bij zijn eerdere avontuur al leerde kennen: Rubicon. Dan begint de echte strijd, die tegen de Somalische veldheer Ramaas, die zijn eigen slimme plannetjes wil doorvoeren. Hij heeft een ideaal. Niemand kan hem daar van af brengen, Denkt hij.
Kan Crane het wel? Hij moet er de hele wereld voor over: naar Dubai, Afrika, Napels.
En intussen moet hij zien te overleven, want niet alleen Ramaas heeft het op hem gemunt. Gevolg: harde acties, met veel dodelijke slachtoffers.

James Swallow zet deze acties uitgebreid neer, filmisch haast. Onze held verkeert vaak in levensgevaar, maar zoals dat in dit soort verhalen gebeurt is ook hij erg veerkrachtig. En hij heeft alleen zichzelf om op te vertrouwen. Helaas denk ik dat James Swallow niet helemaal tevreden zou zijn over de Nederlandse versie. Er staan nogal wat slordigheden in: een woord te veel in een zin, of juist een woord te weinig.


Bij de vertaling van de titel, Exile, valt de betekenis zoals die in het verhaal naar voren komt helemaal weg. In de tekst blijft het woord gewoon Exile. Begrijpelijk dat het niet als titel gehandhaafd blijft, maar ‘Verbannen’, draagt het verhaal niet.
Jammer, want verder is het een hemeltergend spannende actiethriller, die je ongetwijfeld met veel genoegen zult verslinden!
Het is niet nodig om Nomade te lezen, maar omdat er wel naar verwezen wordt in dit verhaal is het misschien wel prettig.
Wie houdt van veel en harde acties zal hier veel plezier aan beleven.


James Swallow (Londen, 1970) is scenarioschrijver van Startrek, is BAFTA-genomineerde (British Academy Film Awards) en een bestsellerauteur. Behalve thrillers schreef hij korte fictie, talloze audiodrama's en videogames.


ISBN 9789044358667| Paperback | 496 pagina's | Uitgeverij House of the Books | juli 2020
Vertaald uit het Engels door Henk Moerdijk

© Marjo, 15 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

NomadeNomade
James Swallow


Marc Dane werkt voor de Britse geheime dienst MI6, hij verzorgt bij voorkeur de technologie die nodig is bij veldoperaties. Bij een actie in de haven van Duinkerken komen al zijn collega’s, die samen met Marc de groep Nomade vormen, om het leven. Hij is de enige die - eigenlijk bij toeval - weet te ontkomen. De leiding verdenkt hem er van de verrader te zijn, van wie ze al een tijdje het vermoeden hadden dat die er is binnen de dienst. Marc hoorde pas over die mol toen zijn vriendin die ook bij de actie betrokken was, in zijn armen stierf.


Natuurlijk weet Marc dat hij niet de verrader is, maar nu moet hij het bewijzen. Daarvoor moet hij uit handen van de M16 blijven, en op zoek naar de echte dader(s). Hij is alleen, want wie kan hij nu nog vertrouwen?
De actie in de haven was de zoektocht naar kernkoppen die eerder gestolen waren. Waarschijnlijk was daar Combine bij betrokken, een organisatie die zich bezig houdt met wapens en het liefst aan beide partijen levert. En voor wie waren de wapens? Gezien het feit dat er onlangs een grote terroristische aanval is geweest in Barcelona, vreest men het ergste.  De lezer weet hoe dat zat, want in een andere verhaallijn volgen we Al Sayf, een jihadistische organisatie die kinderen als menselijke bommen inzet.


Als Marc de terroristen op het spoor komt, blijkt er nog een vierde partij te zijn: Rubicon. Dat is een rijke en dus technologisch ook goed voorziene organisatie die het kwaad bestrijdt op eigen houtje, en liefst zonder bemoeienis van een overheid. Marc is min of meer gedwongen om samen te werken met Lucy, een ex-militair, lid van de Rubicongroep, die qua verleden veel gemeen lijkt te hebben met Marc.


Marc moet zien te schakelen tussen deze partijen, die voor- en tegenstanders, of zelfs allebei zijn. Een held overleeft iedere gevaarlijke situatie, en Marc is ook nog zo’n held die allerlei verwondingen oploopt, maar daar nauwelijks last van lijkt te hebben. Een ware held dus.
Hoewel het verhaal qua achtergrond verwijst naar de hedendaagse politieke situatie, kan de lezer gerust zijn: het is (gelukkig) allemaal niet echt.


Wie is de echte verrader? En kunnen Lucy en Marc verhinderen dat Al Sayf de Grote Aanslag pleegt? 
Het blijft tot op het laatst spannend!


De schrijver weet hoe hij spanning kan oproepen door filmisch te vertellen. De cliffhangers en korte hoofdstukken zorgen dat je blijft lezen, en omdat je meerdere verhaallijnen hebt kost dit boek je dus je nachtrust.


James Swallow (Londen, 1970)  is scenarioschrijver van Startrek, is BAFTA-genomineerde (British Academy Film Awards) en een bestsellerauteur. Behalve thrillers schreef hij korte fictie, talloze audiodrama's en videogames.
Dit is het eerste Marc Daneboek in het Nederlands.


ISBN 9789044355420 | paperback | 512 pagina's | Uitgeverij House of the Books | april 2019
Vertaald uit het Engels door Caspar Wijers

© Marjo, 1 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven