Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Pat van Beirs


Tunnel van angstTunnel van angst
Pat van Beirs


Inspecteur Charlie Mooiijman, Antwerpenaar, krijgt de opdracht om Albert Einstein te bewaken, en meteen – dat gaat in één moeite door immers – het koninklijke echtpaar, Albert en Elisabeth.
Albert Einstein arriveerde inderdaad in 1933 in Antwerpen en verbleef een paar maanden aan de kust, totdat hij zijn visum kreeg voor Amerika.
Er was al eerder een aanslag op zijn leven gedaan, hij was behalve een Jood een verrader, omdat hij niet terugkwam naar Berlijn. Maar de koning is ook absoluut niet Duitsgezind en Charlie vraagt zich af welke Albert het doelwit is van het complot dat hij ontdekt. Er is een geheimzinnige vereniging van dertien mensen. Charlie probeert er achter te komen wie deze mensen zijn en wat ze precies willen. Hij wordt ‘ontvoerd’ en moet zich verantwoorden voor die mensen. Ze hebben schuilnamen en maken zich niet bekend. Zeker de leider niet. Die praat zelfs met een vervormde stem.


Charlie verkeert in hoge kringen, maar de misdadigers ook. Dat leidt tot diverse schietpartijen, en er vallen ook doden en gewonden. Charlie heeft een tweelingbroer - Titten - die graag politieman had willen zijn, maar zijn warsheid van regels liet hem belanden in de reclame. Charlie daarentegen had graag architect geworden. Het leven loopt vaak anders dan men graag heeft. Dat geldt ook voor de andere personages in dit verhaal: de roodharige tweeling had graag de opdracht vervuld die zij meekregen; het jonge zwervertje had graag nog wat langer rondgezworven met zijn hond; en de drie Duitse dames die Charlie en Titten ontmoeten en met wie zij graag de bloemetjes buiten zetten, hadden ook heel andere plannen. Als Charlie al ontdekt voor welke Albert het leven op het spel staat, is hij dan in staat om dat complot te verijdelen? En zal het op het romantische vlak nog wat worden tussen hem en zijn Marianne?


‘Antwerpen-noir’-boek.
Een thriller die zich afspeelt in Antwerpen. Waarom noir?? De definitie is:  ‘Bloedspannende verhalen met intrigerende personages, onverwachte plotwendingen en een daverende climax. Thrillers waar je graag voor wakker blijft om ze in één ruk uit te lezen!’
Of dat klopt? Spannend is het verhaal wel, maar Pat van Beirs heeft een zwak voor historische feiten in zijn boeken, en dat doet in dit geval helaas wel wat afbreuk aan de spanning. Voor de geïnteresseerde lezer daarentegen zijn al die feitjes en weetjes heel leuk. (De burgemeester van Antwerpen was inderdaad Camiel Huysmans, Albert Einstein, Koning Albert en zijn koningin waren inderdaad in het vizier bij de Duitsers. De opening van de Waaslandtunnel vond inderdaad plaats op 10 september 1933, en werd bijgewoond door koning Albert I en koningin Elisabeth. En die optocht van schoolkinderen is ook historisch)
Intrigerende personages: dat is helemaal waar. Een tweeling, zo verschillend, die te maken krijgt met een andere tweeling. Je zou het niet geloven, maar waarom niet? En een aantal personages speelt verstoppertje: zij zijn niet wie zij claimen te zijn. Dat zorgt meteen voor de onverwachte wendingen.


Het is een wild en woelig leven dat de jonge maar slimme inspecteur (23!) leidt. Een variant op seks, drugs, en rock-’n roll: het eerste is er volop, drugs wordt drank en dansen doet hij ook graag. Met veel actie en een verrassend plot is dit een lekker boek om inderdaad snel uit te lezen. Zolang je dus ook houdt van feiten en historie. Dan is ook de taal erg smeuïig: de buitenlandse personen spreken een koeterwaals van Frans, Duits en Vlaams, waardoor je sprankelende dialogen krijgt.


Van Beirs werd geboren in Gent waar hij ook naar school ging. Hij studeerde aan de Provinciale Hogeschool voor Vertalers en Tolken in Gent.Hij was acteur,  voor het Nederlands Toneel Gent, en Shakespeare-acteur in Engeland.
Hij schreef al diverse boeken, maar we kennen hem vooral als schrijver van Jonkvrouw, dat hij samen met Van Rijckeghem schreef.


ISBN 9789022329580|paperback|304 pagina's |Uitgeverij Manteau| maart 2014

© Marjo, 18 mei  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven